טיפול פסיכותרפי דורש מעורבות גבוהה של המטופל ויכולת לבצע אינטרוספקציה כדי לזהות תהליכים ותכנים נפשיים
פסיכותרפיה היא שם כולל לטיפול נפשי המתבצע באמצעות שיחות בין מטפל למטופל, במטרה לשפר את מצבו הנפשי של המטופל ואת יכולתו להתמודד עם קשיי החיים.

סוגים שונים של טיפולי פסיכותרפיה
המטריה של פסיכותרפיה רחבה מאוד וכוללת תחתיה כמעט את כל תחומי הטיפול הנפשי המוכרים לנו:
* טיפול פסיכו-דינאמי
* פסיכואנליזה
*
CBT
* פסיכותרפיה אקזיסטנציאליסטית
* פסיכותרפיה יונגיאנית
* פסיכותרפיה ממוקדת
* פסיכותרפיה במשחק
ועוד שיטות רבות נוספות של פסיכותרפיה
רוחב היריעה, דורש קלסיפיקציה אחרת לתחום הפסיכותרפיה, כאשר הסטינג הטיפולי יכול לסייע לנו בביצוע קלסיפיקציה זו ולהבחין בין סוגי טיפול השונים באמצעותו:
1. טיפול דיאדי – כאשר בחדר הטיפול נוכחים רק המטפל והמטופל, שמנהלים ביניהם קשר טיפולי אינטימי.
2. טיפול זוגי – שני בני הזוג נוכחים בחדר, ביחד עם המטפל
והטיפול עוסק בסוגיות הנוגעות לקשר הזוגי.
3. טיפול משפחתי/קבוצתי – קבוצה של אנשים בעלי מכנה משותף, העוברים ביחד פסיכותרפיה ממוקדת בתחום מסוים.
מאפיינים ייחודיים של פסיכותרפיה
על אף עושר האפשרויות הקיימות לפסיכותרפיה, ניתן להגדיר מספר מאפייני ליבה, המשותפים לכל הסוגים והופכים את הפסיכותרפיה למה שהיא:
קשר טיפולי מיטיב – הבסיס לטיפול מוצלח, הוא יצירה של קשר טיפולי אינטימי, בטוח ומיטיב. המטופל צריך לסמוך על המטפל בכדי להעלות אל השטח תכנים וקונפליקטים שעלולים להיות קשים או מפחידים.
מעורבות גבוהה של המטופל – כל טיפול פסיכותרפי דורש מעורבות גבוהה של המטופל ויכולת לבצע אינטרוספקציה כדי לזהות תהליכים ותכנים נפשיים. בחלק מהמקרים המטפל יבקש מהמטופל לבצע משימות שונות בין המפגשים, בעיקר בטיפולים קוגניטיביים והתנהגותיים.
אקטיביות של שני הצדדים – דמות המטפל השותק, שמדי פעם מהנהן או מהדהד את דברי המטופל, חלפה מן העולם. כיום, כמעט בכל הגישות הטיפוליות, המטפל הוא אקטיבי ומעורב.
מה עושים בטיפול פסיכותרפיה?
כל טיפול נראה אחרת ומותאם לצרכים ולמאפיינים הייחודיים של המטופל הספציפי. יחד עם זאת, ניתן לשרטט בקווים כלליים, את המהלך הצפוי של פסיכותרפיה.
1. היכרות והנחת היסודות לקשר הטיפולי – במפגשים הראשונים המטופל והמטפל מכירים זה את זה ומבינים ביחד את הנושאים בהם הטיפול יתמקד. בשלב הזה המטופל מתנסה לראשונה בשיתוף המטפל בתכנים רגשיים ובמידה והתגובה של המטפל מתאימה, המטופל לומד שניתן לבטוח בו.
בניית יחסי אמון וכינון קשר טיפול קרוב ומועיל הוא תהליך שלוקח זמן.
2. העמקת היריעה – המטופל לומד כיצד להביא לטיפול את הנושאים המעסיקים אותו, בצורה האותנטית ביותר האפשרית. המטפל לומד כיצד לכוון את המטופל בצורה אפקטיבית, תוך שימוש בכלים שונים (בהתאם לגישה הטיפולית מתוכה הוא פועל). המטרה בשלב הזה היא לשפר, ככל הניתן, את ההיכרות של המטופל על התהליכים הנפשיים שמפעילים אותו וכן להכיר ולהרחיב את סל הכלים הנפשיים העומדים לרשותו – רשת תמיכה קרובה של חברים, זוגיות טובה, תקוות, חלומות, יכולות ייחודיות וחוזקות, המתגלות למטופל במהלך הטיפול.
3. צמיחה אישית – בסופו של דבר, זוהי מטרת הטיפול ובעבודה סבלנית ומותאמת של המטפל והמטופל ביחד, המטופל משנה את חייו לטובה ותחושת הסיפוק מהחיים מתחזקת בהתאם.
4. פרידה – כאשר המטופל חש בטוח מספיק כדי להמשיך בחייו ללא הליווי הצמוד של המטפל, מתבצע תהליך פרידה הכולל הדגשת הכוחות והמשאבים הפנימיים של המטופל, שימשיכו לעמוד לרשותו גם לאחר סיום הטיפול.

מתי כדאי לפנות לפסיכותרפיה?
אנשים מגיעים לטיפול נפשי מסיבות שונות, ביניהן:
1. חוסר נחת כללי בחיים.
2. עצב,
דיכאון.
3. אובדן של אדם קרוב ואירועי חיים מטלטלים נוספים כמו גירושין, הגירה וכד'.
4.
חרדות המקשות על התפקוד.
5. קשיים בזוגיות או בהורות.
6. התמכרויות והפרעות אכילה.
7. טראומות כמו תאונה או מלחמה.
לסיכום פסיכותרפיסטים הם אנשי טיפול שיכולים להגיע מעולמות טיפול שונים ובעלי השכלה מקצועית שונה, אין חוק שמסדיר באופן ברור את תחום הפסיכותרפיה בארץ, אז כאשר אתם מחפשים מטפל מומחה בפסיכותרפיה, רצוי לבדוק את הגישות השונות ואז להחליט מה מתאים יותר עבור הצרכים שלכם.