על הספה - פורומי מומחים

פורום דיכאון

דכאון אחרי מוות

פורום דיכאון

פורום דיכאון, חרדה והתמודדות עם טראומה מנהלת פורום דר' הלה רובין מי-טל
עובדת במרכז לבריאות הנפש "שלוותה" ובקליניקה פרטית בתל אביב. בעלת פורום דיכאון, חרדה והתמודדות עם טראומה
נסיון רב בטיפול בדיכאון, חרדה, סכיזופרניה, קשיים חברתיים וזוגיים, התמודדות עם משברי חיים, אבל ואובדן. מרבה לעסוק בתחומים הקשורים בנשיות, אימהות ומגדר.

מטפלת בילדים, מתבגרים ומבוגרים. מתמחה בטיפול בגישה הפסיכודינאמית, תוך שילוב אלמנטים מגישות אחרות בהתאם לצרכי המטופל. בעלת הכשרה בטיפול

קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) לחרדה ודכאון ובטיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT) להפרעת אישיות גבולית.


דאגנות או חרדה? מצב רוח ירוד או דיכאון? האם כדאי לפנות לטיפול, ולמי?

הפורום יעסוק בשאלות מסוג זה, הקשורות לתחום הדכאון, החרדה לגווניה (כגון התקפי פאניקה, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית- OCD, הפרעת חרדה כללית) וההתמודדות עם אירוע טראומתי (כגון תאונת דרכים, אובדן פתאומי של אדם קרוב, תקיפה מינית). קשיים בתחומים אלו גורמים לסבל רב הן אצל האדם עצמו, והן בקרב האנשים בסביבתו. לעיתים קרובות, קשה לזהות האם מדובר בקשיים "נורמליים" או בקשיים חמורים יותר, הדורשים פניה לעזרה מקצועית. וכמובן, שגם הפניה לעזרה מקצועית מציבה שאלות וקשיים משלה: למי כדאי לפנות לאבחון וטיפול? מהן שיטות הטיפול המקובלות כיום?איזו שיטת טיפול מתאימה לי?

הפורום מציע מידע, התייעצות והכוונה ראשונית, אך אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי, לאבחון ולטיפול. הפורום לא יעסוק בטיפול תרופתי.




שאלה:  דכאון אחרי מוות  -  ( תמיר )



שלום. אשתי אבדה לפני כמה חודשים את אמה שנפטרה ממחלת הסרטן. היא אובחנה בשלבים מאוד מתקדמים של המחלה מה שהותיר לה רק כמה חודשים של סבל ואז היא נפטרה. אשתי היתה מאוד קשורה אליה ונראה שהיא לא מצליחה להתאושש. אני לא יודע איך לעזור לה אבל כל הבית מושפע והשמחה בבית שלנו הולכת ונעלמת. אני כמובן מבין את הצער ושזה לוקח זמן אבל זה מרגיש כבר מסוכן ואני חושש להגיע נקודה בה אין חזור. מה ניתן לעשות?

תשובה:  דכאון אחרי מוות - (0)



שלום תמיר,
צר לי על אובדנכם. אני מתארת לעצמי שלראות את אשתך שרויה בצער כה עמוק גורם לך לכאב ולחוסר אונים.
שלוש שאלות משמעותיות להערכת המצב:
1. כמה חודשים כבר עברו מאז פטירת האם?
2. מה משמעות 'היא לא מצליחה להתאושש'? האם שרויה רוב הזמן במצב רוח ירוד, מרבה לבכות, מתקשה לקום מהמיטה וכד'? האם תפקודה נפגע- אינה הולכת לעבודה, אינה נהנית מדברים שאהבה לעשות, אינה מתפקדת בבית כבעבר וכד'?
3. ציינת שאתה מרגיש שזה מסוכן- האם אתה חושש שהכאב של אשתך כה גדול שהיא עלולה לפגוע בעצמה?
אם תשובתך לשאלה השלישית חיובית, עליכם לפנות לייעוץ פסיכיאטרי או פסיכולוגי בהקדם האפשרי וללא היסוס. אל תחשוש שמא אתה מגזים וכד', עדיף לוודא שבדקת גם את האפשרויות הקשות ביותר. במקרה הצורך ניתן להזמין פסיכיאטר הביתה או לפנות לחדר מיון באיזור מגוריכם.
באשר לשתי השאלות הראשונות: נהוג להתייחס לשנה הראשונה לאחר אובדן של אדם קרוב כאל פרק זמן בו זה 'נורמלי' להיות במצב של התאבלות. כמובן, שקיימת שונות בין אנשים, הן במשך הזמן שלוקח להתאושש והן באופן שבו האבל בא לידי ביטוי, אך כן קיימת ציפיה לשיפור הדרגתי. באשר לאשתך, אם אין תחושה של שיפור, והפגיעה בתפקוד משמעותית (באחד או יותר מהמישורים שציינתי בסעיף השני), כדאי מאוד שלא לחכות ולפנות לייעוץ פסיכולוגי או פסיכיאטרי.
מעבר לכך, גם אם להערכתך המצב פחות חמור מהקווים המנחים שתיארתי כאן, אני ממליצה לכם בחום לפנות לסיוע מקצועי. בהחלט ישנם אמצעים להקל על הכאב של אשתך ושל המשפחה כולה, וחבל שלא להיעזר בהם.
אני מאחלת לכם כל טוב, ושלא תדעו עוד צער.
הלה
 X