על הספה - פורומי מומחים

פורום פסיכולוגיית ספורט

חוסר מוטיבציה וכוח

פורום פסיכולוגיית ספורט

פורום פסיכולוגיית ספורט מנהל הפורום גבי זקס
פסיכולוג מורשה המתמחה בתחום של פסיכולוגית ספורט בעל תואר ראשון במדעי ההתנהגות פורום פסיכולוגיית ספורט
מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, ותואר שני בפסיכולוגיה של המצוינות מאוניברסיטת לודוויג מקסימילאן שבמינכן, גרמניה.

גבי בעל ניסיון עשיר בתחום פסיכולוגיית הספורט, תחילה תחת מכון לעוף לפסיכולוגיית ספורט, וכיום בעל קליניקה פרטית. שימש כמרצה בתחום פסיכולוגיית הספורט במכון ווינגייט ומכללת אוהלו, בקורסי הכשרה למדריכים ומאמנים ספורטיביים.


ברוכים הבאים לפורום פסיכולוגית ספורט- הינכם מוזמנים להעלות כל שאלה ולהתייעץ בתחום פסיכולוגיית הספורט.

הפורום נועד לספורטאים, הורים ומאמנים.

היעד העיקרי של פסיכולוגיית הספורט הינו לעזור לספורטאי למצות את הפוטנציאל הטבוע בו ולהיות הספורטאי הטוב ביותר שהוא יכול להיות. פסיכולוג ספורט עוזר לספורטאי להתגבר על אתגרים פסיכולוגיים ולשפר כישורים מנטאליים כגון:

התמודדות עם לחץ וחרדה, הגברת הביטחון העצמי, שיפור יכולות ריכוז, התמודדות עם טעויות וכישלונות, הגברת המוטיבציה ושמירה על קונסיסטנטיות, שיקום מפציעות ועוד.


שאלה:  חוסר מוטיבציה וכוח  -  (אנונימי)


היי, אני שחקנית טניס כבר 10 שנים בת 17 עכשיו.
אני כבר תקופה ארוכה מנסה למצוא את המוטיבציה לצאת ולהתאמן . חזרתי מפציעה .
אני לא מוצאת את הכוח ואת המוטיבציה שהיה לי לפני אשמח לעצות או דברים שאוכל לעשות.

תשובה:  חוסר מוטיבציה וכוח - (גבי זקס)


היי,
תודה על הפניה.
לעיתים לחזור מפציעה יכול להיות מורכב. אצל ספורטאים רבים הביטחון העצמי נפגע, בפרט אם היכולת הפיזית והטכנית לא חוזרת לקדמותה. העובדה שהמצב נמשך זמן רב גורם לי לחשוב קצת יותר לעומק לגבי המתרחש. לפעמים מוטיבציה נמוכה יכולה להיות איתות שמשהו יותר מורכב או עוצמתי נמצא מתחת לפני השטח. למשל, אולי ספקות לגבי רצונך להמשיך בטניס?
לספורטאי שגדל בספורט המחשבה על פרישה יכולה לעורר רגשות עוצמתיים, לכן זה מאוד טבעי שנתגונן באופן מודע או לא מודע ולא נפגוש ונעבד מחשבות ותחושות הקשורות לנושא. אינני יודע אם זה מה שקורה לך אך יש לי תחושה שתרוויחי מכמה פגישות עם פסיכולוג ספורט, על מנת לברר טוב יותר את המתרחש. בין אם זה קשור לפציעה, או מה שקורה עם החזרה מהפציעה קשור לדברים שכבר היו שם והתעצמו.
אם הכיוון הזה לא נראה לך יכול להציע לך מספר הצעות להעלאת המוטיבציה:
1. להיזכר בתקופה שממש נהנית מטניס והמוטיבציה להתאמן הייתה גבוהה מאוד. רשמי לעצמך מה היה שם? איך הרגשת? מה חשבת? מה הייתה המטרה שלך כשהיית מגיעה לאימונים ומשחקים? מה הייתה הגישה בטניס? אולי זה היה קשור למאמן? תרשמי לעצמך את הדברים וחשבי מה מהדברים את יכולה לנסות להרגיש שוב. ראי זאת כתהליך שכל אימון את מנסה עוד קצת ועוד קצת להתחבר לדברים הללו. ושיהיו ימים שתצליחי יותר וכאלו שפחות וזה בסדר.
2. אם לא שיתפת את המאמן מציע שתעשי זאת. ממש לא כדאי להוסיף לקשיים שלך צורך להסתיר. בנוסף, מאמנים יכולים לתרום מניסיונם. בתקווה שהמאמן בעל פסיכולוגיה תקינה ואינטליגנציה רגשית שתאפשר לך להיעזר בו.
3. שאלי את עצמך למה את משחקת טניס? מה החלום שלך ועד כמה את מאמינה שאת יכולה להשיג אותו. לעיתים בגיל שאת נמצאת יש צורך לנסח את החלום והמטרה מחדש. אך לזה שוב הייתי מציע להיפגש עם פסיכולוג ספורט כי זה נושא מורכב מדי לעשות בעצמך.
4. נסי להוריד דרישות מעצמך ולהפחית בביקורת. נסי לקבל את המצב שאת נמצאת בו עד כמה שאת יכולה. את זה שאת לא ברמה הטכנית והפיזית שאת רוצה. נסי להציב מטרות קצרות טווח מתאימות למצב ולמגבלות שקיימות. המטרה צריכה להיות הגברת הביטחון עצמי עד כמה שניתן. כי כשהביטחון נמוך המוטיבציה בהתאם ולהפך.
5. לשפר את ההנאה מהטניס. פשוט ללכת לאימונים בשביל ליהנות מהטניס עד כמה שניתן. להניח למחשבות על התקדמות או תחרויות. פשוט להתמקד בהנאות קטנות שהטניס נתן לך בעבר ולנסות לחוות כמה שיותר רגעים שכאלו. במקביל, להגיע לתשובה טובה בשבילך לשאלה למה אני רוצה לשחק טניס. או מה המשמעות של טניס בשבילי כרגע. למה אני רוצה לעשות זאת. אם תוכלי לספק תשובות לשאלות האלו שיהיו נכונות בשבילך לזמן הזה, תוכלי לספק בסיס פסיכולוגי נכון על מנת לצלוח את התקופה הקרובה.
אך שוב לפי מה שאת מתארת התחושה היא שמספר פגישות עם פסיכולוג ספורט יהיו הדבר הנכון ביותר.

 X