על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

גיוס

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  גיוס  -  (אוראל כהן)


שלום רב. שמי אוראל כהן. אני בת 18 מדרום אפריקה. בינואר 2020 הובחנתי האנורקסית, מרגע ההבחנה התחלתי טיפול מסיבי מחוץ לבת חולים, בבית. ראיתי פסיכולוגית, פסיכיאטרית ודיתתנית. בזמן ההחלמה הייתי בכיתה יב, אני עברתי את הבגרויות בהיצתיינות למרות הקשיים והקורונה. מגיל קטן ידעתי שלאחר סיום בית הספר אני רוצה לעשות עליה ו להיתגייס לצהל. זה חלום שלי מגיל קטן והגיוס היה אחד מהמוטיבציות הכי גדולות בהחלמה שלי. בנובמבר 2020 הודגרתי מכל המטפלים כבן אדם שהחלים. יש לי גם מכתבים מכל המטפלים שלי שמוכיחים שאני החלמתי ושאני מוכנה וקשורה לגיוס לצהל. כרגע אני בתהליך עליה, בסוף החודש אני בעזרת השם מגיע לארץ לתוחנית התנדבות של 5 חודשים. לאחר מכן, באוגוסט אני מצתרפת לתוחנית גרעין צבר ( תוחנית לחיילים בודדים ) איתם אני אמורה להתגייס בסביבות חודש נובמבר, שאנה לאחר ההחלמה. אני חוששת שהעבר והרקע של האפראת אכילה שלי לא יאפשרו לי להגשים את החלום שלי, להיטגייס לצהל. אני סיפרתי כבר לגרעין צבר והם גם יפנו לצבא, אני עכשיו מספקת להם עוד מכתבים מהמטפלים שלי שהם ישלחו לצווה, אני מאוד חוששת שהרקע שלי לא יאפשר לי להיטגייס אבל אני לא הולכת להשתיר את זה. האים יאפשרו לי להיתגייס? תודה רבה. אוראל כהן.

תשובה:  גיוס - (טל גרגי)


במסגרת הבדיקות בלשכת הגיוס תפגשי עם קב"ן ובהמשך עם פסיכיאטר וזאת על מנת להעריך את כשירותך לשרות בצה"ל. כחלק מהליכים אלו רצוי להצטייד במסמכים עדכניים המעידים על מצבך. הבדיקה משקללת את התמונה הקלינית כיום ואת המלצות הגורמים המטפלים, כך שיתכן ויוחלט על התאמת פרופיל ביניים (אשר יאפשר את גיוסך לצה"ל) או לחילופין פרופיל 21. יודגש כי גם במצב בו יוחלט על פרופיל 21, הרי שעדיין פתוחה בפנייך האפשרות להתנדב לשרות בצה"ל וזאת לאור המוטיבציה הגבוהה שלך ורצונך לתרום.
 X