על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

דיווח לצבא על טיפול פסיכולוגי ושירות איכותי

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  דיווח לצבא על טיפול פסיכולוגי ושירות איכותי  -  (מיכל)


ביתי לפני צו ראשון והיתה לאחרונה בטיפול פסיכולוגי של כמה חודשים דרך קופ"ח עקב הפרעות טורדניות אובססיביות קלות. הטיפול הופסק עקב עזיבת הפסיכולוגית ותחושת מיצוי ושיפור מצד הילדה. הפסיכיאטר לעומת זאת הציע לנסות טיפול תרופתי מהחשש שתהיה הידרדרות. שתינו סבורות שאין בסיס להמלצתו. הילדה היתה ועדיין בתפקוד מאוד גבוה חברתית ולימודית ושואפת לתפקידי קצונה/עתודה ותפקידים יוקרתיים כגון תלפיות.
השאלה היא מה משמעות הטיפול וחוות הדעת של הפסיכיאטר? האם זה עובר אוטומטית לצבא? האם כדאי לנסות להתעקש מול הפסיכיאטר לשינוי סיכום השיחה וחוות דעת. מה הבת שלי חייבת לומר על זה לצבא ומה לא?

תשובה:  דיווח לצבא על טיפול פסיכולוגי ושירות איכותי - (0)


לא הבנתי מדברייך האם הפסיכיאטר הינו דרך קופ"ח או פרטי. אם הוא פסיכיאטר פרטי המידע לא עובר. אם מדובר בקופ"ח הרי שהפסיכיאטר לא מעדכן את הצבא מיוזמתו אלא שאם הצבא מבקש ממנה להביא אישור מרופא על מצבך הבריאותי אז רשום בתיק האישי שהיה בטיפול נפשי/תרופתי.
המלצת הרופא אינה בבחינת אבחנה ונשמע שיש כאן באמת מקום רב לפרשנות ולתחושות של הילדה שהיא בסופו של דבר עומדת להתגייס. אפשר לדעתי להציג את המידע בלקוניות ולהבהיר שמצבה הנפשי תקין ושיש לה מוטיבציה לגיוס.
איני סבורה שעליי להמליץ אם להעביר מידע או לא לגורמי הצבא. בעיקרון הצבא מצפה להיות מעודכן במצב הנפשי של המתגייס. צריך להפעיל שיקול דעת לגבי העברת אינפורמציה. אם יש סבירות גבוהה למצוקה במהלך השירות אזי חשיבות עדכון הצבא עולה.
 X