על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

גיוס אחרי אשפוז של 10 חודשים

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  גיוס אחרי אשפוז של 10 חודשים  -  (אלה)


שלום, קיבלתי צו ראשון ליוני. אני כרגע בכיתה י'א ואני מעוניינת בעתודה. לפי מה שהבנתי לא ניתן להיכנס לתוכניות קצונה (גם אקדמאית) עם עבר פסיכיאטרי. בסוף שנת 2011 התאשפזתי בבית חולים פסיכיאטרי באשפוז מלא בעקבות ניסיון אובדני. השתחררתי מהאשפוז לאחר 10 חודשים בתחילת כיתה י'. כיום אני לא לוקחת תרופות ולא מטופלת בכלל (לא פסיכיאטר ולא פסיכולוג). האם הצבא בכלל צריך לקבל מידע על האשפוז (במהלך האשפוז נאמר לנו שאם לא היה מצב פסיכוטי הצבא לא אמור לדעת על זה), והאם זה ישפיע? העניין הוא שגם במידה ואני לא הולכת לעתודה אני מעוניינת במשהו קרבי (חובשת קרבית וכד') ואני ממש לא רוצה שהעבר הזה יפגע בסיכויים שלי, מה גם שהמצב כיום שונה לחלוטין ואין יותר שאריות מהמצב שהיה. תודה

תשובה:  גיוס אחרי אשפוז של 10 חודשים - (0)


הי אלה,
מדברייך עולה שעברת משבר לא פשוט ודי ארוך, ושזה זמן מה שהוא מאחורייך.. אני מקווה שכך יימשך.
בעיניי, חשיבות העברת המידע לצבא, גם אם במחיר של אי כניסה לתפקידים מסויימים, הינה גבוהה ביותר. זאת משום שהכניסה למערכת הצבאית וההתמודדות בתוכה הינם אתגרים שונים ומורכבים יותר ממה שידעת עד היום, ופעמים רבות מתפתחת מצוקה נפשית ניכרת. המטרה בקבלת האינפורמציה ע'י הצבא הינה לסייע לך ולהגן עלייך היכן שצריך- ואם לא צריך, אז לא. כאשר הצבא לא יודע את ההיסטוריה של החייל ומשבץ רק לפי צרכיו- קורה שמתפתחת מצוקה אצל החייל, ואז, כפי שקרה לי פעמים רבות, החייל 'שולף' את האינפורמציה שעד היום הסתיר מהצבא. לפעמים אירועים אלו מתרחשים כשהמצב כבר די חמור וצריך להגיב מיידית, מבלי שיש יכולת להקשיב לרצונות החייל או להשתמש בכוחות שלו.
ישנה אפשרות להשפיע על ההתרשמות אודותייך, יחד עם הצגת המידע החשוב על מה שעברת. את יכולה לצרף חוו'ד של מטפלים או של מורים, אשר יעידו על תפקוד תקין ויציב שלך. בנוסף, גם במהלך השירות הצבאי, ותחת הוכחה של הסתגלות טובה למערכת, ניתן לשנות נתונים נפשיים שמקבלים ולשפר את הסיכויים לתפקידים מסויימים או לקצונה.
בית החולים ככל הנראה לא יעביר את האינפורמציה לגבייך לצבא. זוהי אחריות שלך לנהל את נושא המידע מול הצבא. אני מקווה שתשמשי באחריות זו בתבונה.
בהצלחה!
 X