
איך להתאים את הטיפול הנכון?
צוות על הספה
יש שיגידו שהיצע האפשרויות העצום שקיים היום גדול ומבלבל מדי, אבל אנחנו אופטימיים מטבענו ובוחרים להתמקד בפן החיובי של טווח האפשרויות הרחב, במיוחד בתחום הטיפול הנפשי.
מעטים זוכרים את המחירים שהיו לביטחון המדומה הזה – תחושה של חוסר ייחוד, היעדר לגיטימציה לחיפוש עצמי ופשרות רבות מדי, שנעשו על ידי רבים מדי, כדי להתאים את עצמם לאפשרויות המעטות שהיו על הפרק, כמעט בכל תחום בחיים.
מגוון רחב של אפשרויות – גם בעולם הטיפול
הדברים השתנו משמעותית מאז, לטוב ולרע. יש שיגידו שהיצע האפשרויות העצום שקיים היום גדול ומבלבל מדי, אבל אנחנו אופטימיים מטבענו ובוחרים להתמקד בפן החיובי של טווח האפשרויות הרחב, במיוחד בתחום הטיפול הנפשי.
מהן האפשרויות, בעצם?
בעבר, הביטוי "טיפול נפשי" העלה אצל רוב האנשים קונוטציה דומה – מטפל ומטופל יושבים זה מול זה בחדר שביניהם שולחן עם קופסת טישו (אצל מבוגרים יותר נחרטה תמונת המטופל שוכב על הספה, כאשר המטפל יושב מאחוריו, בעיצומו של סשן פסיכואנליזה).
המצב הנוכחי בעולם בריאות הנפש מחייב עדכון של התמונה הזו, כאשר בשטח פועל מגוון רחב מאוד של שיטות טיפול: פסיכותרפיה דינמית קלאסית, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שכולל תרגילים ושיעורי בית, טיפול בעזרת אומנויות, פסיכואנליזה, טיפול EMDR שפועל גם במישורים הפיזיים, טיפול זוגי, טיפול משפחתי, טיפול מבוסס מנטליזציה ועוד רבים.
למה ריבוי אפשרויות הטיפול הוא חיובי?
כפי שאמרנו בתחילת הדברים, המגוון הרחב של טיפולים נפשיים המוצעים כיום על ידי אנשי טיפול מוסמכים, מאפשר לכל אחד למצוא את המענה המדויק לו.
לאנשים שונים יש יכולות שונות, צרכים מגוונים, היסטוריה פרטית ותפיסת עולם ייחודית להם. המגוון האנושי העצום מחייב מגוון מותאם של מענים לטיפול נפשי, כך שכל אדם הזקוק לסיוע פסיכולוגי יוכל לקבל את הסיוע הזה, בתנאים המתאימים לו.
איך להתאים את הטיפול הנכון?
מובן שריבוי האפשרויות מחייב אותנו, כמטופלים פוטנציאלים, לשאול את עצמנו מספר שאלות מרכזיות, בבואנו לחפש את הטיפול ואת המטפל המתאימים לנו ביותר.
איך עושים את זה נכון? להלן מספר שאלות מקדימות שיעזרו לכם להתמקד:
שאלה ראשונה – מה הבעיה?
סוג הטיפול הנכון עבורכם הוא כזה שמתאים לבעיה עמה אתם מתמודדים ולסיבה שבגינה פניתם לטיפול. לכל אחד מהמצבים הנפשיים הללו יש סוגי טיפול מתאימים יותר ופחות, למשל: טיפול התנהגותי יעיל במיוחד להתמודדות עם פוביות, פסיכודרמה מתאימה מאוד לטיפול בהפרעות אכילה, טיפול דינמי יסייע במקרים בהם הבעיה היא אמורפית יותר וכד'.
שאלה שניה – מהי מידת הדחיפות?
מצב נפשי חמור שאינו מאפשר תפקוד בסיסי, ידרוש לעיתים מענה ראשוני פסיכיאטרי-תרופתי, כאשר רק לאחר מכן ניתן יהיה לגשת לטיפול נפשי. מידת הדחיפות תשפיע גם על השאלה האם להמתין לתור במרפאות בריאות הנפש הציבוריות או לפנות ישירות לרופא פרטי או למסגרת חירום.
שאלה שלישית – לאיזו גישה אתם מתחברים?
מגוון הטיפולים הקיים היום נובע מתהליך השתרשותן של מספר גישות פסיכולוגיות שולטות, ביניהן הגישה הדינמית, הגישה המערכתית, הגישה ההתנהגותית, הגישה הקוגניטיבית ועוד. כל אחת מהגישות מבוססת על תפיסת עולם רחבה ושונה מרעותה. שאלו את עצמכם לאיזו גישה אתם מתחברים ומה אתם חושבים שיכול לסייע לכם.
