על הספה - פורומי מומחים

פורום הדרכת הורים

פחד מטילים כימיים

פורום הדרכת הורים

פורום הדרכת הורים
מנהלת פורום אירית רוזנפלד אשר
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מדריכת הורים וכמו כן מציעה טיפולים פרטניים. פורום הדרכת הורים
ההדרכה ההורית באה לסייע להורים להתנהל מול ילדיהם בחיי היום-יום בדגש על אופן ההתמודדות עם בעיות התנהגויות שונות, העצמת הסמכות ההורית, הגדרה מחדש של גבולות, כלים להתמודדות עם שלבי ההתפתחות של הילדים( כגון גיל ההתבגרות).

הפורום יעסוק בשאלות לגבי הצבת גבולות, התמודדות עם בעיות התנהגות של ילדים וחיזוק סמכותם של ההורים בתוך המשפחה .

הפורום אינו מהווה תחליף להתייעצות עם איש מקצוע ואינו מספק אבחון או טיפול, אלא מהווה מקום לקבלת תמיכה והכוונה.

שאלה:  פחד מטילים כימיים  -  (אלי כהן)


יש לי ילד בן 11.5. לאחרונה הוא פנה אלי ואמר לי אבא אני מפחד. כאשר שאלתי אותו מדוע ענה לי שהוא מפחד מטילים כימיים. הוא ילד חכם שקורא עיתונים ומקשיב לחדשות ומודע לעובדה שהסכנה קיימת. איך אפשר לענות לשאלה כזו ולהרגיע אותו? ניסיתי לומר לו שהסיכוי שזה יקרה הוא קטן ושיש מסכות אך מעבר לכך אינני יודע איך לענות

תשובה:  פחד מטילים כימיים - (0)


אלי שלום. פעמים רבות כאשר ילדים מביעים פחד בפני מבוגרים שקשור לנסיבות חיים אמיתיות, הנטייה המיידית היא לתת תשובה מרגיעה. לרוב זו תשובה שמרגיעה אותנו (או אמורה להרגיע אותנו) ושנותנת מענה לפחדים שלנו. בירור קצת יותר מעמיק עם הילד מעלה ברוב המקרים הבנה כי הדרך בה המבוגרים תופסים את האיום, המידע שהופנם ונחקק במוחם והדרך בה הם מפרשים את המידע כל אלו שונים לחלוטין בראשו של הילד ואותו דווקא מפעילים פחדים אחרים. מכאן שהתשובות שירגיעו אותם הן לא בהכרח אלו שעולות מיד במחשבה שלנו.

לכן אני ממליצה בחום לא לתת מיד תשובה אלא לשאול יותר שאלות. עצם הדיבור על הפחד, הכנסתו לתוך מילה ומושג- כבר מורידה את הרגישות ורמת הטעינות של התכנים ועוזרת להרגיע. אם זה לא גדול מדי כדי לדבר עליו -(מסר שפעמים רבות עובר לילדים כאשר נותנים להם תשובה מהירה ואוטומטית ולא מתפתחת שיחה) כנראה שזה משהו שאפשר להתמודד איתו. בשיחה, חשוב לשאול שאלות פתוחות. מה אתה יודע על טילים כימיים? מה מפחיד אותך? ממה אתה מודאג? התשובות יכולות להיות מגוונות- ילד מסויים יביע פחד מכך שאינו יודע מה לעשות אם תהיה אזעקה ואז להכנס יחד להנחיות פיקד העורף, לתרגל, לבדוק היכן המרחב המוגן וכו'- יעזרו להקנות לו תחושת שליטה. ילדים מסויימים מפחדים שתהיה אזעקה והם יהיו לבדם. ילדים אחרים יביעו פחד מהנזק שטיל כימי עלול לגרום. במקרה כזה חשוב לשאול את הילד מה הוא יודע על כך.

מאיפה המידע שיש לו. להגיע לתשובות כמה שיותר ספציפיות כי אז גם ניתן יהיה לתת מענה ספציפי. התשובות בסופו של דבר- חשוב ביותר שיהיו כנות ואמיתיות. מצד שני לא צריך לחשוף את כל המידע אלא מידע מספק. מאחר וילדים קוראים היום באינטרנט- חשוב לבדוק איתו מה קרא ואיפה, לקרוא יחד את הטקסט הזה להבין את המילים הפמחידות והלא ברורות ולהראות שיש מקומות בהם מדברים על סיכוי נמוך לירי טיל כימי, ולהראות מאמרים על כך שיש לנו דרכים להתגונן. המענה חייב להיות מותאם בדיוק לגורם הפחד הספציפי של הילד. חשוב לזכור כי בסופו של דבר. זה אכן איום מפחיד ובימים מסויימים הוא אכן איום ממשי. לילד בן 11.5 שיש לו כוחות התמודדות בהחלט אפשר לומר כי גם אותך זה מטריד, (או כל רגש אחר שזה מעורר בך) ואיך אתה מתמודד עם רגשות אלו. מה עוזר לך ולשאול אותו מה יכול לעזור לו להרגיש בטוח יותר. אני ממליצה בחום גם לקרוא את המאמר 'איך לדבר עם ילדים על אסונות'. ושיהיו ימים בטוחים.
 X