על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

גיוס לצבא עם הפרדות חרדה

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  גיוס לצבא עם הפרדות חרדה  -  (אנונימי)


שלום, בני היום בן 14 מטופל כבר כחמש שנים בכדורים המטפלים בחרדה. אינני רואה אותו בשנים הקרובות מפסיק את הטיפול התרופתי, במקביל היינו מקבל טיפול אצל פסיכולוג. הייתי מעוניינת לדעת כיצד הדבר ישפיע על גיוסו לצה'ל, מאנשים לא מוסמכים נמסר לי כי צה'ל לא מגייס חיילים הנוטלים כדורים נוגדי חרדה. חשוב לציין שהילד מאוד מעוניין להתגייס לצבא. עם זאת הייתי שמחה לדעת כיצד הדבר משפיע על שיבוצו לצבא? האם הוא עושה טירונות רגילה ככל שאר החיילים?

תשובה:  גיוס לצבא עם הפרדות חרדה - (0)



שלום לך,
הגורמים הבלתי מוסמכים עימם שוחחת הטעו אותך ובוודאי הלחיצו אותך וחבל.. לא זו בלבד שהצבא מגייס נערים ונערות אשר נוטלים טיפול אנטי חרדתי, אלא שהוא אף מספק להם את הטיפול התרופתי על חשבונו, כמו גם את המעקב הפסיכיאטרי. אומר זאת בבירור- הצבא מגייס אנשים עם בעייה של חרדה (כמובן עד מידה מסויימת של פגיעה בתפקוד. אם מדובר לדוגמא בחרדה גבוהה עד כדי שהאדם אינו יוצא מביתו, אינו מתפקד כלל- הרי שלא יוכל גם לשרת).
בתהליך הגיוס לצבא תדרשו למסור אינפורמציה רלבנטית לגבי מצבו הבריאותי והנפשי. סביר להניח שעל סמך הדיווח שלכם על טיפול תרופתי וטיפול נפשי יזומן בנך לקב'ן בלשכת הגיוס על מנת להתאים את כוחותיו, יכולותיו ורצונותיו לצרכים של הצבא. במידה ויסומן בפרופיל נפשי עם סעיף של חרדה ישנם תפקידים מסויימים אליהם לא ישובץ (למשל, לא יהיה חייל קרבי), וכך ניתן יהיה להגן עליו מפני עומס נפשי רב מדיי וכן לאפשר לו הסתגלות קלה יותר לשירות.
אשר לשאלת הטירונות- ייתכן ויבצע טירונות רגילה (אם נניח משובץ לקורס מסויים ויעשה את הטירונות בבסיס בו נערכת ההכשרה לאחר הטירונות). ייתכן ויבצע טירונות כלל צה'לית בבסיס טירונים אשר מיועדת לאנשים עם פרופיל נפשי (פרופיל הנמצא בטווח השירות), כשהמטרה הינה, שוב, לסייע להסתגלות טובה לצבא.
בהצלחה.
רחלי
 X