על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

דיווח על חרדות

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  דיווח על חרדות  -  (מוניקה)


שלום רב,
בני לפני צו ראשון. סובל מחרדה כללית כמה שנים, מקבל טיפול פסיכולוגי, מתפקד בצורה טובה בלימודים וגם בתחום החברתי. עם זאת, הקשיים גורמים לו לרמות גבוהות של stress ולכן התפקוד כרוך בהרבה מאמץ. הוא ילד בעל יכולות גבוהות ולכן אני מעריכה שיהיו לו סיכויים גבוהים להשתבץ לתחום המודיעין או המחשבים, ולדעתי אינו מתאים לקרבי. (למרות שהוא חולם על טיס, ולא שולל קרבי). הייתי רוצה לבדוק איתך מה ההשלכות של דיווח על החרדות לגבי הפרופיל, אפשרויות השיבוץ בצ.ה.ל., והשלכות עתידיות לגבי תעסוקה. מודה שאני חוששת שהדיווח עשוי לפגוע בו, ולכן גם בחווית המסוגלות והדימוי העצמי שלו.
תודה מראש, מוניקה

תשובה:  דיווח על חרדות - (0)


את מעלה סוגיה מורכבת, וככזו אין תשובה חד משמעית.. זה מאד תלוי במצב הנפשי הכללי של בנך ובפרט מצבו סביב הגיוס וההסתגלות לשירות הצבאי. הקו המנחה בעיניי הוא לנסות וללכת עם התפקוד ועם הכוחות, לאפשר לו להתמיין לתפקידים אותם הוא מעוניין לבצע וללוות אותו בדרכו אל עבר השירות. אם יעלו בעיות ורמת החרדה תעלה באופן משמעותי חשוב לפנות לצבא ולתאר את המצב כדי להעריך את התאמתו לשירות כזה או אחר ולתנאי שירות מסוימים (האם יוכל לשרת רחוק מהבית למשל). הפרעות של חרדה יכולות לקבל סימול צבאי בדמות פרופיל נפשי. הפרופיל נועד לסמן לאנשי השלישות בצבא שעליהם להגן על החייל בבואם לשבצו בתפקיד. כך שלמעשה המשימה היא למצוא את האיזון הנכון בין הכוחות והמוטיבציה לבין הקשיים והיכולות שלו. אשר להשלכות עתידיות- באופן כללי מי שמסיים שירות צבאי מלא לרוב לא יצטרך לדווח על הפרופיל הנפשי שקיבל אלא למקומות מסוימים כגון זרועות ביטחון ותפקידים ממשלתיים. הפרופיל נרשם כפרופיל רפואי עם סעיף ליקוי הידוע לצבא. אני מציעה כי אם וכאשר תתקלו בהתלבטות קונקרטית סמוך לגיוס- פנו לגורם מקצועי בצבא או מחוצה לו על מנת שיסייעו לכם לקבל החלטה נבונה.
 X