חוכמת ההמונים – זו לא אגדה
גם לאחר ששאלתם את השאלות המפורטות ועניתם עליהן, עדיין תצטרכו לדייק את הבחירה, להתמקד בטכניקה טיפולית ספציפית ו/או לבחור את המטפל הנכון מתוך מגוון עצום.
כדי לעשות זאת אנחנו ממליצים בחום להתייעץ עם אנשים אחרים – באופן אישי או באמצעות אחת הפלטפורמות המתאימות.
חברים ובני משפחה – כמעט לכל אחד יש סיפור על מטפל או טכניקה טיפולית ששינו את חייו. הקשיבו לסיפורים ותוכלו לראות למה אתם מתחברים במיוחד.
פורומים מתאימים – במרחב הדיגיטלי פועלים פורומים רבים בתחום בריאות הנפש. אל תהססו להיכנס, לשוטט בים המידע שכבר קיים ולהעלות שאלות משל עצמכם.
אינדקס מטפלים, כדוגמת על הספה הוא מקום מצוין לחיפוש שלכם. תוכלו למצוא בו תוכן כתוב על כל טכניקת טיפול שקיימת, להשתתף בפורומים ייעודיים ולקרוא מידע והמלצות על מטפלים בכל התחומים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ופסיכותרפיסטית
התמחות: קשיים אישיים וזוגיים,משברי חיים, קשיים בתקשורת ובמערכות יחסים , התמודדות עם בגידה, אבל ואובדן, חרדה
אזור בארץ: אזור השרון , אזור המרכז
שפה: עברית
ניסיון רב ומגוון.מתאימה את גישת הטפול לצרכי המטופל(דינמי,cbt ועוד). מובילה המסע הטיפולי במרחב בטוח ומאפשר עם מתן תקוה. קחו את הה

פסיכותרפיסטית MSW
התמחות: משברי חיים: אבל ואבדן, דיכאון וחרדה, לקויות למידה וקשב, וסוגיות של דימוי עצמי, קשיים חברתיים ובניית
אזור בארץ: ראשון לציון,רחובות, נס ציונה
שפה: עברית, טיפול אונליין
ניסיון רב בטיפול במעברים אצל מבוגרים שחווים אבל, גירושין, דיכאון וחרדה ואצל המרגישים תקיעות בבניית קריירה, חיפוש ובניית קשר. יוד

מטפלת CBT מוכרת איט''ה, מטפלת זוגית ומשפחתית בהסמכה
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,טראומה ופוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים,אבל ואבדן,טיפול
אזור בארץ: בקעת אונו,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
ניסיון עם מגוון רחב של נושאי טיפול, גילאים ומגזרים. טיפול זוגי, משפחתי ודיאדי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול מבוסס מיינדפולנס, ק
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
על acting out והעברה נגדית דר' שי שלקס
במאמר נסקרות הגישות העיקריות הרווחות בספרות הפסיכואנליטית הנוגעות ל- acting out. נידונה השפעת המטפל והתהליך הפסיכותרפויטי על חייו ופעולותיו של המטופל, ונבדקת האפשרות שהתנהגות של מטופלת היוותה תגובה לא מודעת ...
טיפול פסיכולוגי בדיכאון צוות על הספה
אנשים שמסרבים לקבל טיפול פסיכולוגי בדיכאון למעשה סובלים לחינם. שיטות הטיפול הנהוגות כיום נחשבות מוצלחות ואיכותיות ומצליחות להביא את המטופלים למקום שליו, שלם ומאוזן, להשיב לעצמם את השליטה ולחזור ליהנות מהחיים. בדיכאון חובה לטפל וקיימות מגוון דרכים לעשות זאת! הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.
כישורים חברתיים יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
שלוש שנים עקבתי אחריו. זה היה הגן הראשון שלי כפסיכולוג חינוכי עם כל ההתרגשות הנלוות. גן חובה בישוב נחמד עם די הרבה ילדים קרוב למקסימום שמאפשר התקן של משרד החינוך.
מה הכוונה בטיפול ממוקד? צוות אתר על הספה
טיפול ממוקד מטרה, המכונה גם ממוקד פתרון, הוא טיפול קצר מועד שמטרתו לטפל בבעיה או בקושי נפשי ספציפי שמעסיק את המטופל בהווה, תוך הימנעות מכוונת מעיסוק נרחב בחוויות מהעבר או חששות מהעתיד.