התפתחות הילד
סוגי טיפול בילדים
מה הכוונה בהתפתחות הילד?
המונח התפתחות הילד הוא מונח רחב המתאר מגוון גדול שינויים פיזיים, ביולוגים וכמובן פסיכולוגים אשר משפיעים על יכולתו של הילד ללמוד כישורים חדשים, פעילות מוטורית, התנהגות קוגניטיבית ותהליכים חברתיים.
תהליך זה מתרחש החל מגיל אפס, ועד גיל ההתבגרות. תהליך זה ייחודי לכל ילד וקצב ההתקדמות שונה כמובן בין ילד אחד לאחר.
כאשר אנשים מדברים על התפתחות הילד בהקשר הפסיכולוגי זה לרוב כולל את כל הקשור להתפתחות מוטורית, חברתית, תקשורתית ופיזית וכמובן התפתחות פסיכולוגית.
מה תפקיד הפסיכולוג ההתפתחותי?
פסיכולוג התפתחותי יכול לסייע באבחון וטיפול ילדים ותינוקות, ולסייע להם והוריהם, תפקידו לסייע להתפתחות הילד כמה שניתן במסלול התפתחות תקין ובריא.
הפסיכולוג יכול לסייע באמצעות מפגשים פרטניים עם הילד או מפגשים עם משפחתו.
באמצעות הדרכה וייעוץ להורי הילד.
הפסיכולוג גם יכול לסייע באמצעות פעילות מונעת – איתור ואבחון מוקדם של מצבים בעייתים בהם הילד או התינוק נמצא.
מתי פונים לאבחון התפתחותי?
זה לא תמיד ברור מתי נכון או צריך לפנות לאבחון התפתחותי, הרי לעיתים אין צורך אמיתי פשוט כל ילד וקצב ההתפתחות שלו, אך במקרים רבים בהחלט יש מקום לפנות לאנשי מקוצע שיסייעו עם אבחון התפתחותי לילד, לכן ההמלצה שלנו, כאשר יש לכם דאגות לגבי קצב ההתפתחות של ילדכם, לכו להתייעץ עם אנשי מקצוע.
איש מקצוע יכול לסייע לכם להפחית את החרדות, או מצד שני לסייע לכם באיתור הבעיות ומתן פתרונות וטיפול מתאים לבעיה, במסגרת אבחון הילד אמור לעבור שורת בדיקות על ידי איש או אנשי מקצוע ממספר תחומים כגון מרפאים בעיסוק, רופא, פיזיותרפיסט קלינאי תקשורת.
כמובן שהאבחונים משתנים בהתאם לבעיות אותן אנחנו רוצים לאבחן.
כיצד מתבצע אבחון התפתחותי?
כפי שאמרנו אבחון התפתחותי מכיל בתוכו שורת בדיקות שונות שמבצעות לעיתים על ידי אנשי מקצוע שונים, שורת בדיקות והערכות שהילד עובר נועדו כדי שההורים יקבלו תמונת מצב מלאה לגבי התפתחות הילד שלהם. לאחר סיום הבדיקות תפקיד איש המקצוע לבנות תוכנית לטיפול עבור הילד בהתאם לבעיות הספיצפיות שנמצאו באבחון, וכיצד ניתן לפתור אותם באמצעות טיפול והדרכה לילד ולהורים.
פיזיותרפיה לתינוקות וילדים
פיזיותרפיה לתינוקות וילדים עוסקת בתחומים שונים: פגים, תינוקות צעירים עם בעיות התפתחות קלות, תינוקות עם לקויות מולדות שונות, ילדים צעירים עם קשיים התפתחותיים מולדים או נרכשים וילדים בוגרים ונוער עם בעיות הקשורות לגדילה והתפתחות כמו עקמת, בעיות יציבה, כאבי גדילה ושיקום לאחר תאונות או מחלות. הטיפול הפיזיותרפי בתינוקות וילדים נעשה דרך משחק והפעלה של הילד וממוקד מטרה תפקודית מעולמו של הילד. פיזיותרפיסט ילדים, או פיזיותרפיסט התפתחותי, הינו פיזיותרפיסט שסיים ארבע שנות לימוד לתואר ראשון בפיזיותרפיה, ולאחריהן עבר הכשרות נוספות וקורסים מתקדמים המכשירים אותו לעבוד עם תינוקות וילדים מתוך בסיס ידע רחב.
ריפוי בעיסוק לילדים
ילדים יכולים להיעזר בריפוי בעיסוק במגוון קשיים- קשיי אכילה ושינה, בעיות בויסות חושי, בעיות תקשורת והפרעה על הרצף האוטיסטי, סרבול מוטורי, בעיות שמיעה או ראייה, קשיי קשב וריכוז והיפראקטיביות, פגים, קשיי למידה (קוגניטיביים, קשיי ארגון), כמו כן מרפאות בעיסוק העוסקות בהתאמת ציוד עזר, עמדות לימוד ומחשוב, אחיזת עיפרון, ויסות כוח בכתיבה, קשיי התארגנות ועוד
אבחון התפתחותי
אבחון שפה, דיבור ותקשורת
אבחון בתחומי השפה, הדיבור והתקשורת נערך ע"י קלינאי תקשורת ונמשך מספר מפגשים, בהתאם לשיתוף הפעולה של הילד ובסוג הקושי. מטרת האיבחון היא לקבוע האם התפתחותו של הילד הנבדק תואמת גיל בכל אחד מהתחומים: שפה, דיבור ותקשורת.
כלי האבחון: ניתן להשתמש במבחני שפה פורמאליים שעברו התאמה ותיקנון לשפה העברית ובכלי תצפית שעברו התאמה ותיקנון לעברית. (לדוגמא: מבחן גורלניק לסינון שפה, איבחון כצנברגר, מבחן מעש"ה)
בתחום השפה נבדקות בין היתר היכולת להבין שפה (כמו:הבנת הוראות, הבנת סיפור) ויכולת הבעת השפה (אוצר מילים, תחביר, דיקדוק, יכולת נרטיבית: יכולת לספר, לתאר, להסביר), הזיכרון השמיעתי והיכולת להשתמש בשפה באופן תקשורתי.
בתחום הדיבור: במידה והדיבור אינו ברור יש צורך לבדוק האם הסיבה לכך נעוצה ברמת הצליל (קושי בהגיית צליל מסוים), ברמת ההברה (קושי בהיגוי מבנה הברה מסוים), ברמת המילה (קושי בהיגוי מילים במבנה מסוים) או ברמת המשפט (קושי בהיגוי מבנה משפט מסוים), כמו כן חשוב לבדוק את תנועתיות אברי ההיגוי (לשון, שפתיים, לחיים), שטף הדיבור, הקול והאינטונציה. בתחום התקשורת נבדקים מאפייני התקשורת הלא מילולית (למשל קשר עין, שימוש בג'סטות, הצבעה) והשימוש בתקשורת מילולית.
תחום נוסף הנבדק ע"י קלינאי תקשורת הוא קשיי בליעה, הבדיקה נעשית בדרך כלל בשלב הראשון ע"י תצפית באכילה ובדיקת יכולות הנגיסה, הלעיסה והבליעה ובהמשך במידת הצורך נבדקת הבליעה בבדיקת וידאו פלורוסקופיה (צילום וידאו של תהליך הבליעה), בדיקה זו נעשית בבית חולים.
(נכתב ע"י דפנה רויטמן, קלינאית תקשורת)