על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

בת 17 ושמונה חודשים

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  בת 17 ושמונה חודשים  -  (יעל)


שלום רב, בתנו החלה טיפול אצל פסיכולוגית קלינית לפני חודשיים בעקבות דרישה שלה ומתוך מצוקה שהרגישה שהיא נמצאת בה. לא התלהבנו מהעניין , האמנו ש"הזמן יעשה את שלו," אך מתוך רצון לסייע לה הפגשנו אותה עם הפסיכולוגית. היא סיימה את לימודיה בתיכון ובו זמנית סיימה קשר עם חבר שהיה לה מזה שנה וחצי, שפגע בה מאד, ובעצם נקלעה לסיטואציה של "אין מסגרת", "אין חבר" . היא אמורה להתגייס בפברואר. היא עובדת כמה שעות בשבוע ולומדת למבחן הפסיכומטרי. מדובר בילדה טובה, יפה, תלמידה מצוינת, בעלת משמעת עצמית ומודעות עצמית. ילדה בכורה, דוגמה לשני אחיה הצעירים. לאחר 5 מפגשים בתנו החליטה להפסיק את הטיפול מאחר והרגישה שאין לה כימיה עם הפסיכו'. לאחרונה היא קיבלה הודעה שהיא מתאימה לתפקיד מאד נחשק בצבא. תפקיד שהיא מאד שאפה אליו. אך היא צריכה לעבור סיווג בטחוני כדי לקבל אותו. יש לה חשש שהיא תישאל על הטיפול שעברה במהלך התחקיר הביטחוני וזה יוריד את סיכוייה לקבל את התפקיד. נשמח לדעת האם יש השפעה של טיפול כזה על סיווג בטחוני. האם הצבא פונה אל המטפל לצורך בדיקת עובדות? אשמח לסיוע. תודה

תשובה:  בת 17 ושמונה חודשים - (0)


עצם ההליכה לטיפול פסיכולוגי אינה מהווה מכשלה או בעיה אל מול תפקידים בצבא. הצבא מכיר בטיפול נפשי כאמצעי לגיטימי להתמודדות בריאה עם החיים. יחד עם זאת ייתכן ותשאל על כך ויהיה רצון להבין על איזה רקע והאם יש בעיות כיום המפריעות לתפקודה הפוטנציאלי בצבא. הצבא אינו רשאי לפנות על דעת עצמו למטפלים אלא אך ורק בכפוף לוויתור על סודיות רפואית עליו חותם המטופל.
 X