על הספה - פורומי מומחים

פורום הדרכת הורים

בני בן ה- 12 רואה רק את עצמו

פורום הדרכת הורים

פורום הדרכת הורים
מנהלת פורום אירית רוזנפלד אשר
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מדריכת הורים וכמו כן מציעה טיפולים פרטניים. פורום הדרכת הורים
ההדרכה ההורית באה לסייע להורים להתנהל מול ילדיהם בחיי היום-יום בדגש על אופן ההתמודדות עם בעיות התנהגויות שונות, העצמת הסמכות ההורית, הגדרה מחדש של גבולות, כלים להתמודדות עם שלבי ההתפתחות של הילדים( כגון גיל ההתבגרות).

הפורום יעסוק בשאלות לגבי הצבת גבולות, התמודדות עם בעיות התנהגות של ילדים וחיזוק סמכותם של ההורים בתוך המשפחה .

הפורום אינו מהווה תחליף להתייעצות עם איש מקצוע ואינו מספק אבחון או טיפול, אלא מהווה מקום לקבלת תמיכה והכוונה.

שאלה:  בני בן ה- 12 רואה רק את עצמו  -  (הילה)


מרגיש שבני בן ה- 12 רואה רק את עצמו. אינו דואג כלל לאחיו הקטנים. לדוג': יש לו אחות קטנה בת 6 שרק כשמכריחים אותו עוזר לה לעבור כביש, להרים תיק כבד.. (ואז הדבר נופל על בני השני בן ה- 10 שעושה זאת ברמה היומית וזה לא פייר) הוא לא יודע לכבד. לדוג' כשסבא וסבתא באים לבקר, עושה טובה שאומר שלום. הוא כל הזמן בגישה מתגוננת שכולם נגדו. כל דבר שמבקשים ממנו לעשות מלווה בהתנגדות ופרצופים וזה ממש מקשה על ההתנהלות ברמה היום יומית. הוא לא רואה ומנסה לשנות את ההתנהגות שלו למרות שאנחנו כל הזמן מדברים איתו. הוא לא יוזם כלום, כל התשובות שלו לקוניות. ממש קשה לי איתו ואני דואגת לאבד אותו. חשוב לציין שבעלי באופי הפוך ממנו. אדם יוזם, שאפתן, וורבלי וזה עוד יותר מקשה על היחסים בינהם בבית. אני לא יודעת מה לעשות ואך להתנהג. אודה לעזרתך.

תשובה:  בני בן ה- 12 רואה רק את עצמו - (הילה שבורון)


שלום הילה, ברוכה הבאה לגיל ההתבגרות... במהותו, גיל זה מיועד לעיצוב העצמי ועל מנת שהמתבגר יוכל להבין מי הוא עליו להתרחק מהוריו ופעמים רבות זה בו לידי ביטוי בהתנהגות מתנגדת, ריחוק. נכון, הוא בהחלט עסוק בעצמו כי זה מה שהוא אמור לעשות בשלב התפתחותי זה. ונכון, זה יכול להיות מעצבן, מאכזב, מדאיג לגבי איזה אדם הוא יהיה בסופו של תהליך. אז ראשית, רצוי להוריד את מימד החרדה לגבי העתיד. זה שלב שיחלוף והבן המתוק ישוב. (אבל זה יכול לקחת כמה שנים וצריך המון!! אויר). שנית, המשימה שלכם היא להצליח כמה שיותר לשמור על ערוץ תקשורת פתוח ומקרב גם כאשר מאוד כועסים. הוא עושה פרצופים, תענו לו באסרטיביות אבל עם חיוך. לעיתים זה כמעט בלתי אפשרי, אבל לשם צריך לשאוף. בסופו של דבר הוא ילמד מהמעשים שלכם ופחות מהדיבורים ולכן לתת דוגמא אישית של נתינה, גם עבורו (למרות שמרגיש שלא מגיע לו), של עזרה לאחיו וגם לו, את המעשים הוא יפנים כשיהיה בוגר דיו ויסיים את התהליך הזה. זכרי שגם עבורו זה גיל לא פשוט. לא קל להיות כועס כל הזמן ולא מובן אבל אין לו באמת שליטה. ההורמונים משנים לו את מצבי הרוח הגוף שלו משתנה והוא בתחושה של אי נוחות תמידית. מאוד חשוב גם כאשר דורשים (ואני בהחלט חושבת שנכון שלא לוותר על דרישות, על השתתפות בחיי המשפחה), לא ל"תייג" אותו . אפשר לדבר על התנהגות שאיננה מקובלת אבל זה לא מישהוא. אם תגידו לו הרבה פעמים שהוא עצלן או חצוף, הוא יפנים את זה ו"ישייך" את הגית הזו לדימוי העצמי שמגבש כעת. כאשר דורשים, אמרו תמיד שאתם לא מוכנים לוותר לו כי אתם לא מוותרים עליו. כי הוא חלק חשוב מהבית גם אם הוא כועס. נכון, זה מרגיש נגד כוח המשיכה. וזה ארוך וסיזיפי. אבל בסוף זה ישתלם... הילה
 X