שאלה: התייעצות בקשר לדחיית המטפל הזר על יד אבי הקשישי - (שלום)
בס"ד שלום רב הורי בני 84. הם ברוך השם בעלי אמצעים סבירים. וגרים בבית נרחב ומרווח. בשנים האחרונות חלה הידרדרות פיזית ומנטלית,. במיוחד אצל אבי שסובל מדמנציה חלקית. לאחר שאבי נפל, הצליחו האחים שלי במאמץ בירוקרטי עצום להביא מטפל זר שהוא בחור חביב שקט, קצת עצלן, אך סופר מקצועי בטיפול בקשישים ועדין מאד. השיפור בתחזוקת הבית ובמצבם של הורי ניכר מייד לעין, שמחנו כלכך וחשבנו שיהיה קצת שקט. אח"כ מצבו הפיזי של אבי השתפר והורי רצו לוותר על המטפל. איכשהו הצלחנו להשאיר אותו וכיום ניתן לומר שאימי משלימה עם הצורך בו, אך אבי עדיין מתנגד לו נמרצות. מדבר אליו בגסות והשכם והערב מאיים לזרוק אותו. הורי מרבים במריבות נוראיות גם בינהם ברמה שלא ניתן לשבת שם, וזה היה כל השנים. אבי ביקש שיביאו לו מטפלת אישה. נראה לי שהוא מקנא במטפל הצעיר וגם פיתח אליו אלרגיה. אני כבר הרמתי ידיים ושאלתי האם יתכן שבאמת עדיף מטפלת אישה? יתכן שאבי כגבר מזרחי פשוט ל א משלים עם כך שמסתובב גבר נוסף בבית? כמו כן האם להיכנע להורים כשהם רוצים להישאר בכלל בלי מטפל, על עף שהדבר מסכן אותם והופך את איכות חייהם למבישה? אני אישה חולה בגיל העמידה ומעורבתי בכל הטיפול כולל העניינים הפיננסיים מינימלית. אך כל פעם שאני שומעת שרבים עם המטפל ורוצים להעיף אותו ליבי נקרע מחדש. מישהו יכול לעודד אותי? לחלוק עימי ובנות. אני מרגישה שאני בבולען שחור עם הזדקנות ההורים ונגמרו לי החיים
תשובה: התייעצות בקשר לדחיית המטפל הזר על יד אבי הקשישי - (שרון האס-שופטי)
שלום רב לך, ותודה על השאלה.
מבינה שהמצב של הורייך ובעיקר של אביך אינו יציב מבחינה תפקודית. ונראה שגם לאמא לא קל ובנוסף היחסים ביניהם טעונים ומתוחים.
הרבה פעמים המצב הבריאותי והתפקודי הוא דינמי ונע בין צורך בעזרה רבה בגלל חוסר עצמאות לבין שיפור וחזרה לעצמאות מסוימת,
שמביאה איתה פעמים רבות את הרצון להיות עצמאי ואוטונומי ולא להרגיש את התלות בזולת ואת אובדן הפרטיות.
כלומר ניתן להבין את אביך ותחושותיו.
יחד עם זאת חשובה גם דעתה של אמך שנראה שזקוקה לסיוע בבית ובטיפול באבא וגם הדעה שלכם הילדים, שרואים את המצב והקשיים וגם זקוקים להמשיך לחיות את חייכם.
העניין של כניסת עובד/ת זר/ה הביתה הינו עניין לא קל שלהרבה אנשים מהווה קושי רב מהמון בחינות.
כאשר מדובר בבני זוג לעיתים הקושי הוא אף גדול יותר. כל האפשרויות שהעלית אשר יכולות לגרום לקושי עבור אבא יתכן ונכונות.
פעמים רבות כניסת עובד/עובדת הביתה יוצר קנאה ומתח כאשר המטפל הוא בן המין השני והאשה או הגבר מרגישים אי נוחות או לגבי עצמם או לגבי בן/בת זוגם.
אני מבינה ממה שכתבת שאולי אבא השלים עם הצורך במטפל/ת בבית, אך אולי מתקשה לקבל הימצאותו של מטפל גבר בבית ואולי המטפל הספציפי הזה
אינו טוב עבורו. ניתן להבין את הקושי של אבא ולא משנה מאיזו סיבה הקושי. יחד עם זאת כדאי וחשוב לנהל שיחה ולפרוס את האפשרויות והחיובי והשלילי לאפשרויות השונות.
ניתן וחשוב להסתייע בעובד/ת הסוציאלי/ת מהסוכנות/תאגיד של העובדים הזרים ולבקש להזמין אותו/ה לשיחה עם ההורים לגבי הקשיים הקיימים ומה גורם לקושי ומה יכול להקל ולהיות פתרון ופשרה
שאולי מקובל על שניהם.
כדאי לדעת שהתשלום השנתי לתאגיד/לסוכנות עובדים זרים (מיסי התאגיד) הינם בין היתר עבור סיוע של התאגיד בתיווך ובשיחות של תיאום ציפיות והבנת קשיים ונסיון לסייע בפיתרונן, גם אם צריך להחליף מטפל/ת.
בנוסף נשמע ממה שכתבת שאת עצמך חשה קושי רגשי ומצוקה רבה עם הקשיים שצפים ועם הזדקנות והחלשות ההורים.
אולי יוכל לסייע לך לתאם עבור עצמך שיחות עם איש/ת טיפול. יכול להיות שהעו"ס בקופ"ח תוכל לסייע.
מקווה שסייעתי מעט.
חג שמח ושבוע טוב
עו"ס גרונטולוגית שרון האס שופטי
נייד: 0524787983