על הספה - פורומי מומחים

פורום הגיל השלישי

התמכרויות בגיל השלישי

פורום הגיל השלישי

פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי מנהלת פורום שרון האס-שופטי
עובדת סוציאלית וגרונטולוגית, מומחית לגיל זיקנה. בעלת ניסיון רב בטיפול ויעוץ לאדם הזקן ולבני פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי
משפחתו. עובדת בדיור מוגן לאוכלוסיית הגיל השלישי, בו מעניקה טיפול ויעוץ אישי, זוגי ומשפחתי ומייעצת במגוון רחב של שאלות והתמודדויות הכרוכות עם גיל זיקנה.

בפורום זה אתן מענה לשאלות מגוונות הקשורות לגיל הזיקנה. גיל זיקנה מזמן לאדם המזדקן ולבני משפחתו התמודדויות רבות, שברובן קשורות בשינויים תפקודיים ובצורך להסתגלות והתאמה למצבי חיים חדשים: שינויים פיזיולוגיים וקוגנטיביים, אובדנים שונים ומשברים רגשיים, שינוייים ביחסים הזוגיים והמשפחתיים ועוד. כמו כן עולות שאלות הקשורות במימוש זכויות: מול הביטוח הלאומי, פניה לקבלת עובד/ת זר/ה, מילוי טפסים של יפוי כוח רפואי והנחיות רפואית מקדימות למצב רפואי עתידי ועוד..

אני מזמינה אותכם להתיעץ ולשתף בהתלבטויות ובשאלות המעסיקות אותכם ולקבל בפורום זה מענה אישי ומקצועי. לא אוכל לענות בפורום על שאלות רפואיות.


שאלה:  התמכרויות בגיל השלישי  -  (דוד)


שלום וברכה,
אבי בן 81.
הוא מכור שנים לטבק, ממשיך עדיין להשתמש ובמקביל קונה סטוקים של אוטריוין . המצב הזה הוא בלתי אפשרי השימוש הממושך בספריי לאף יכול לגרום לנזקים (שאולי קיימים כבר) והאף שלו כל הזמן סתום ומתקשה לנשום. מה גם שהוא מתלכלך בבגדים ונראה מזעזע,קונה טישיו בכמויות ומבזבז המון כסף סביב הנושא הזה.
לא עוזר כלום, לא דיבור יפה ולא איומים. בנוסף הוא רק רואה אלכוהול הוא נדלק, מבזבז כספים...מה עושים במצב כזה והאם...בבית אבות (הוא לא מתגורר בבית אבות,לצורך השאלה) יודעים להתמודד עם מצבים אלה.
יש עוד עניינים שמטרידים אותי אבל נסתפק כרגע בזה

תשובה:  התמכרויות בגיל השלישי - (שרון האס-שופטי)


דוד שלום,
מבינה מפנייתך כמה אתה דואג לאביך, רוצה לסייע לו לחיות חיים בריאים יותר ומתקשה לראותו במצבו.
כתבת שמדובר בהתמכרות שקיימת אצל אביך שנים.
לא צינת האם קיימת אצל אביך מוטיבציה או רצון לשנות את המצב.
לא יודעת מה מצבו התפקודי של אבא ותפקודו הקוגניטיבי, אך בעיקרון לא ניתן לכפות עליו שום פעולה שהיא בניגוד לרצונו וזכותו לחיות את חייו כפי שהוא בוחר על אף הסבל שכרוך בכך עבור בני המשפחה.

הייתי מציעה לנהל שיחה רגועה ומכבדת עם אבא ולנסות לברר איתו האם הוא מעוניין לשנות את המצב ואת הרגליו ובמידה וכן לחשוב ביחד כיצד ניתן לסייע לו בכך.
מסגרות רגילות של בתי אבות או דיורים מוגנים אינן מסגרות שיכולות לטפל ולסייע בתהליך גמילה.
יחד עם זאת יתכן שחיי הקהילה מבחינה חברתית והפעילות היומיומית המוצעת במסגרות אלו יספקו תוכן, עניין ותעסוקה שאולי יפחיתו את הצורך בעישון ובאלכוהול.
לכן שוב אני חוזרת על כך שחשוב לחזור לאבא ולנהל איתו דיאלוג אמפטי.
יתכן מאוד שכדאי להסתייע ולערב גורם טיפולי בשיחה, כמובן שבהסכמתו של אבא (עובד/ת סוציאלי/ת או אנשי טיפול אחרים, רצוי עם הבנה בהתמכרות), כדי לסייע לכם בדיאלוג ובהבנה את מצבו של אבא ובמידה ויש רצון מצידו אז להציע אפשרויות ותהליכים שאולי יתרמו לשינוי במצבו.

בהצלחה,
ואפשר לפנות שוב ואשמח לנסות לייעץ
שרון
 X