על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

הוצאה מטירונות קרבית

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  הוצאה מטירונות קרבית  -  (דנה)


בני התגייס לקרקל, בהתחלה לא רצה קרבי וחשש, בשאלון בתחילת הטירונות מילא שבעבר היה בדיכאון וניסה להתאבד, עם זאת היה לו ברור שהוא רוצה להמשיך לשרת בצה"ל.מיד זומן לקב"ן ואחר כך לשיחה בתל-השומר. אמנם גם לנו סיפר שהיו לו תקופות עם מחשבות אובדניות בעבר, אבל הוא סרב ללכת לטיפול והצליח להתגבר בכוחות עצמו. אנחנו ההורים תמכנו בהחלטות שלו ובשיחות איתו לפני הגיוס התרשמנו שהוא התבגר והוא הצהיר בפנינו שהוא מבין שהתאבדות היא לא אופציה יותר. בזמן השיחות עם הקב"ן לא היה ברור לו אם הוא רוצה ומתאים להמשיך בקרבי או לא והוא סיפר את האמת שבעבר היה בדיכאונות וכעת הוא מרגיש שהוא יצא מזה. אחר כך ההמשיך בטירונות עד להחלטת הועדה, נהנה והתגבש עם החבר'ה וכעת מאוד מעוניין להמשיך. אתמול הוציאו אותו פתאום מהאימונים ואמרו לו שיש החלטה להוציא אותו מהיחידה. לא ברור לנו מה קורה עכשיו, הוא בינתיים בבסיס מתוסכל ולא יודע עם מי לדבר. אמרו לו לחזור לבקו"ם, אבל הוא ביקש להשאר ולדבר שוב עם קב"ן כי הוא רוצה להמשיך במסלול.כעת הוא מחכה בבסיס באי ודאות לשוחח עם מישהו ולא נותנים לו להשתתף באימונים.הוא מאוד מאוד מתוסכל ועצוב. מה ניתן לעשות?

תשובה:  הוצאה מטירונות קרבית - (0)


בהתחשב בגיל ובשלב ההתפתחותי בו נמצאים החיילים, זאת לצד מציאות משתנה, הגיוני שהמצב הנפשי גם הוא אינו יציב ויש תחלופות של רצונות ומצבי רוח. המערכת הצבאית לעיתים מתקשה להכיל שינויים כאלו ןהחלטות מתקבלות...
אני מציעה שתנסו להתעקש ולשתף ביכולות ובהתמודדות שבנכם עשה. אם ניתן ליצור קשר עם הקבן ולבקש להשאירו ביחידה ולהעריך פעם נוספת את מצבו
 X