על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

בני סובל מהפרעת חרדה והיה אצל קב"ן שקבע לו פרופיל 45

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  בני סובל מהפרעת חרדה והיה אצל קב"ן שקבע לו פרופיל 45  -  (טל)


בני בן 17
הגיע לצו ראשון
הגיש את כל המכתבים על כך שהוא סובל מהפרעת חרדה מגיל 5
הוא בטיפול פסיכולוגי כמובן (ללא כדורים)
בצו הראשון אמרו לו שהמפגש הבא שלו יהיה עם קב"ן
ואכן היום היה מפגש עם קב"ן - הוא התכונן כמעט חודש לבוא ולספר את כל ההסטוריה שלו. ולהסביר מה הקשיים שלו ומה הכשלים שלו והחששות מהיכולת לשרוד בצבא ויחד עם זאת רצה להגיד שהוא מאד רוצה להתגייס אך בלבד שיוכלו לסייע לו למצוא דרך מתאימה ושהוא יוכל לתרום מכישוריו השכליים הגבוהים מאד. במקום זאת הוא הגיע למפגש עם קב"ן לא אמפתי, בכלל לא הקשיב. לא נתן לו לספר את סיפורו ולשאול שאלות. רק אמר לו - או שתבחר 64 או שתבחר 45. הבן שלי ניסה לשאול במה כרוך כל אחד מהפרופילים האלה ומה יהיה בגורלו מבחינת טירונות שככל הנראה לא מסוגל לעבור והאם אפשר שימצאו לו משהו שבו הוא יוכל באמת לסייע משמעותית לצה"ל ולהביא את כישוריו אבל הקב"ן לא נתן לו הסברים כלל ובסוף נתן 45. הבן שלי יצא מבולבל מאד, כועס מאד, עצבני ולא ממוקד ואחכ קרא באינטרנט שחיילים עם פרופיל 45 הם ג'ובניקים שלא עושים כלום. הוא היה המום. הוא מתוסכל והוא רוצה לערער ולבקש שיתנו לו קב"ן אחר אמפתי ושביחד יקבל תשובות והכוונה והכי חשוב שלא תהיה טעות במיונים שלו כדי שלא יפול בין הכסאות עם הפרעת החרדה.
מה עושים? מה הדרך הנכונה עכשיו?

תשובה:  בני סובל מהפרעת חרדה והיה אצל קב"ן שקבע לו פרופיל 45 - (רחלי שרון גרטי)


משאלתך עולה כי המפגש עם הקב"ן לא ענה כלל על הציפייה ומידת ההערכות שהיתה לפני המפגש. זאת ועוד גם ההחלטה שהתקבלה אינה תואמת לדעתכם את המצב. אתם יכולים לבקש בדיקה חוזרת/ערעור בלשכת הגיוס, זאת על ידי גורם מקצועי אחר, ככל הנראה בכיר יותר. פנו למדור הקליני בתל השומר. רצוי להצטייד בחוות דעת משלכם שטוענת כי המצב הנפשי של הבן אכן תקין ואין מקום להתאמת פרופיל זה (שאגב, לא הבנתי מה בנך ביקש בסופו של דבר באותה בדיקה.. האם לא רצה 45?)
שמתי לב כי בשאלה כתבת שלהערכתך הוא לא יוכל לבצע טירונות- ברצוני להדגיש כי לא ניתן לשרת בצבא בלי לעבור טירונות בסיסית 02 לפחות. ישנו מסלול של טירונות בתנאי שירות מוקלים לבעלי פרופיל נפשי -אפשר לדבר על כך בלשכת הגיוס.
 X