על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

דיכאון ואבחנה פסיכיאטרית בצבא

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  דיכאון ואבחנה פסיכיאטרית בצבא  -  (דוד)


הי,

אני חייל במודיעין, ואני כבר תקופה ארוכה סובל מדיכאון ולא הולך לאבחון ולעזרה פסיכולוגית.
ברור לי שמה שיעזור לי כרגע הוא כדורים בשילוב של טיפול.
אני מצליח מאוד מאוד טוב להסתיר את זה מהסביבה ומבחינה חיצונית אני חייל מאוד מאוד טוב ומוכשר ומאוד אוהבים אותי.
כרגע אני חוסם את עצמי נורא מללכת לקב"ן ולספר לו את הבעיה שלי משני סיבות:
א. לא נעים לי לחשוף את התחושות שלי.
ב. יש לי פחד מלהתחיל לעבור וועדות, שיחות עם מפקדים, חפירות, הורדת פרופיל ובנוסף להכל גם לעוף מהתפקיד שלי.

אני יודע שזה לא הכי טוב מה שאני עושה לעצמי כרגע אבל אני חושב פשוט לחכות לשחרור שלי. מנגד הייתי מאוד שמח להמשיך בתפקיד שלי ואולי אפילו להמשיך להיות בתפקיד פיקודי במדור שלי (לאו דווקא ביציאה לקצונה). מה שאני אוכל לעשות אם אקבל טיפול נפשי ופסיכאטרי מתאים.

בשורה התחתונה יש לי שתי שאלות,
1. האם אפשר להיות חייל במודיעין עם ציפרלקס ואבחנה של דיכאון (במקרה שלי כנראה מינורי).
2. האם המערכת רוצה לקדם אנשים עם בעיות כאלה או שפשוט יחכו לשחרור שלי.
3. איזה תהליך צריך לעבור בשביל לקבל כדורים.
4. זה מידע אישי ורגיש, מי הגורמים שנחשפים אליו.

אשמח מאוד לעצתך,

תודה

תשובה:  דיכאון ואבחנה פסיכיאטרית בצבא - (רחלי שרון גרטי)


שלום לך, אתה מתאר דילמה המוכרת לי היטב- הרצון לפנות לטיפול אל מול החשש לפגוע בשירות הצבאי. חשוב לי לומר כי בדכאון יש לטפל. רצוי לטפל בדכאון על ידי שיחות וניתן גם לשלב טיפול תרופתי. לשם כך יש לפנות לגורמי ברה"ן של הצבא אשר מכירים את המתח בין הרצון לשרת וצורך לטפל. אין סיבה לפגוע בשירות שלך כדי לטפל בך. החומר הרפואי הינו סודי רפואי ולמפקדיך אין גישה אליו. חשוב שטיפול נפשי לא יקבל אצלך את הסטיגמה- טיפול נפשי אין משמעו שאתה חלש אלא שיש בעיה ואתה מטפל בה כדי להמשיך הלאה. הצבא לא משחרר אנשים שדואגים לטיפול אלא במקרים בהם התפקוד פגוע מאד או שישנה מסוכנות
 X