על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

OCD וגיוס לצ"הל

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  OCD וגיוס לצ"הל  -  (אלי)


שלום רב.
בני היום בן 16 והוא סובל מחרדה חברתית ובנוסף גם מחרדה כללית לא בצורה חמורה וגם מ-OCD כמו שטיפת ידיים מרובה,כל מיני "טקסים" ועוד....
בני אובחן גם כסובל מהפרעת קשב וריכוז(אין לו היפר אקטיביות)ומטופל בריטלין שלצערי עוזר רק מעט.
הוא מטופל כבר כשנה אצל פסיכולוגית באופן פרטי בכל הקשור לנ"ל,אך ללא תוצאות.
שאלותיי הם:
1.אני מאוד חושש שלא יגייסו אותו לצה"ל עקב בעיותיו הנ"ל.רציתי לדעת,האם החששות שלי מוצדקות או שצה"ל כן מתחשב וכן מגייס ילדים אשר סובלים מבעיות דומות אשר יש לבני?אציין שהילד די חושש מגיוס לצבא,אך אני כל הזמן מחדיר לו לראש שהוא חייב לעשות צבא ואין פה בכלל שאלה של אולי לא לעשות.
2.בני רוצה לפנות לפסיכיאטר כדי לנסות לקבל טיפול תרופתי לחרדות וה-OCD מהן הוא סובל וגם הפסיכולוגית ממליצה על כך.
אני אולי קצת "פרמיטיבי",אבל אני חושש שאם יופיע בתיק שלו בקופת חולים שיש לו עבר נפשי,"הדבר" יתנקם בו בשלב יותר מאוחר בחיים האישיים שלו כמו מקומות עבודה וכדומה.
האם החששות שלי בנושא הנ"ל מוצדקות?מה את מציעה לי לעשות בנדון?
3.האם צה"ל,במידה וכן יסכים לגייס את בני,יתחשב בבעיותיו הנפשיות ויקל עליו במהלך השירות הצבאי?
תודה רבה
ההורה המודאג.

תשובה:  OCD וגיוס לצ"הל - (0)


שלום הורה מודאג. שאלותיך לגיטימיות ומובנות. אומר ראשית כי יש עוד זמן עד לגיוס והרבה דברים עשויים להשתנות וגם להיפתר, ואני מקווה שעם טיפול נכון ועבודה טובה יחול שיפור במצבו הנפשי של בנך.
הצבא ככלל מגייס נערים ונערות עם קשיים נפשיים מקשת של סיבות, בין היתר חרדה מהסוגים שמנית. מה שקובע אם המלש"ב יגוייס לצבא הינו האופן בו הקשיים הללו משפיעים על התפקוד, עוצמת המצוקה, חומרת הסימפטומים וכן המוטיבציה של המלש"ב עצמו.
הצבא בהחלט לוקח בחשבון את הקשיים הנפשיים בהתאמת השיבוץ ותנאי השירות. קשה כעת להעריך מה יהיה כשבנך יגיע ללשכת הגיוס..
לגבי הטיפול בקופת החולים- מאז הרפורמה בבריאות הנפש שמשמעה העברת האחריות על הטיפול בבריאות הנפש מן המדינה לקופות החולים חל שינוי גם בעניין העברת המידע לצבא. כיום, מאז יולי 2015, רופא הקופה בה בנך מבוטח יצטרך, כחלק מהליך הגיוס, להעביר מידע רפואי אודות הטיפולים שהוא מקבל, לרבות הטיפולים הנפשיים.
 X