שאלה: ילד בצהרון שאינו מקשיב - (אביה)
שלום וברכה ויישר כוח!
עובדת בצהרון כסייעת, יש ילד שובב כמעט בן 4 (ככל הנראה אין לו מספיק תשומת לב מהוריו) שמאוד אוהב אותי,נותן לי חיבוקים חזקים מאוד כשאני באה וגם במהלך הצהרון. האחראית,לא סבלנית כלפיו ורק רוצה להוציא אותו, אני הכי סבלנית שיש ועד עכשיו מתחילת השנה הפגנתי המון אהבה וחום כלפיו וסבלנות.
לעיתים כשהילד כועס, הוא מרביץ לי וזורק חפצים (משחקים כיסא) וכשאחראית הצהרון רואה זאת היא ישר מתעדת שיהיה לה "חומר" להוציא את הילד ואני מאוד אוהבת אותו ולא רוצה שיצא ולכן רוצה למנוע את זה שמרביץ לי כשכועס ושזורק חפצים.
למשל,כשהאחראית אמרה לו שלא יקבל הפתעה,הוא זרק חפצים על הרצפה והפך את השולחן,ניסתי לברר איתו אם כועס ואם רוצה שנאסוף יחד,אפילו אמרתי לו שכל החברים מחכים לו שיאסוף כדי שנוכל לשחק יחד וכלום לא שיכנע אותו לסדר את מה שהפך, אין עם מי לדבר. לפני זה ברח לחצר (זה היה לפני שאמרו לו שלא יקבל הפתעה) וכשקראתי לו להיכנס,לא הקשיב. מאוד מתוסכלת ומצטערת שלא מצליחה לגרום לו להקשיב ושישפר את ההתנהגות. האמת שגם לאימו הוא לא מקשיב וגם לה מרביץ כשכועס. כמובן שכשהוא רגוע הוא הכי מתוק שיש . אמרו להורים לקחת לטיפול והם לא לוקחים. אציין שכשהסיעת בגן מדברת אליו בטון גבוה ותקיף יחסית,הוא מקשיב לה.
אולי צריכה לשנות גישה לפחות מפנקת וסבלנית מאשר עכשיו? אשמח לעצות מה לעשות בגן ואפילו מחוצה לו לשפר את המצב? נורא מתוסכלת ועצובה מזה.
תודה רבה
תשובה: ילד בצהרון שאינו מקשיב - (מיכל דביר קורן)
שלום אביה,
קודם כל חשוב לי לומר שהאופן בו את מתארת את הקשר היפה שיש בינך לבין הילד מאוד מרגש ומשמח, וכך גם העובדה שאת חושבת איך להיטיב איתו ולעזור לו בוודאות תורמת לו - אז גם כל הכבוד על זה!
ועכשיו לעצם העיניין: ילדים צעירים לומדים בתוך המסגרת החינוכית את החוקים להתנהגות חברתית, איך להתנהג, איך להגיב ואיך להתנהל. אבל הלמידה שלהם מושפעת מהרבה דברים נוספים, שחלקם לא קשורים במסגרת. למשל - הטמפרמנט שלהם, יכולות הוויסות שלהם, קשיי ההתפתחות שלהם, היחסים שלהם עם ההורים ועוד. העובדה שהוא מגיב כך לא הופכת אותו ל"ילד רע", אלא לילד שצריך יותר עזרה כדי ללמוד ולהתפתח ולהצליח להתאים את עצמו למסגרת. בחינוך ובגידול ילדים, שזו המשימה הכי גדולה של בני האדם, אין גישה "אחת" נכונה, לכל ילד מתאים משהו אחר, וזה תלוי במי הוא ומי המבוגר שמגדל אותו. אם את מרגישה שהקשר שלכם עמוק ומשמעותי, אל תהפכי את זה למשהו אחר. את בהחלט צריכה ויכולה להמשיך לפנק אותו, לחבק ולהשקיע כדי שהוא יקבל אהבה וחום שהוא צריך. מאידך, כדאי לא לאפשר לו להרביץ לך כי זה לא לטובתו: ילד קטן מאוד נבהל כשהוא פוגע במבוגר משמעותי לו, וצריך למנוע את המצב שבו הוא ירגיש ילד רע/מאכזב/פוגע וכדומה. כדאי במצבים האלה דווקא לקרב אותו ולהגיד לו ששומרים עליו כדי שלא יתפרע, להגיד לו שעוזרים לו להירגע. ויחד עם זה, בהחלט יתכן שהוא והוריו צריכים עזרה מקצועית וזו תהיה המלצה טובה להפנות אותם למישגם תוכל להנחות אתכם כצוות.
בהצלחה,
מיכל