על הספה - פורומי מומחים

פורום טיפול פסיכולוגי

מהי הפרעה אישיות גבולית

פורום טיפול פסיכולוגי

פורום טיפול פסיכולוגי מבוגרים מנוהל ע"י נעה מצגר גרנות, פסיכולוגית קלינית מדריכה בטיפול ואבחון
נעה מצגר גרנות, פורום טיפול פסיכולוגי מבוגרים
פסיכולוגית קלינית מומחית עם הסמכה כמדריכה בטיפול ואבחון נסיון של 18 שנה בפסיכותרפיה בקליניקה פרטית ובמסגרות ציבוריות שונות. שילוב של כלים דינאמיים וCBT נסיון רב בטיפול במצבי דיכאון, משברי חיים וקשיים עם נטיה מינית. נסיון רב בטיפול בדיכאון אחרי לידה, ליווי נשים עם קשיי פריון. מדריכה בפסיכותרפיה ובכתיבת מקרים לבחינה.
אודות הפורום

הפורום מהווה מערכת שאלות-ותשובות עבור הקהל הרחב, המעוניין לקבל מענה לשאלות הנוגעות לטיפול פסיכולוגי במבוגרים.

ניתן לשתף בשאלות ודילמות לגבי טיפול פסיכולוגי, סוג הטיפול ומסגרת הטיפול. ההשתתפות באתר אנונימית. כל שאלה שתועלה לאתר תעבור קודם סינון על-ידי מנהלי הפורום, הרשאים להחליט שלא לפרסמה, או למחוק הודעה/שאלה שכבר פורסמה.

התייעצות דרך הפורום אינה מהווה תחליף לטיפול או להתייעצות מלאה עם איש מקצוע


שאלה:  מהי הפרעה אישיות גבולית  -  (לינוי)


מהו סוג הטיפול? תוך כמה זמן המצב יוטב בטיפול ? אני רק מדברת בתחום הפסיכולוגיה,
בברכה,

תשובה:  מהי הפרעה אישיות גבולית - (0)


שלום רב,

מתוך השאלה משתמעת ההנחה כי את סוג הטיפול הפסיכולוגי יש לקבוע לפי האבחנה/ ההפרעה הפסיכיאטרית (במקרה הזה הפרעת אישיות גבולית). חשוב להבין כי ההפרעות המופיעות במדריכים הפסיכיאטריים הן צבר של סימפטומים או התנהגויות נצפות (בהקבלה למודל רפואי נזלת, חום ושיעול המגיעים יחד יכולים להוות דוגמה) ולא מחלה (נגיד שפעת) או יישות ממשית בעולם הפיזי (חיידק או וירוס). אלו פשוט מונחים מוסכמים בספרות המקצועית כדי לתאר בקצרה מצבים שכיחים. ישנן שאלות וספקות משמעותיים לגבי התוקף שלהן (האם הן מסמנות דבר מה אמיתי בעולם) והמהימנות (האם הן ניתנות למדידה) וכן לגבי הישימות הקלינית שלהן להתאמת טיפול. מבלי להכריע בשאלות האלו ישנן גישות פסיכולוגיות שבהן אבחנות הן כלי משמעותי בהתאמת טיפול וישנן גישות שבהן זהו עוד פרט מידע אחד מיני רבים. כך או כך כולם יסכימו שאבחנה אינה מספיקה בכדי להתאים טיפול מבחינת סוג, תדירות משך צפוי וכדו'. המוטיבציה לטיפול מסוים או ניסיון בטיפולים קודמים למשל הם אלמנטים משמעותיים ביותר יחד עם גורמים נוספים רבים. במידה וסיבת הפנייה היא מה שנראה כמו הפרעת אישיות גבולית אני ממליץ להשאיר את ההחלטה על סוג הטיפול הפסיכולוגי לאחר מפגש או שניים של הערכה עם פסיכולוג קליני.

לגבי הפרעת אישיות גבולית - מדובר בדפוס אישיות המתאפיין בחוסר יציבות רגשית והתנהגות אימפולסיבית בעיקר סביב מערכות יחסים.

הטיפול המומלץ - כפי שכתבתי בראשית דבריי אבחנה אינה מספיקה בכדי לקבוע. ישנם טיפולים ייעודיים שפותחו ונחקרו על אוכלוסייה של מאובחנים כמו טיפול ממוקד העברה או טיפול דיאלקטי התנהגותי. באופן גס ניתן לאמר שטיפול ממוקד העברה הוא גרסה אינטנסיבית יותר של הטיפול הפסיכודינמי הנפוץ וכי טיפול דיאלקטי התנהגותי הוא גרסה אינטנסיבית של טיפול קוגנטיבי התנהגותי. גם הטיפולים "הרגילים" והנפוצים מועילים ויעילים. כעיקרון (במידה וזה מתאפשר ומתאים מבחינת קריטריונים נוספים שייבדקו בפגישת ההערכה) מומלץ טיפול בתדירות גבוהה (פעמיים בשבוע / טיפול פרטני ובנוסף לו טיפול קבוצתי).

תוך כמה זמן תורגש הטבה? - אנשים שונים בכל כך הרבה מובנים כך שלא ניתן לתת תשובה חד משמעית או אפילו טווח או דפוס צפויים. יש אנשים שחשים הקלה מעצם הידיעה שיש להם כתובת טיפולית ואחרים מוצפים בחרדה דווקא בגלל הנושאים שעולים בטיפול. לפחות בשבועות הראשונים של הטיפול אולי עדיף לשאול האם קורה משהו משמעותי בטיפול (שיכול לפעמים דווקא להעלות חרדה ולא להקל) לאחר מכן זו כבר שאלה שכדאי להעלות בתוך הטיפול עצמו. מי שמתקשה במערכות יחסים צפוי שגם מערכת היחסים שלו עם הפסיכולוג או הפסיכולוגית בטיפול יחוו עליות וירידות. החוויה של תליתי בך את תקוותי ועד כה לא עזרת גם היא נפוצה מאוד. באופן כללי (כמו לגבי טיפול פסיכולוגי בכלל) הרוב נעזרים בטיפול אז שווה לנסות ולצלוח יחד גם את רגעי השפל.
 X