על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

גיוס לצהל מתבגר

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  גיוס לצהל מתבגר  -  (שירי)


ני אמא לילד בן 13 . בסוף בית הספר היסודי הוא עבר מעין חרם חברתי ובמהלך אותה התקופה החל להתלונן על פחדים וחרדות ואף החלו אצלו מחשבות טורדניות. הוא טופל בשיטת CBT במרפאת חרדה ומצבו השתפר פלאים. אולם, כתוצאה מהחרם שעבר, נפגע מעט דימויו העצמי והרגשנו כי הוא זקוק לסיוע בתפקודו החברתי. על כן, הוא צפוי להתחיל טיפול במרפאה פסיכולוג ילדים בו יושם דגש על חידוד כישורים חברתיים ושיקום הביטחון העצמי. כאשר יגיע בני לשלב הגיוס לצבא, בעוד כ-5 שנים, האם מידע זה אליו ייחשף הצבא בתיק הרפואי ישפיע על עתידו הצבאי ואף ימנע ממנו להתגייס לצה"ל? איני רוצה לפגוע בעתידו של בני שכן הוא ילד חברותי, נעים הליכות ובעל הישגים לימודיים גבוהים, ואני סבורה כי קשיים חברתיים וחרדות הם חלק מעולמם של בני נוער רבים בגיל ההתבגרות. יחד עם זאת, אני חושבת שיש לעזור לילד בעת בה הוא נמצא במצוקה. אודה לתשובתך בהקדם. תודה - שירי

תשובה:  גיוס לצהל מתבגר - (0)


ראשית אומר כי נשמע שאתם הורים אחראיים שלוקחים את המצב הנפשי של בנכם כמשימה שיש לסייע לו בה וניכר שהדבר אכן נושא פירות. לגבי טיפול נפשי, הרי שלצבא אין התנגדות לטיפולים נפשיים כלל ועיקר. הצבא בודק את המצב הנפשי של המלש"ב בגינו פנה לטיפול ולא את הטיפול עצמו שניתן. זאת ועוד, טיפול נפשי בגיל 13 אלא במקרים חריגים מאד הינו נתון "חלש" מבחינת השפעתו על השירות הצבאי. עד לצבא כפי שציינת יש עוד שנים רבות בהן יקרו דברים רבים ושונים (בשאיפה רק טובים). לטעמי אין זו סיבה כעת למנוע טיפול נפשי לילד. אכן עלייך לדעת כי הצבא לא מקבל מידע שוטף מקופות החולים על טיפולים (אלא במקרה של אשפוז פסיכיאטרי) אולם כאשר מלש"ב הולך לרופא המשפחה ומחתים אותו על טופס שנשלח לצבא, על הרופא להתייחס למידע הרפואי שבתיקו, והדבר כולל גם את המפגשים הטיפוליים אם אלו נערכו בבריאות הנפש של קופות החולים. (אינו יכול לקרוא את המפגשים אבל הוא יודע שהאדם היה או נמצא בטיפול).
 X