שאלה: פרישה מריקוד - (עמית יניב)
היי
קוראים לי עמית, אני בת 17 ואני רוקדת מאז שאני זוכרת את עצמי.
בתור ילדה מאוד אהבתי לרקוד, הייתי מאוד טובה אבל לאט לאט עם השנים (בעיקר מאז התיכון) אני מתחילה לראות ירידה ברמה שלי בעקבות חוסר מוטיבציה.
הגעתי לקבוצות בהן יש בנות שגדולות ממני בכמה שנים, והגעתי במחשבה שאין לי אפילו סיכוי להגיע למיקומים טובים אז הרגשתי שאין לי למה להשקיע.
בכללי אורח החיים שלי הידרדר, אני לא אוכלת בריא, לא עושה ספורט מעבר, אין לי שעות שינה הגיוניות וזה מאוד השפיע על הריקוד.
כשהגעתי לקבוצות הופעות, החזרות התחילו להיות מאוד אינטנסיביות לקראת מופעים. זה הכביד עלי נפשית ומנטלית ולאט לאט התחלתי להנות פחות מהמחול.
העניין הוא שהכל אצלי בתקופות, יש לי תקופות שמאוד קשה לי, ואני רוצה לפרוש ויש תקופות שזה אחד המקומות האהובים עלי. (גם האנשים שם מאוד מאוד יקרים לי)
הגעתי למצב שטיפה בפתאומיות הגעתי להחלטה שאני פורשת. מחר יש לי שיחה עם המדריך שלי ובימים האחרונים אני לא מרגישה שלמה עם ההחלטה שלי. אני לא יודעת עם זה עצב של פרידה ממקום שאני מאוד אוהבת ועיצב אותי המון במהלך כל השנים, או שאני בעצם עושה טעות וזאת רק תקופה לא טובה ואני לא צריכה לפרוש.
אני חושבת שבגלל שהיו לי הרבה תקופות לא טובות במחול חשבתי הרבה על לפרוש, ופתאום שהמחשבה הופכת לאמיתית זה מפחיד אותי.
ועוד משהן נוסף, אם אני פורשת אני לא אחזור, ואני לא יכולה סתם לקחת הפסקה…
ומשהו אחרון. אף פעם אין לי מוטיבציה או רצון לעבוד על גמישות, טכניקה או צעדים בבית ולכן אני אף פעם לא משתפרת. למרות שאני לא מתאמנת, קשה לי לראות שאני לא מגיעה להישגים גבוהים וכל החברים שלי כן.
וזאת עוד סיבה שגרמה לי לרצות לפרוש, אני לא יכולה לא להשקיע ולצפות להתקדם. אם אין בי את הרצון הזה, אז למה אני שם
אבל שוב כל הספקות האלו שעולים מאוד מבלבלים אותי ומקשים עלי, אני לא מצליחה להקשיב לתחושת בטן שלי ואני אשמח לייעוץ :)
תשובה: פרישה מריקוד - (גבי זקס)
היי עמית,
ממש מתנצל על העיכוב בתשובה.
באמת נשמע לא פשוט. מצד אחד, המחשבה על פרידה ממחול מאוד קשה לך, ומצד שני נדמה שחלק בך מאוד רוצה בכך. נראה שלפעמים את בין לבין ובמצב שכזה בעצם בשום מקום?
לפרוש ממשהו שאנו עוסקים בו שנים, שאנו מושקעים בו רגשית ושאנו כה אוהבים, יכול להיות מאוד משברי וקשה. כי בעצם עולה שאלה לגבי חלק מרכזי מתחושת הזהות שלנו (מי אנחנו) ומהדימוי העצמי שלנו. מצד שני, בגיל שלך החיפוש אחר תשובות לשאלות האלה הוא מצב נורמטיבי, ויש שיגידו רצוי לפעמים, לפחות להיות בדילמה ובשאלות לגבי נושאים אלו, כמה שזה יכול להיות קשה.
אני כמובן לא יכול לייעץ לך מה לעשות, ופסיכולוג טוב לעולם לא יעשה כך. מה שהוא כן יכול וצריך לעשות זה לפתוח יחד איתך מרחב להתבוננות במצב, שבו אפשר יהיה להיות במגע עם הרגשות והמחשבות השונים עם כמה שפחות שיפוט. לפעמים זה יהיה תהליך (לא חייב להיות ארוך), שכן בעיני פרישה מפעילות שכזו יכולה להיות מקבילה לתהליך של אבל, ולעיתים צריך תמיכה על מנת להתאבל בצורה טובה. כמובן, שאני לא מרמז שעלייך לפרוש (כאמור, פסיכולוג טוב לא יתיימר לדעת, ולא יתפוס עמדה). המרחב הנ"ל יכול לעזור לך לקבל החלטה שתוכלי להיות שלמה איתה, מה שהיא לא תהיה, ובכך ולהקל עלייך מאוד. כאמור, זה לא חייב להיות תאריך ארוך כלל. לפעמים במצב כזה 2-5 פגישות יכולות להספיק. זה יכול להיות פסיכולוג שעוסק בפסיכולוגיית ספורט, כשהיתרון הוא היכרותו עם סיטואציות שכאלו ועם עולם הספורט, אך לא הכרחי שיהיה.
בברכה,
גבי