על הספה - פורומי מומחים

פורום הגיל השלישי

התארגנות כלכלית לגיל זקנה - סיעוד ורמת הוצאות

פורום הגיל השלישי

פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי מנהלת פורום שרון האס-שופטי
עובדת סוציאלית וגרונטולוגית, מומחית לגיל זיקנה. בעלת ניסיון רב בטיפול ויעוץ לאדם הזקן ולבני פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי
משפחתו. עובדת בדיור מוגן לאוכלוסיית הגיל השלישי, בו מעניקה טיפול ויעוץ אישי, זוגי ומשפחתי ומייעצת במגוון רחב של שאלות והתמודדויות הכרוכות עם גיל זיקנה.

בפורום זה אתן מענה לשאלות מגוונות הקשורות לגיל הזיקנה. גיל זיקנה מזמן לאדם המזדקן ולבני משפחתו התמודדויות רבות, שברובן קשורות בשינויים תפקודיים ובצורך להסתגלות והתאמה למצבי חיים חדשים: שינויים פיזיולוגיים וקוגנטיביים, אובדנים שונים ומשברים רגשיים, שינוייים ביחסים הזוגיים והמשפחתיים ועוד. כמו כן עולות שאלות הקשורות במימוש זכויות: מול הביטוח הלאומי, פניה לקבלת עובד/ת זר/ה, מילוי טפסים של יפוי כוח רפואי והנחיות רפואית מקדימות למצב רפואי עתידי ועוד..

אני מזמינה אותכם להתיעץ ולשתף בהתלבטויות ובשאלות המעסיקות אותכם ולקבל בפורום זה מענה אישי ומקצועי. לא אוכל לענות בפורום על שאלות רפואיות.


שאלה:  התארגנות כלכלית לגיל זקנה - סיעוד ורמת הוצאות  -  (מישהו)


שלום,

יש לי שתי שאלות:

1) אם חלילה בן אדם קשיש נקלע למצב סיעודי, והוא מעדיף להיות בבית עם מטפל, האם יכולה להיות סיבה רפואית כלשהי שבעקבותה הוא יהיה חייב להיות בבית אבות\דיור מוגן\מוסד כלשהו שעלותו גבוהה בהרבה משהיה בבית עם מטפל פיליפיני?.
אני שואל כי אני עוזר להוריי המבוגרים להתכונן מבחינה כלכלית לסיכון של מצב סיעודי.
היות וההבדל הכספי בין שהיה במוסד סיעודי לבין שהיה בבית עם מטפל פיליפיני הוא עצום, חשוב לי לדעת האם ישנם מקרים המחייבים את הקשיש להיות במקום יקר כזה ולא בביתו עם מטפל כפי שהיה רוצה.

2) האם ישנן הוצאות רפואיות בגיל מבוגר מאוד שאינן קשורות לסיעוד והן גבוהות מאוד וגם אליהן צריך להתכונן? אם כן, אילו סוגי הוצאות ובאיזה סכומים מדובר פחות או יותר?

תודה רבה!.

תשובה:  התארגנות כלכלית לגיל זקנה - סיעוד ורמת הוצאות - (שרון האס-שופטי)


שלום שלום,

תודה לך על השאלה החשובה. השיחה עם ההורים על רצונותיהם ויכולותיהם הכלכליות לקראת וכדי להיערך למצבים אפשריים בהמשך החיים, הינה חשובה ומשמעותית מאוד. מרבית האנשים מעדיפים להמשיך לגור בביתם ובסביבה המוכרת להם.

בהתאם לכך, גם הגישה המקובלת כיום בעולם המערבי ובישראל - להזדקנות והשארות בבית עד סוף החיים ולהפנות לשם כך משאבים ופתרונות.

לשאלתך הראשונה - כמעט בכל מצב תפקודי בו האדם נמצא הוא יכול להישאר בביתו, עם כל הפתרונות והשירותים הנדרשים ואף לסיים את חייו בביתו.

מה שמכריע לעיתים את ההישארות בבית או המעבר למסגרת סיעודית, הינה היכולות של בני המשפחה הקרובה להכיל ולהתמודד עם הקשיים של אדם סיעודי בבית, וניהול הטיפול, הפיקוח וההתארגנות מול המוסדות ונותני השירותים השונים כמו: קופ"ח, משרד הבריאות, ביטוח לאומי.

בכדי להתאים את הסביבה הביתית לאדם סיעודי צריך להיערך. למשל: להנגיש ולהתאים את הבית לאדם היושב על כסא גלגלים (שהכניסה לבית תהיה מונגשת, הפתחים והכניסות לחדרים, המקלחת וכד'). בעת הצורך להצטייד באביזרים לאדם הסיעודי, בהתאם לצרכיו ומצבו התפקודי כמו: כסא גלגלים, כסא למקלחת ולשרותים, מיטה סיעודית, מנוף ועוד... (ניתן לרכוש הציוד במימון מלא של משרד הבריאות או בהשאלה מעמותות שמתעסקות בכך) , למצוא טיפול ומטפל מתאים לאורך כל שעות היממה, וליווי והשגחה רפואית של קופ"ח גם כאשר יש צורך לטיפול ומעקב רפואי בבית.

חשוב לדעת שיש פתרונות של מוסדות סיעודיים והמדינה מסייעת במימון אישפוז במוסד סיעודי ("קוד") לאנשים סיעודיים או עם ירידה קוגנטיבית שאין באפשרותם לממן זאת ללא סיוע.

גובה ההשתתפות העצמית לאישפוז במוסד סיעודי נקבע לפי "מבחן הכנסות" של הקשישים ומשפחתם הקרובה.
ניתן להיכנס לאתר "כל זכות" ולמצוא מידע מקיף בעניין.

לשאלתך השניה - ההוצאות הגדולות והעיקריות שצריך לקחת בחשבון לקראת טיפול באדם סיעודי בבית הינן: הנגשת והתאמת הבית במידה ויש צורך בכך (הוצאה חד פעמית בהתאם למצב הבית) ומשכורת למטפל אישי צמוד לאורך כל שעות היממה (7000-8000 ש"ח לחודש).

בנוסף הוצאות קטנות יותר כמו: השאלת ציוד ואביזרים סיעודיים, הוצאות על הסעות לבדיקות/טיפולים רפואיים, במידה וההסעה צריכה להיעשות באמבולנס.

מקווה שעניתי על שאלתך. במידה ויש שאלות הבהרות נוספת אשמח לנסות ולתת מענה.

בברכה,
שרון האס שופטי
עו"ס גרונטולוגית
 X