על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

איך צהל היה נוהג בחיילת כזו

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  איך צהל היה נוהג בחיילת כזו  -  (אשלי)


שלום טל. יש לי חיילת ביחידה, שהיא בעלת מוטיבציה ,תמיד מנסה להגדיל את הראש.למרות שהיא עושה יומיות, היא תמיד בזמן. היא בתקשורת מלאה איתי.היא חברותית ,חייכנית ובטירונות היתה חלק מחבורת בנות שכל הזמן בילו זמן ביחד. קראו לה ה-אלפיות היא סיימה תיכון בהצטיינות במשך 3 שנים שמרה על ממוצע גבוהה והיא רואה את העתיד שלה כדבר חיובי, היא חולמת על לימוד באוניברסיטה.היא קוראת המון, תמיד מוכנה לעזור לכולם בצוות למעשה הייתי שולחת אותה לקצונה( צהל סיווג אותה כמסורבת קצונה) היא אפילו תופרת דרגות כאשר חיילות אחרת מתקדמות.הבעיה היא בבית, יש אלימות בבית ובעבר המשפחה טופלה בשירות למען הילד.אלימות מופנת כלפי אותה חיילת, מאחר והיא עושה יומיות היא חוזרת שוב ושוב הביתה. באחת הפעמים החדר שלה היה הפוך לגמרי. בפעם אחרת אבא שלה השאיר שקית של זבל על המיטה שלה בפעם אחרת נזרק לעברה סיר. ההורים שלה מאיימים עליה שאם היא רק תשתף או תדבר הצבא יוציא אותה על פרופיל 21 והיא ממש לא רוצה לצאת על נפשי כתוצאה מזה שהיא בבית היא מסתגרת בחדר שלה, מנסה להימנע ממגע איתם לפעמים זה גובל בללכת לישון ללא אוכל. אבא שלה מאשים אותה שהיא גומרת להם את כל האוכל.שהגיעה לצו הראשון שקלה רק 34 קילו, התגייסה שקלה 37 קילו חייבת לציין בבסיס היא אוכלת רגיל אין שום התנהגות של הפרעות אכילה,אני יושבת איתה ורואה אותה ממלאה את הצלחת. הבנות שעושות איתה שמירה אחת לשבוע דיווחו שהיא אוכלת רגיל,אין התנהגות לא נורמטיבית אם אני אציע לה עוגה או עוגיות היא תמיד תשמח.. אני גם דברתי איתה על הנושא וניסיתי לברר לעומק עם מדובר באנורקסיה אבל זה לא הסיפור. הסיפור מסובך כזה איך הצבא אמור להתייחס.. על הנייר זה פשוט קל לתת פרופיל 21 אבל אין שום התנהגות פסיכולוגית משונה, לא איום ובטח לא אנורקסיה, זו חיילת שלי שהיא קסם,היא חכמה ומצחיקה.איך באמת עוזרים בדבר כזה, בצורה אמיתית נכונה ושקופה בלי להוות נזק רב לאותה חיילת. אני לא מפנה אותה לקבן אני מבינה שהבעיה היא לא אצל החיילת עצמה. מה עושים במצב כזה בברכה, אשלי

תשובה:  איך צהל היה נוהג בחיילת כזו - (טל גרגי)


הדאגה שלך לחיילת מחממת את הלב ובצדק, את מתארת התנהגות מזעזעת של המשפחה וביחוד האב כלפיה ונראה שיש מקום להתערבות של רשויות הרוווחה כפי שהיה בעבר. מציע לשכנעה לפנות לקב"ן גם כדי לקבל תמיכה וסיוע נפשי מקצועי וגם כדי לחברה לגורמי תמך בקהילה, במקביל ניתן ורצוי להסתייע בגורמי ת"ש ובמפקדים, גם להם יש כלים לסיוע ותמיכה. חשוב לזכור שהמטרה של הקב"ן אינה להוציא מהצבא, ביחוד כשמדובר בחיילת עם כוחות המצויה במצוקה על רקע המצב בבית והעדר תמיכה מהמשפחה, מטרת הקב"ן ושאר הגורמים הינה לסייע לחיילת לסיים את השרות הצבאי בהצלחה.

טל גרג'י
פסיכולוג קליני מומחה מדריך
 X