על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

אי ויתור סודיות

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  אי ויתור סודיות  -  (אנונימי)


תודה על האפשרות לשאול דברים כאובים ולקבל תמונה בהירה. בהמשך לשאלה בעניין הגבלת הגיוס -בתיכון הבן היה בטיפול פסיכולוגי במשך כחודשיים עם פסיכולוג מקופ'ח. מלכתחילה הוא הלך רק כי לחצנו עליו לעשות זאת ולא ממוטיבציה פנימית ובפועל לא נוצר קשר בינו ובין הפסיכולוג והמפגשים הופסקו אחרי כחודשיים ביוזמת הבן שהרגיש שאינו זקוק ואינו מפיק תועלת. בשאלוני המיון הראשוניים הוא דווח שהיה בטיפול פסיכולוגי. מבקש לשאול האם ואיך אפשר לא לוותר על סודיות כך שלא יתקבל מידע מהמטפל שאיתו לא נוצר קשר מכיוון שהרושם שיתקבל מחוות דעתו של המטפל לא ישקף את מצבו האמיתי של הבן.שאלתי השניה היא במידה והוא כבר חתם על ויתור סודיות - האם 'אבוד לו' ואוטומטית הצבא יפנה לקופ'ח ולפי רשימותיהם יצור קשר עם המטפל? מה ניתן לעשות במקרה כזה כי שוב - הרושם שיתקבל לא ישקף את מצבוועלוו לחסום בפניו אפשרויות שכן מתאימות עבורו והוא מתאים עבורן. תודה רבה!

תשובה:  אי ויתור סודיות - (0)



המידע הניתן אודות מטופל מחוייב בויתור סודיות, גם כאשר מדובר בצבא. קופת החולים מיוזמתה לא תעביר מידע אודות מטופל, אלא רק אם תעשה פנייה מטעם המטופל או מטעם הצבא ובכפוף לויתור סודיות, וזאת בדרך כלל במקרים מאד מסויימים.
זאת ועוד, מצופה מאיש מקצוע טיפולי, שפנה אליו גורם צבאי בבקשה לקבל מידע, שיצור קשר עם המטופל, יעדכן אותו ויברר את רצונו בעניין.
רוצה לומר כי הסבירות שמידע יגיע מן המטפל בקופה לצבא הינה נמוכה. יחד עם זאת, במידה ואינכם שקטים, פנו ביוזמתכם לקופה ובקשו לבטל את ויתור הסודיות שניתן למטפל. בהצלחה.
 X