על הספה - פורומי מומחים

פורום הגיל השלישי

כיצד להתנהג עם חולה דמנציה?

פורום הגיל השלישי

פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי מנהלת פורום שרון האס-שופטי
עובדת סוציאלית וגרונטולוגית, מומחית לגיל זיקנה. בעלת ניסיון רב בטיפול ויעוץ לאדם הזקן ולבני פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי
משפחתו. עובדת בדיור מוגן לאוכלוסיית הגיל השלישי, בו מעניקה טיפול ויעוץ אישי, זוגי ומשפחתי ומייעצת במגוון רחב של שאלות והתמודדויות הכרוכות עם גיל זיקנה.

בפורום זה אתן מענה לשאלות מגוונות הקשורות לגיל הזיקנה. גיל זיקנה מזמן לאדם המזדקן ולבני משפחתו התמודדויות רבות, שברובן קשורות בשינויים תפקודיים ובצורך להסתגלות והתאמה למצבי חיים חדשים: שינויים פיזיולוגיים וקוגנטיביים, אובדנים שונים ומשברים רגשיים, שינוייים ביחסים הזוגיים והמשפחתיים ועוד. כמו כן עולות שאלות הקשורות במימוש זכויות: מול הביטוח הלאומי, פניה לקבלת עובד/ת זר/ה, מילוי טפסים של יפוי כוח רפואי והנחיות רפואית מקדימות למצב רפואי עתידי ועוד..

אני מזמינה אותכם להתיעץ ולשתף בהתלבטויות ובשאלות המעסיקות אותכם ולקבל בפורום זה מענה אישי ומקצועי. לא אוכל לענות בפורום על שאלות רפואיות.


שאלה:  כיצד להתנהג עם חולה דמנציה?  -  (נעמי)


שלום שרון, חמותי חיה אצלנו כבר כמה שנים. היא חולת דמנציה ולוקחת חצי כדור של MIRO ועוד כ-3 כדורים ללחץ דם ושומנים בדם. לאחרונה שמתי לב שהיא זורקת חלק מהכדורים. סיפרתי לבעלי והוא דיבר איתה על זה. זה לא עזר. ראיתי והראתי לבעלי הוכחה שהיא זורקת. אני לא יודעת אם זה כל פעם אותו כדור, אבל המשמעות של זה רצינית ורציתי את עצתך כיצד לפעול בנושא? איך לפנות אליה? באיזו גישה? אני ממש אובדת עצות אשמח לקבל את עצתך.

תשובה:  כיצד להתנהג עם חולה דמנציה? - (0)


נעמי שלום, אשמח לדעת בת כמה חמותך? ויותר חשוב להבין את מידת הירידה הקוגניטיבית. כמו כן הייתי שמחה לדעת האם היא מסדרת את הכדורים בעצמה? האם היא לוקחת בעצמה או שבאחריות אחד מכם לתת לה ולהזכיר לה לקחת את הכדורים? כאשר מדברים על דמנציה מתייחסים לטווח רחב של רמות תפקוד וחשוב לדעת ולהבין את רמת התפקוד של חמותך. בתשובתי ועצתי אתייחס אליה כאל אשה עם דמנציה, שניתן לנהל איתה דיאלוג ושיחה פתוחה ובעיקר שיחה שבה תשתדלו להקשיב. ולתשובה - עצתי היא למצוא זמן מתאים, רגוע, באווירה טובה כדי לשבת עם חמותך, את ובעלך או אחד מכם (איך שתמצאו לנכון), מתוך רצון אמיתי להקשיב לה ולהבין מה הסיבה שבגללה היא זורקת את הכדורים. בשיחה הייתי מספרת לה בכנות וללא ביקורת שראיתם מספר פעמים, שהיא נוהגת לזרוק חלק מהכדורים שהיא אמורה לקחת, ושחשוב לכם להבין מה הסיבה לכך. בשלב זה, לתת לחמותך להשיב. מנסיוני, יכולות להיות סיבות שונות לכך שהיא זורקת את הכדורים: יתכן שקשה לה לבלוע את כל הכדורים, יתכן שהיא לא מבינה את החשיבות שלהם וזה נראה לה מיותר, יתכן שבאינטואיציות שלה איננה רוצה לעשות מאמצים לשמור על בריאותה ואולי לא מוצאת טעם בחיים. כל הסיבות הינן לגיטימיות ולאחר שתבינו מה הסיבה, תוכלו להגיב בהתאם, למשל לומר בנועם: עד כמה חשוב לבריאותה לקחת את כל הכדורים, שניתן לחלק את הכדורים ולא לבלוע הכל ביחד, שאתם מבינים את הרגשתה לגבי המשך החיים...שאתם מאוד דואגים לה ורוצים שתהיה בריאה ושתרגיש טוב. הדיאלוג, ההקשבה, ההתעניינות בעולמו של היקר לנו והשיחה הפתוחה איתו, הינם בעלי חשיבות בכל גיל ובכל מצב וכמובן שגם בגיל זקנה וגם עם אדם דמנטי. אשמח לשמוע ממך עוד פרטים אחרי שתנהלו את השיחה עם חמותך ולחשוב על אפשרויות לפתרון בהתאם לסיבה. אם תרצי להתייעץ שוב לקראת השיחה איתה, כתבי לי ואשתדל לענות ולסייע. בהצלחה, שרון האס-שופטי עובדת סוציאלית גרונטולוגית 052-4787983
 X