על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

גיוס על רקע חרדה וחוסר תיפקוד

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  גיוס על רקע חרדה וחוסר תיפקוד  -  (טלי)


שלום,
בננו עומד להתגייס בעוד כמה חודשים.
הוא עזב את המסגרת הלימודית לפני כשנה לאחר כמה שנים של ביקור לא סדיר.
בשלב הראשון למד לבגרויות בבית ,עבר את רובן ועבד באופן חלקי. בשלב זה, הוא מתנדב לפעמים בארגון מסויים אך רוב הזמן יושב בבית באפס מעשה.
מנותק מכל מסגרת לימודית וחברתית. אין לו כמעט קשר עם בני גילו.
התייעצנו עם פסיכולוגית שמכירה אותו ועם פסיכיאטר ילדים ונוער שלא ראה אותו (משום שהוא מסרב ללכת לייעוץ). שניהם אמרו שמדובר כנראה בהפרעת חרדה ועליו לקבל לפני הגיוס טיפול משולב - תרופתי ושיחות.
הוא בעל פרופיל גבוה, הצליח לעבור את המיון בלשכת גיוס ולא יידע אותם על מצבו האמיתי. בעל מוטיבציה גבוהה לשרת בחיל קרבי ולהמשיך בקריירה צבאית.
אמרנו לו שאם לא יילך לקבל ייעוץ לפני הגיוס, ניידע את הצבא בעצמנו. בתגובה, אמר שאם נעשה כך, נהיה מחוקים לגביו.
אנחנו חוששים ואובדי עצות.


 האם כדאי שיתגייס רגיל ומייד לאחר מכן נפנה לצבא כדי שיפקחו עליו עין?  והאם זה אפשרי מבחינתנו כהורים?

סליחה על השאלה הארוכה ותודה.

תשובה:  גיוס על רקע חרדה וחוסר תיפקוד - (0)


את מעלה שאלה קשה ומורכבת ביותר. חוששתני שהתשובה אינה חד משמעית. מצד אחד ברור כי חשוב שהצבא יכיר את הרקע הנפשי והקשיים של בנך. מאידך יש חשיבות למתן מקום לדרכו ולרצונותיו ובעיקר משום שהעמיד איום קשה על הקשר שלו עימכם.
נדמה לי שצריך להתייעץ ולחשוב היטב על הדרך המתאימה ביותר. לבדוק איך ניתן להידבר באופן בלתי מאיים ולהסביר לו כי הסתרת מידע מהצבא עלולה להציב אותו מול קשיים ומצוקה רבה מבלי שיוכל לקבל את העזרה והכלים הדרושים לו להתמודדות. ייתכן וניתן להיעזר באנשים אחרים הקרובים לגילו שיכולים לתווך עבורו את משמעות השירות הצבאי והאתגרים שבו.
יש לכם זמן לחשוב ולהיערך. התייעצו בגורמי מקצוע לגבי תכנון ההתמודדות המתאימה ביותר.
 X