
איך תעברו את החופש הגדול של הילדים בשלום
צוות על הספה
? הילדים סיימו זה עתה שנת לימודים מפרכת, במסגרתה השקיעו אנרגיות עצומות במטלות הלימודיות שלהם ולא פחות אנרגיות בזירה החברתית. הם מרגישים שמגיעה להם היכולת להתבטל ולנוח באמת וכשחושבים על זה לעומק – מי מאיתנו לא יכול להזדהות עם הצורך הזה?
במאמר זה ננסה לענות את השאלות החשובות הללו ולהציע לכם מספר כללי אצבע שיעזרו לכם לעבור את החופש בשלום.
1. הזכרו איך הרגשתם אתם בתור ילדים בחופשה
כהורים, אנחנו נוטים לראות דברים מזווית המבט שלנו ומתרעמים למראה הילדים שיכולים לשהות שעות ארוכות במה שנתפס בעינינו כחוסר מעש מוחלט.
שתי נקודות חשובות בהקשר זה:
* בזמן שהילדים רובצים בבית, לכאורה ללא מעש, הם מנהלים לעיתים תקשורת ענפה עם חברים באמצעים הדיגיטליים שעומדים לרשותם. לפני שאתם מביעים נחרצות את דעתכם – בדקו רגע מה הם באמת עושים, והאם אכן מדובר בשום דבר.
* הילדים סיימו זה עתה שנת לימודים מפרכת, במסגרתה השקיעו אנרגיות עצומות במטלות הלימודיות שלהם ולא פחות אנרגיות בזירה החברתית. הם מרגישים שמגיעה להם היכולת להתבטל ולנוח באמת וכשחושבים על זה לעומק – מי מאיתנו לא יכול להזדהות עם הצורך הזה?
2. שימו לב לאופן בו אתם מתבטאים
הורים רבים נוהגים לדבר ביניהם על החופש הגדול ומשתמשים, ברוב המקרים, במשפטים כמו: מה נעשה איתם כל החופש?
הילדים קשובים לשיח של המבוגרים, בעיקר בנושאים הקשורים אליהם, ועלולים לחוות את האמירות הללו כפוגעניות ולא מובנות.
3. תאמו ציפיות מראש
ילדים מעוניינים באווירה טובה בבית, לא פחות מאיתנו ההורים ונוטים לשתף פעולה כאשר הם מבינים מה רוצים מהם ולמה. נצלו את הימים הללו, של תחילת החופש הגדול, כדי לשבת ביחד איתם, לאפשר להם להביע מה חשוב להם, לספר מה משמעותי מבחינתנו ולהגיע להסכמות אודות מהלך החופש הגדול.
נסו לסכם כמה שיותר דברים מראש – כמה שעות ביום אפשר להיות במסך, מה הציפיות שלכם מהילדים בנושא שיעורי הבית לחופשה, פעילות גופנית, מפגשים חברתיים, השתתפות במטלות הבית וכל נושא אחר משמעותי מבחינתכם.
אתם עשויים להיות מופתעים ממידת הנכונות של הילדים לעמוד בהסכמים, שבניסוחם לקחו חלק פעיל ושוויוני.
4. צרו תוכנית שבועית/חודשית
ממש אין צורך לתכנן מראש כל שעה משעות היום, אבל כדאי להכניס ליומן המשפחתי את האירועים הקבועים מראש נסיעות משפחתיות, בילוי באטרקציות מיוחדות וכד'. הידיעה מה צפוי מסייעת לילדים לחוש ביטחון, להיות חלק מהתכנון המשפחתי ולהתנחם בציפייה לאירועים הצפויים קדימה, ברגעי שעמום.
הגדרת המסגרת בתוכה מתנהלים, חשובה לכל הילדים, אך בעיקר לילדים המתמודדים עם קשיים רגשיים והתפתחותיים וזקוקים ליכולת לצפות מראש את הדברים.
5. אל תפחדו משעמום, הוא עשוי להיות כוח מניע חיובי
הורים רבים נכנסים ללחץ כשהילדים שלהם מבטאים שעמום ורואים בכך כישלון שלהם לבדר ולהעסיק את הילדים.
בואו נסכם נקודה חשובה: אין זה תפקידכם לשעשע את הילדים בכל רגע נתון והם צריכים גם לחוות שעמום ותסכול, ומתוכם לייצר לעצמם את המענה.
