על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

בולימיה ודיכאון בצבא

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  בולימיה ודיכאון בצבא  -  (אא)


שלום, אני משרתת זה חמישה חודשים בצה"ל. אני סובלת מבולימיה מגיל 12 כאשר לפני הצבא היא נפסקה לתקופה ארוכה של כמה חודשים. אני נמצאת בבסיס סגור בתפקיד מבצעי ויש לי תש 3 ממשקית תש. מאז שהתגייסתי החלה הידרדרות בהרגשתי שהחזיקה במיוחד בהרגשתי לבסיס החדש ואני שרויה בדיכאון. כמו כן בעקבות הלחץ וחוסר האונים אינני נרדמת בלילות וחזרתי להקיא.  פניתי לקבן והיא הפנתה אותי לפסיכיאטר (בפעם השנייה, הופנתי גם בקורס מאותו חשש). השאלה שלי היא האם יש סיכוי שהוא יפסול לי מקצוע(שיוצר אצלי לחץ רב) וימליץ  על העברתי לבסיס אחר לתפקיד אחר? כמו כן אציין שבפעם הקודמת הפסיכיאטר אמר שאם המחלה חוזרת הוא ירשום לי כדורים נוגדי דיכאון. 

תשובה:  בולימיה ודיכאון בצבא - (0)


מדברייך עולה מה שקורה פעמים רבות כאשר חשים במתח או בלחץ נפשי- מתרחשת עלייה או החרפה בסימפטומים קיימים ודפוסים שמלווים אותנו. רוצה לומר שניכר כי עלייה ברמת המתח והלחץ שלך מובילה לסימפטומים סביב האכילה. כשם שיש תקופות של החרפה הרי שגם תקופות של רגיעה והחלמה מתרחשות, וצריך לראות מה יכול לסייע לך כעת להרגיש טוב יותר. כלומר, לטפל בעצמך. תרופות פסיכיאטריות נוגדות דכאון יכולות להפחית ממידת הלחץ או המועקה אולם ההמלצה היא בכל מקרה להיות בטיפול נפשי שבו תדברי על הלחץ שאת חווה, תביני את המקורות שלו ותוכלי לנסות ולחשוב כיצד להתמודד באופן אפקטיבי עם מערכת הלחצים שלך.
לגבי המשך השירות- אם חשוב לך מאד להמשיך בתפקיד הנוכחי אזי חשוב מאד שתשכנעי בכך את הקב"ן או הפסיכיאטר. הראי נכונות לטיפול ולעבודה על מצבך הנפשי תוך שאת ממשיכה בתפקיד. עלייך להבין שישנה גם מידה של אחריות לבריאותך הנפשית החונה אצל הצבא ולא רק עלייך ולכן אולי כדאי לפנות לטיפול אצל הקב"ן יחד עם המוטיבציה להמשיך ולהתמודד.
 X