על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

דיכאון פתאומי

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  דיכאון פתאומי  -  (רותי)


שלום לך
הבן שלי התגייס עם הרבה מאד מוטיבציה.
חשב על קצונה.
הוא סיים כעתודאי והכניס לו לראש ככל הנראה שיתגייס ויעסוק בתחום שלמד.
הוא חייכן וצוחק עם חברים ומספר בדיחות, מעולם לא היה דיכאוני.
החל את הטירונות במחנה 80 ומשם החלה התדרדרות נפשית ממשית.
רוב הטירונות היה חולה עם כאבי בטן ושלשולים, הוא לא ויתר עם כל הקשיים. וסיים את הטירונות.
מלבד זה יש לו בעיה רפואית בברך, שבגללה קיבל פטורים מהחשש שמצב הברך יחמיר.
הוא רצה לעשות מד"ס ולא אישרו לו.
סיים את הטירונות הגיע לעיר הבה"דים ושם קיבל תפקיד שלא תאם כלום ממה שלמד.
אמרו לו מפורשות שבגלל הבעיה בברך.
זה הוריד אותו למצב נפשי גרוע בהרבה.
חששתי כבר שיעשה משהו לעצמו, הוא נהיה כבוי.
לקחתי אותו לפסיכיאטרית, שאיבחנה דיכאון קליני.
ונתנה לו ציפרלקס 10 מ"ג למשך 10 ימים. אם לא יעזור לעבור ל-15 מ"ג.
יש לו קב"ן ביום שלישי הקרוב
האם כדאי שיספר שהיה אצל פסיכיאטרית, והאם ישחררו אותו משירות צבאי, בשל כך?
אשמח אם תוכלי לכוון אותנו.
תודה


תשובה:  דיכאון פתאומי - (0)


אני סבורה שהצבא צריך להיות מעורב במה שמתחולל בנפשו של בנך. התיאור שלך תואם קשיים של הסתגלות לצבא שהינם נורמטיביים אך בהחלט לא פשוטים להתמודדות. איני יודעת לומר לך באופן חד משמעי לגבי מידת מסירת האינפורמציה, אם כי הצבא כן מצפה לדעת אם החל טיפול תרופתי כזה או אחר. השחרור לדעתי אינו אופציה במצב המתואר אלא אם כן בנך יוביל לשם וגם אז נדרשת הערכה של מצב נפשי חמור כדי לשחררו. ייתכן ויש מקום לבקש טיפול מהצבא שילווה אותו ויסייע לו להתמודד עם קשייו.
 X