6. דברו עם הילדים על כסף – יש פה הזדמנות חינוכית חשובה
ילדים רבים מבקשים מהוריהם לממן בילויים ורכישות יקרות במהלך החופש הגדול. נסו להתייחס לסוגייה זו כאל הזדמנות למהלך חשוב של חינוך פיננסי. דברו על כמה עולים הדברים, בדקו ביחד על אפשרויות להוזיל עלויות באמצעות חיפוש מבצעים, הגעה לאטרקציות מחוץ לשעות השיא וחיפוש פעילויות בחינם או בעלות נמוכה. שתפו את הילדים בכך שהתקציב המשפחתי מוגבל ונצלו את ההזדמנות לדבר על סדרי עדיפויות כלכליים.
7. היו גמישים
לאור ועל אף כל האמור – החופש הגדול הוא תקופה בלתי צפויה שמחייבת אתכם לגלות גמישות ויצירתיות, הרבה מעבר לרגיל.
אל תלחצו מתוכניות משתנות ומדברים שמשתבשים, זכרו שחלק גדול מהקסם נמצא דווקא ברגעים הלא צפויים המתרחשים באופן טבעי.
לסיכום – החופש הגדול אכן טומן בחובו חוסר וודאות והרחבה של הגבולות המוכרים, אך אם תצליחו ליישם את הטיפים שלנו ולקחת את העניין בקלות ועם חיוך, אתם עשויים להיות מופתעים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית דינמית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מטפלת EM
התמחות: פסיכותרפיה דינמית ומתמקדת-
טיפול רגשי פרטני צעירים ומבוגרים, טיפול זוגי,
מטפלת זוגית ומשפחתית מוס
אזור בארץ: צפון, כפר ורדים
שפה: עברית
קשיים אישיים במצבים של חרדה, דיכאון,התמכרויות ומצבי סיכון, משברי חיים, התמודדות עם מחלה, אובדן ושכול, קשיים ביחסים בינאישיים/ זו

עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מטפלת CBT חברה מומחית
התמחות: חרדה (חרדה חברתית, חרדה מוכללת, פאניקה, פוביה ספציפית, קלאוסטרופוביה, חרדת בחינות ועוד), דיכאון, OCD
אזור בארץ: מרכז (קליניקה בשוהם ובפתח תקווה). יש אפשרות לטיפול גם בזום.
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית קוגניטיבית התנהגותית מומחית,בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים מגיל 18 ומעלה המתמודיים עם חרדות, דיכאון, OCD, משברי חיים

עובדת סוציאלית M.S.W
התמחות: טיפול בדיכאון, חרדה, דימוי עצמי, משברי חיים, פגיעות מיניות, קשר הורה-ילד, הריון, לידה ואמהות, משברי
אזור בארץ: כרמיאל, אזור הצפון
שפה: עברית
אני מטפלת בנוער, ילדים, מבוגרים צעירים ונשים. התנסתי במהלך השנים בטיפול במשברי חיים שונים, טראומות מיניות ואחרות במהלך החיים וקשיי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
על הורים מסמסים וילדים מדוכאים צוות אתר על הספה
השימוש המוגבר של הורים בטלפונים הניידים שלהם מעלה שאלות מהותיות אודות השפעתו על ההתפתחות הרגשית של הילדים, רווחתם הנפשית ואופן ההיקשרות שלהם להורים.
התקפי זעם אצל ילדים צוות על הספה
כשאתם מסתובבים בסופר ורואים ילד משתטח על הרצפה ומתפתל בזעקות שבר לצד ההורה הנבוך, כשאתם רואים הורה מנסה, לשווא, לשכנע ילד שנאחז בכל כוחו במתקנים לעזוב את גן השעשועים, אל תהיו מודאגים. אתם פשוט עדים להתקף זעם, להבין ביחד מדוע זה קורה ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם התופעה המתסכלת.
לילדים משעמם בבידוד? קבלו 5 טיפים מאיתנו צוות על הספה
בידוד עם ילדים בבית הוא בהחלט חוויה לא פשוטה, אך תשמחו לשמוע שיש מה לעשות כדי להקל על בני המשפחה, בעיקר על הילדים, במהלך הימים שתבלו סגורים באותו חלל.
הורים כמכשול לטיפול נפשי צוות אתר על הספה
באופן טבעי, ההורים מהווים חלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול בילדים, אך לעתים התנהגותם או גישתם עלולות להוות מכשול משמעותי בדרך להצלחה טיפולית.