איך תעברו את החופש הגדול של הילדים בשלום
צוות על הספה
? הילדים סיימו זה עתה שנת לימודים מפרכת, במסגרתה השקיעו אנרגיות עצומות במטלות הלימודיות שלהם ולא פחות אנרגיות בזירה החברתית. הם מרגישים שמגיעה להם היכולת להתבטל ולנוח באמת וכשחושבים על זה לעומק – מי מאיתנו לא יכול להזדהות עם הצורך הזה?
במאמר זה ננסה לענות את השאלות החשובות הללו ולהציע לכם מספר כללי אצבע שיעזרו לכם לעבור את החופש בשלום.
1. הזכרו איך הרגשתם אתם בתור ילדים בחופשה
כהורים, אנחנו נוטים לראות דברים מזווית המבט שלנו ומתרעמים למראה הילדים שיכולים לשהות שעות ארוכות במה שנתפס בעינינו כחוסר מעש מוחלט.
שתי נקודות חשובות בהקשר זה:
* בזמן שהילדים רובצים בבית, לכאורה ללא מעש, הם מנהלים לעיתים תקשורת ענפה עם חברים באמצעים הדיגיטליים שעומדים לרשותם. לפני שאתם מביעים נחרצות את דעתכם – בדקו רגע מה הם באמת עושים, והאם אכן מדובר בשום דבר.
* הילדים סיימו זה עתה שנת לימודים מפרכת, במסגרתה השקיעו אנרגיות עצומות במטלות הלימודיות שלהם ולא פחות אנרגיות בזירה החברתית. הם מרגישים שמגיעה להם היכולת להתבטל ולנוח באמת וכשחושבים על זה לעומק – מי מאיתנו לא יכול להזדהות עם הצורך הזה?
2. שימו לב לאופן בו אתם מתבטאים
הורים רבים נוהגים לדבר ביניהם על החופש הגדול ומשתמשים, ברוב המקרים, במשפטים כמו: מה נעשה איתם כל החופש?
הילדים קשובים לשיח של המבוגרים, בעיקר בנושאים הקשורים אליהם, ועלולים לחוות את האמירות הללו כפוגעניות ולא מובנות.
3. תאמו ציפיות מראש
ילדים מעוניינים באווירה טובה בבית, לא פחות מאיתנו ההורים ונוטים לשתף פעולה כאשר הם מבינים מה רוצים מהם ולמה. נצלו את הימים הללו, של תחילת החופש הגדול, כדי לשבת ביחד איתם, לאפשר להם להביע מה חשוב להם, לספר מה משמעותי מבחינתנו ולהגיע להסכמות אודות מהלך החופש הגדול.
נסו לסכם כמה שיותר דברים מראש – כמה שעות ביום אפשר להיות במסך, מה הציפיות שלכם מהילדים בנושא שיעורי הבית לחופשה, פעילות גופנית, מפגשים חברתיים, השתתפות במטלות הבית וכל נושא אחר משמעותי מבחינתכם.
אתם עשויים להיות מופתעים ממידת הנכונות של הילדים לעמוד בהסכמים, שבניסוחם לקחו חלק פעיל ושוויוני.
4. צרו תוכנית שבועית/חודשית
ממש אין צורך לתכנן מראש כל שעה משעות היום, אבל כדאי להכניס ליומן המשפחתי את האירועים הקבועים מראש נסיעות משפחתיות, בילוי באטרקציות מיוחדות וכד'. הידיעה מה צפוי מסייעת לילדים לחוש ביטחון, להיות חלק מהתכנון המשפחתי ולהתנחם בציפייה לאירועים הצפויים קדימה, ברגעי שעמום.
הגדרת המסגרת בתוכה מתנהלים, חשובה לכל הילדים, אך בעיקר לילדים המתמודדים עם קשיים רגשיים והתפתחותיים וזקוקים ליכולת לצפות מראש את הדברים.
