על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

האם מדובר בהתקפי חרדה

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  האם מדובר בהתקפי חרדה  -  (נעם)


שלום רחל, הסיפור שלי קצת מורכב. התגייסתי לקורס הו"ד שהוא קורס פיקודי לבנות, במהלך הקורס התפתחה לי מחלת השימוטו. הייתי שלושה חודשים בר"מ 2 וחצי שנה בר"מ ד. באפריל האחרון חזרתי לצבא לבסיס סגור. אני חיילת בודדה אך לא מוגדרת ככה כי עזבתי מרצוני את הבית אז לא מגיעות לי 'הטבות'. מאז שחזרתי אני סובלת ממגרנות, סחרחורות, בחילות והקאות,עייפות עצבנות, ובחודשים האחרונים אני לא ישנה ברציפות, מוטרדת באופן תמידי מהחזרה לבסיס עד שיתוק ובכי שנמשך שעות, סיוטים, רעידות, ומצבי רוח שמשפיעים על אורח החיים שלי בבית. נתקתי קשרים עם כולם, כולל ההורים, בלתי נסבל להיות לידי. אני בקשר רק עם החבר שלי, באופן תלותי ומעיק כי אני מרגישה שהוא המקום היציב שלי כרגע. אני כבר חודשיים מנסה להגיע לבסיס פתוח, שכן אני רואה קשר ישיר של המצב שלי להגעה לבסיס שמונע ממני להיות בשליטה על עצמי ומונע ממני לכלכל את עצמי בתור חיילת בודדה. בקיצור, המון לחצים . אני טרודה 24 שעות ביממה, לא מצליחה להרדם בגלל כל המחשבות, ובמידה וכן מתעוררת מיוזעת, עם דפיקות לב מואצות ולא מצליחה לחזור לישון, מגרנות לא פוסקות המלוות בבחילות עד הקאות. עד עכשיו חשבתי שהבעיה שלי היא בגוף, אך לאחרונה אני מרגישה שהיא בנפש. האם לדעתך מדובר בהתקפי חרדה? במידה וכן, מה ההליך שאני צריכה לעשות בצבא ומה ההשלכות על המשך השירות שלי?

תשובה:  האם מדובר בהתקפי חרדה - (0)



שלום לך, את מתארת מצב נפשי ופיזי לא פשוט כלל, והעירנות שאת מגלה כלפי עצמך והצורך במציאת פתרון הינה חשובה ביותר. אני מציעה לפנות בדחיפות לרופא היחידה, לספר על הסימפטומים המטרידים ולברר האם יש לעשות בדיקות רפואיות מסויימות. גם אם השערתך כי מדובר במצב נפשי יש לשלול לפני כן בעיה רפואית כלשהי (ולעיתים יש שילוב בין השניים). על פניו הסימפטומים שאת מתארת מתאימים בהחלט לתגובות פיזיולוגיות של חרדה. על כן מציעה במקביל לפנות דרך המפקד לקב"ן היחידה, זוהי זכותך כחיילת ועל המפקד לאפשר זאת. הפנייה לקב"ן מטרתה לאבחן ביחד איתך את המצב ולאור זאת לחשוב על דרכי הפתרון הנכונות, בין היתר גם את האפשרות לעבור לבסיס פתוח. בהצלחה
 X