על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

גיוס למסלול אופק בחמ"ן עם עבר פסיכאטרי

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  גיוס למסלול אופק בחמ"ן עם עבר פסיכאטרי  -  (הלה)


רחל שלום,
בעבר אושפזתי בבית חולים פסיכאטרי לשלושה שבועות בעקבות ניסיון התאבדות (לפני 4 שנים) טופלתי לאחר מכן בפנימייה במסגרת משפחתית שיקומית ושנים טופלתי על ידי פסיכולוגים ותרופות פסיכאטריות במינון נמוך מבחירה שלי.
לפני שנה וחצי הופסקו כל הטיפולים אצל הפסיכולוג וגם התרופותיים.
וחזרתי לגור בבית הורי.
זומנתי לקב"ן והבאתי לו חוות דעת של הפסיכאטרית שלי לשעבר. ולא אמרתי את האמת, סיפרתי על הדיכאון ועל הטיפול התרופתי והפסיכולוגי. אבל לא על ניסיון ההתאבדות והאישפוז הקצר. והפרופיל שנתן לי הוא 97.
קיבלתי זימון למסלול אופק במודיעין ואני מאוד מאוד מעוניינת להתגייס לאחד מהמסלולים באופק.
ראיתי שעליי באחד מהשלבים, למלא שאלון רפואי ואחד הסעיפים בשאלון הרפואי "האם אושפזת בעקבות הפרעות נפשיות" וכאן אני שואלת, מה יקרה כשיגלו את זה? (-הרופא משפחה שלי מחויב לרשום על העבר שלי) הפרופיל ישתנה? יזמנו אותי לקב"ן? ויבדקו בבירור יותר על עברי?. האם עשיתי טעות חמורה שלא ציינתי את עברי? אני עלולה "להיתפס" ו"לצאת" שקרנית ואז בכלל הסתבכתי(האם אני שקרנית, האם זה שקר לבן)
מה עליי לעשות? לקבוע פגישה נוספת עם הקב"ן ולספר על העבר ביתר דיוק?

תשובה:  גיוס למסלול אופק בחמ"ן עם עבר פסיכאטרי - (0)


הביטי, שירות בצבא בכלל ושירות במודיעין בפרט- מכיל ציפייה ברורה לאמינות ולמהימנות. ברור לי שאת חוששת מאד מפגיעה אפשרית במסלול הצבאי בשל העבר הרפואי שלך. עם זאת, הסתרה יכולה להוביל לבעיות מורכבות וחמורות אולי אף יותר- לא רק האפשרות שיגלו זאת כשכבר תהיי בשירות אלא שתתכן מצוקה נפשית שתתפתח ותצטרכי את העזרה המתאימה נגישה לך.
לא ברור לי מדוע רופא המשפחה צריך לכתוב עלייך. איני בטוחה שלרופא זה יש מידע על האשפוז שלך (אלא אם כן סיפרת לו והוא כתב את זה) וגם לא כתבת אם חתמת על וויתור סודיות. מכל מקום, אני מציעה שתהיה זו את שתנהל את המידע והדיאלוג מול הצבא ולא שרופא המשפחה יעשה זאת. חשוב להציג חוות דעת עדכנית על מצבך הנפשי אשר תתמוך ביכולות ובתפקוד התקין שלך.
הרבה הצלחה.
 X