5. אל תפחדו משעמום, הוא עשוי להיות כוח מניע חיובי
הורים רבים נכנסים ללחץ כשהילדים שלהם מבטאים שעמום ורואים בכך כישלון שלהם לבדר ולהעסיק את הילדים.
בואו נסכם נקודה חשובה: אין זה תפקידכם לשעשע את הילדים בכל רגע נתון והם צריכים גם לחוות שעמום ותסכול, ומתוכם לייצר לעצמם את המענה.
6. דברו עם הילדים על כסף – יש פה הזדמנות חינוכית חשובה
ילדים רבים מבקשים מהוריהם לממן בילויים ורכישות יקרות במהלך החופש הגדול. נסו להתייחס לסוגייה זו כאל הזדמנות למהלך חשוב של חינוך פיננסי. דברו על כמה עולים הדברים, בדקו ביחד על אפשרויות להוזיל עלויות באמצעות חיפוש מבצעים, הגעה לאטרקציות מחוץ לשעות השיא וחיפוש פעילויות בחינם או בעלות נמוכה. שתפו את הילדים בכך שהתקציב המשפחתי מוגבל ונצלו את ההזדמנות לדבר על סדרי עדיפויות כלכליים.
7. היו גמישים
לאור ועל אף כל האמור – החופש הגדול הוא תקופה בלתי צפויה שמחייבת אתכם לגלות גמישות ויצירתיות, הרבה מעבר לרגיל.
אל תלחצו מתוכניות משתנות ומדברים שמשתבשים, זכרו שחלק גדול מהקסם נמצא דווקא ברגעים הלא צפויים המתרחשים באופן טבעי.
לסיכום – החופש הגדול אכן טומן בחובו חוסר וודאות והרחבה של הגבולות המוכרים, אך אם תצליחו ליישם את הטיפים שלנו ולקחת את העניין בקלות ועם חיוך, אתם עשויים להיות מופתעים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית בכירה, MA
התמחות: חרדה, דיכאון, סטרס, OCD, חוסר סיפוק, תקיעות במימוש עצמי, קשיים ביחסים, ליווי בהריון ובהורות, סוגיות
אזור בארץ: רמת השרון, הרצליה, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מתמחה בטיפול בחרדה ובדיכאון. בעלת ניסיון רב בטיפול בנשים. משלבת שיח המביא לתובנה מעמיקה(גישה פסיכודינמית) עם טכניקות של CBT -בכדי
המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: קרית טבעון, חיפה, קריות, טירת הכרמל, ישובי חוף הכרמל, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הילדים בחופשה צוות אתר על הספה
החופשות הארוכות הנגזרות עלינו ממשרד החינוך תוקפות אותנו ארבע פעמים בשנה. כאשר מגיע הראשון ביולי, או חופשת פסח, הימצאותם של הילדים בבית ביום שישי בבוקר תופסים אותנו לא מוכנים בעליל.
עבודה טיפולית עם הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים עפ מודל עיבוד האבל של קובלר רוס אמוץ לוטפי M.S.W
ברצוני להתמקד במאמר זה על מודל עבודה קלינית עם הורים לילדים עם צרכים מיוחדים על פי מודל חמשת שלבי האבל של קובלר רוס (1973).
ריבים בין אחים – מתי צריך טיפול משפחתי? צוות על הספה
אין אחים שלא רבים ולמעשה, כפי שתראו מיד, למריבות הללו יש תפקיד התפתחותי חשוב. יחד עם זאת, לעיתים תדירות הריבים או עוצמתם חורגות מהנורמה ופוגעות במרקם החיים בבית. במקרים הללו כדאי לגשת לטיפול משפחתי.
מבצע צוק איתן- איך לדבר עם הילדים צוות על הספה
במציאות הישראלית בה לעיתים כה קרובות קורים אסונות, חשוב שנדע לתווך לילדים את התכנים המציפים את התקשורת.