על הספה - פורומי מומחים

פורום פסיכולוגיה ילדים

הולדת אח

פורום פסיכולוגיה ילדים

טיפול פסיכולוגי ילדים/ טיפול רגשי בילדים מנהלת פורום מיכל דביר קורן
פסיכולוגית התפתחותית מומחית מומחית בטיפול ובאבחון ילדים ופעוטות, ובהדרכת הורים טיפול פסיכולוגי ילדים/ טיפול רגשי בילדים
וצוותים חינוכיים וטיפוליים. מנוסה בטיפול דיאדי ובטיפול בילדים עם צרכים מיוחדים.


במציאות הכללית השוחקת, הורות לא חייבת להיות עוד משימה שמעמיסה על סדר היום. הקשר בין הורים לילדים הוא ייחודי ונדיר וכשהעניינים יוצאים מכלל שליטה, חשוב להחזירם למסלול חיובי של הנאה, מגוון רגשות וחוויות משותפות.

טיפול התפתחותי משמעו מפגש, מפגש בין הורה לילדו, מפגש בין ההורה לבין הילד שהיה בעצמו, בין ההורה לבין ההורה שהיה לו. המפגש הזה לא תמיד קל, ולפעמים מלווה במכשולים ומהמורות שמציבה המציאות. כל ילד מביא איתו לעולם את הייחודיות שלו, וכל הורה מחפש את הדרך לעשות עבורו את הטוב ביותר

שאלה:  הולדת אח  -  (איילה)


היי,
הבת שלי בת כמעט 4 ממש קשה לה מאז הולדת האח החדש ובקושי מתייחסת אליו. הוא כבר בן 8 חודשים, היא לא מוכנה לדבר איתו, להסתכל עליו שלא לדבר על לנשק או לשחק זה מאוד נדיר. מאוד קשה לה איתו או איתי יחד איתו.
בנוסף (כנראה מתוך הקושי והקנאה הטבעית)אוהבת לשחק כאילו היא תינוקת, זוחלת ומחקה התנהגויות תינוקיות די הרבה(מעין היפוך תפקידים).
לדוגמא:פתאום רוצה לשבת בכיסא אוכל ואם לא היא יכולה לבכות מלא זמן.
אני ממש רואה את הקושי שלה ותוהה איך אני צריכה להגיב להתנהגות שלה כלפיו ולגבי המשחקים והבקשות.
עד כה זרמתי עם המשחק והרצונות של שלה מתוך הבנה שקשה לה עם המקום הבלעדי שנלקח ממנה ואני מנסה להיות שם בשבילה ולא לוותר על זמן איכות שניתן. אשמח להמלצה איך להגיב בסיטואציות הללו, מה לומר כדי לנחם אותה ולעזור לה להתמודד.תודה!

תשובה:  הולדת אח - (מיכל דביר קורן)


איילה שלום,
את בהחלט צודקת: בתך מגיבה קשה ללידת אחיה התינוק וזוהי תגובה טבעית, נפוצה ושכיחה. יש ילדים שזמן ההסתגלות שלהם קצר יותר, והם "מוותרים" על הבלעדיות בקלות, או לפחות 'בלי דרמה' ממושכת, ואצל אחרים זה לוקח זמן, ואם בכלל. התגובות שלה בניסיון להתיילדות גם הן מאוד נפוצות ושכיחות: ילדים רבים לא רק "משחקים" בלהיות תינוק, אלא ממש נסוגים למצבי הרטבה, בכי ממושך ועוד.
אני מציעה להתחיל לדבר איתה על זה: "אנחנו רואים שקשה לך", ולא לדרוש בגרות ותפקוד. במידת האפשר כדאי לשחק איתה במשחקי תינוקת, תוך מתן המסר לגבי מתי זה משחק ומתי חוזרים למציאות. מומלץ מאוד לנסות ליצור זמן שבו היא מקבלת התייחסות של 'גדולה' ומרוויחה מהמצב החדש-דברים שרק היא יכולה לעשות עם אימא ואבא. אני מציעה גם להבין שיכול להיות שהיא לא תאהב אותו בשנים הקרובות, והפנטזיה לגבי הקשר ביניהם לא תממשך בשנים הקרובות, עד שהוא יצליח לחדור אל ליבה, ובהפרזה-וגם זה לגיטימי: היא לא בחרה להיות אחות גדולה, ולכן זו בעיה שלכם......וכמובן שעליכם לזכור שאחים זו המתנה הגדולה ביותר לחיים והדבר הטוב ביותר שהורים יכולים להעניק לילדים.
יש הרבה ספרים שעוסקים בנושא של קבלת אחים חדשים, ממליצה למשל על 'אחלה אח' של יונתן יבין, שם ההורים משתפים פעולה עם הרעיון להחזיר את התינוק עד שהאחות הגדולה קצת מתחרטת ובוחרת להשאיר אותו.......
בהצלחה
מיכל
 X