על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

בני סובל במקום שהוא משרת פיזית ונפשית

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  בני סובל במקום שהוא משרת פיזית ונפשית   -  (מיכל)


שלום רב אני אם לחיל שמשרת בנחל.בני העלה פרופיל מתוך מוטיבציה ורצון לשרת בקרבי.בשלב מסוים התחילו כאבים ברגל,וקיבל פטור ממאמץ(עבר תאונה בגיל 14במיפוי עצמות רואים "שינויים ישנים פוסטטראומטים ברגל שמאל)
בני מדוכא ורוצה לצאת מקרבי ולעבור להמשך שרות קרוב לבית.הוא רואה שזה לא מתאים לו משום בחינה.הוא חושש שהממצא הבריאותי לא מספיק כדי שיעבירו אותו.הוא קיבל מיוחדת שבועיים לעבוד .אני גרושה עם שני ילדים האב חי בחול ולא משלם מזונות.אני מקבלת עזרה מאבי .הוא רוצה גם לפנות לקבן.השאלה היא כזאת:איך עוזרים לו לצאת משם ,הוא רוצה להמשיך לשרת,אבל לא בקרבי.אני חוששת שאם הוא הולך על כל הכיוונים רפואי,תש ונפשי -תפסת מרובה לא תפסת.תוכלי להמליץ מה לעשות?הוא נתקל בבירוקרטיה וסחבת ,הוא אימפולסיבי,ואני מנסה טלפונית להרגיע.מאד מודאגת.אודה על עזרתך!

תשובה:  בני סובל במקום שהוא משרת פיזית ונפשית - (0)


קודם כל חשוב לומר שאין כל סיבה שבנך לא ימשיך את שירותו כחייל בצבא. פעמים רבות עולות בעיות רפואיות אשר פוגמות ביכולת החייל לעמוד במשימות שלו כלוחם יחד עם חבריו ליחידה והדבר משפיע מאד על המוטיבציה והכוחות להמשיך בשירות הקרבי. נפוצה מאד הפנייה של חיילים למספר גורמי פרט, כלומר, רופא/קב"ן/ת"ש במקביל.. בדר"כ אין עם זה בעיה אבל לכל ערוץ יש משמעויות שונות.. פרופיל רפואי אינו פרופיל נפשי וכד'.
אני מבינה שהדברים לא מתרחשים בקצב הרצוי ולכן מידת הלחץ עולה. אני מציעה לעבוד איתו בעיקר על זה- איך להיות סבלני, להמתין שעניינו ידון ובינתיים לעשות מה שהוא יכול ולהשתדל לסבול כמה שפחות. הפנייה לקב"ן משקפת כנאמר לא רק את רצונו לנסות כל מה שאפשר אלא מצוקה אמיתית שייתכן ויקבל עבורה מענה כלשהו מאיש מקצוע.
 X