על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

דיכאון חזרה לשירות

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  דיכאון חזרה לשירות  -  (דניאלה)


שלום, אני התגייסתי לצבא לפני כפחות משנה, עם נתונים גבוהים ומטיבציה בשמיים. שובצתי למסלול ייעודי לקצונה ובנוסף לכף מויינתי להיות בתפקיד משקית תש, כלומר ייעודי לקצונה תש. הגעתי לגיוס עם המון מוטיבציה וכוח רצון אך עם זאת עם המון פחד. אני אף פעם לא ישנתי מחוץ לבית, לא יצאתי לטיולים שנתיים ואפילו לא ישנתי אצל חברות. בנוסף לכך אני קשורה לבית ולאמא שלי בצורה מאוד חזקה, הוריי גרושים ואימי חלתה בסרטן כך שהקשר שלנו מאוד חזק ומיוחד. מהרגע שעליתי על האוטובוס ביום גיוסי ועד הרגע שהגעתי לשישי בבית לא הפסקתי לבכות, עם זה במסדרים, בחדא, ובשעת טש. הרגשתי איום ונורא, בדכאון שבחיים לא היה לי.
בנוסף לכך אני מאובחנת עם בעיות קשות של סדר וארגון, עמידה בזמנים... גם מבחינה מוטורית היה לי קשה לחגור את החגורה במכנס. דבר שהקשה עליי מאוד והכניס אותי ללחץ מטורף.
בטירונות הייתי שבר כלי ולא הפסקתי לדרוש קבן, ואכן אחרי כמה ימים בלבד קיבלתי קבן שהיה הקבן הראשי של הבסיס (בלילה הייתי בנוהל השגחה לאור מצבי הקשה) סיפרתי לקבן את סיפורי, הוא המליץ על שחרור וקיבלתי גימלים עד הועדה הרפואית ולסופה שחרור.

כיום יש בי צד שמתחרט, שאולי מיהרתי. לאור נתוני הגבוהים מרגישה שפספספתי ולא מיציתי את הפוטנציאל שלי, בנוסף לכך יודעת שהטירונות של המסלול שלי קשה מהרגיל ומצטערת על כך שלא הלכתי למסלול רגיל שבו הטירונות טיפה יותר קלה. אני מרגישה שכולם עושים משהו שאני לא חווה.... חשבתי לחזור לשירות יודעת שזה תהליך ארוך ולא פשוט אך עם זאת, מאוד מפחדת שאני באמת לא מתאימה למערכת. אשמח לשמוע את דעתך. ובנוסף אם אחזור לשירות אקבל את תפקיד המשקית תש? או שאשתבץ לתפקידים זוטרים יותר
אודה מאוד לעזרתך!!!!

תשובה:  דיכאון חזרה לשירות - (0)


הכניסה למערכת הצבאית מלווה פעמים רבות בחרדה, מתח ולחץ רב. זוהי תקופה שבה המצוקה עלולה להחריף עד כדי משבר- וכפי שתיארת שקרה לך, להוביל לשחרור מן השירות.
באפשרותך לנסות ולערער לאחר 3 חודשים מיום השחרור על הפרופיל שניתן לך ולבקש לחזור לשירות. אפשרות אחרת הינה לבקש להתנדב- וזאת יתרחש על מדים ובתפקידים רבים ומגוונים. איני יכולה להבטיח שתחזרי לתפקיד אליו יועדת.. אבל בהחלט ישנן אפשרויות לא מבוטלות לתפקיד משמעותי. כדאי להעריך לפני כן את הכוחות שלך להתמודד עם הטירונות והצבא בכלל ולשקול את רמת המוכנות.
 X