על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

אספרגר שיצא מהאבחון

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  אספרגר שיצא מהאבחון  -  (אביטל)


בני אובחן כאספרגר בכיתה א', אבל החל מכיתה ד' כבר לא מאובחן. סיים בגרות מלאה, היה פעיל מאוד בתנועת הנוער, כולל הדרכה של 3 שנים. כרגע נמצא במכינה קדם צבאית. בהמלצת הפסיכאטרית שהיתה במעקב כל השנים, הוא לא הזכיר את נושא האספרגר בזמן צו גיוס וקיבל פרופיל 82. יש לו נתונים גבוהים מאוד. הוא ניסה להתקבל למסלול גמ"א במודיעין ונפל בשלב הראיונות. רק היום בסוף מרץ מודיעין הודיע לו שהוא לא עבר את המיונים. הוא מתמיין כבר מכיתה יא' (שנתיים) למגוון מסלולים במודיעין. הוא עבר את כל המבחנים לממר"מ, אבל כיוון שיש לו פרופיל קרבי לא התקבל. כרגע אמור להתגייס ליחידות השדה ביולי. הוא מרגיש שהוא יכול מאוד לתרום לצבא, אבל לא בטוח שיחידה קרבית מתאימה לו. אין לו בעיות חברתיות, אבל יש לו כן בעיה עם אוכל (מאוד בררן באוכל). השאלה היא האם כדאי לבקש פגישה עם קב"ן עוד לפני הגיוס, על מנת להוריד את הפרופיל ל-64 או האם פגישה שכזו בהכרח תוריד את הפרופיל אוטומטית ל- 45. עם פרופיל 64 הוא יוכל להתמיין למגוון של תפקידים טכנולוגיים שמאוד מתאימים לו (לדוגמא בחיל האויר). מקווה לקבל תשובה בהקדם. תודה מראש

תשובה:  אספרגר שיצא מהאבחון - (0)


קשה לקבוע בוודאות איזה פרופיל יותאם לו. אמנם יש אבחנה כפי שאת מתארת שניתנה בגיל צעיר אולם התפקוד מאז נראה כתקין לחלוטין. לא הצלחתי להבין משאלתך מדוע לפנות לקב"ן כעת? האם ישנה מצוקה כלשהי (למעט האוכל) האם זה קשור בשירות הקרבי המסתמן? אם ההנחה היא ששירות קרבי הינו משימה שאינה תואמת את יכולותיו החברתיות או הרגשיות אזי יש מקום לפנות לקב"ן ולבקש הערכה.
 X