על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

בקשר לפטור נפשי

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  בקשר לפטור נפשי  -  (רונן)


יש לי מכתב מפסיכיאטרית שמבקש דחייה לכ-3 חודשים למטרת טיפולים פסיכולוגים. דיברתי עם הפסיכיאטרית והיא אמרה לי שבמידה ואני ארגיש שאני לא מסוגל להתמודד עם מסגרת צבאית לאחר תקופת הטיפול אז היא תכתוב לי המלצה לפטור והיא ביקשה את הדחייה למטרת טיפול וגם כי אפילו אם היא הייתה ממליצה על פטור עכשיו כנראה ולא היו מאשרים את זה. הקטע הוא שהיא כתבה במכתב לקב"ן "אינני ממליצה על גיוסו של רונן במצבו הנוכחי. הנני ממליצה על דחיית גיוסו בכ-3 חודשים למטרת השלמת טיפול פסיכולוגי ולהוביל אותו לגיוס מוצלח". יש לי פגישה עם הפסיכיאטר הצבאי ברביעי הקרוב(הקב"ן הפנה אותי), רציתי לדעת אם להגיד לו שהדחייה היא כי הפסיכיאטרית רוצה לראות אם אני באמת לא מתאים למסגרת הצבאית ואם ניתן לטפל בבעיה הזו או להמליץ על פטור, אבל אני לא רואה את עצמי עומד בלחץ הצבאי בכל מקרה ולכן אני לא חושב שהטיפול הפסיכולוגי יעזור לי ושאני מרגיש כאילו המסגרת הצבאית תהרוס אותי ותמוטט אותי נפשית מכיוון שאני נמצא במצב נפשי רגיש עקב בעיות נפשיות שונות כמו חרדות ופחדים(שכל זה זו אמת). אני לא רוצה להתגייס, אני מפוחד עד מוות ואין שום מצב שבעולם שאני בנוי ואשרוד מסגרת צבאית ואני בשום פנים ואופן לא מוכן לעבור גיהינום במשך חודשים שבאמת ימוטט אותי נפשים ויהרוס אותי ורק אחרי זה ישחררו אותי...

תשובה:  בקשר לפטור נפשי - (0)


אני מבינה שאתה נמצא במקום בו אינך יכול לראות את עצמך מתמודד עם שירות צבאי, על כן פנית לטיפול וקיבלת המלצה בשלב זה לדחות את הגיוס, או למעשה המלצה לפטור משירות זמני, כלומר פרופיל נפשי 24. חשוב לציין כי הצבא לרוב נוטה שלא לגייס מי שיש לו פרופיל שכזה אם אכן אין שיפור במצבו הנפשי והדבר מאד תלוי במוטיבציה של החייל. אני סבורה כי לפסיכיאטרית שלך יש יסוד סביר להניח שאולי מצבך ישתפר ותוכל להתמודד עם הגיוס, וכן שיש לניסיון כזה ערך עבורך. אני מציעה לאפשר לצבא להעריך את מצבך ולשתף בפחדיך כדי לקבל החלטה שתנסה להיות הטובה ביותר עבורך.
 X