
כל מה שצריך לדעת על פסיכותרפיה
צוות על הספה
בגישה הזו מושם דגש על חוויות ההווה ותקוות לעתיד, כאשר העבר מקבל מקום משמעותי הרבה פחות מאשר בגישות פסיכותרפיות אחרות.
מהי פסיכותרפיה?
פסיכותרפיה היא שם כולל למגוון טיפולים נפשיים, שמטרתם לסייע לאדם להתמודד עם משברים ולשפר את יכולת ההסתגלות שלו, כפי שמרמז שמה, המורכב מהלחם של שתי מילים: פסיכו (נפש) ותרפיה (טיפול).
הטיפול מיועד לשיפור המצב הנפשי של האדם ועושה שימוש בכלים טיפוליים הממוקדים בנפש – מחשבות, חלומות, פחדים, כעסים, תקוות ועוד.
ברוב השיטות והזרמים הנכללים תחת המטרייה של פסיכותרפיה, הטיפול כולל שיחות בין המטפל למטופל והצלחת הטיפול תלויה ב"ברית הטיפולית" שביניהם ומחייבת יכולות גבוהות של הקשבה ואמפתיה מצד המטפל.
אילו שיטות טיפול כוללת פסיכותרפיה?
תחת הכותרת המושגית והמעשית של פסיכותרפיה נוכל למצוא מספר טיפולים פסיכולוגיים מוכרים, שחלק מהמאפיינים שלהם דומים:
1. פסיכואנליזה – שיטה שפותחה על ידי פרויד במאה ה-19. זהו טיפול אינטנסיבי וארוך, המתמקד בהעברת תכנים מהלא מודע הנפשי אל החלק המודע של הנפש, במטרה להקטין את תחושות החרדה והנוירוזות עמן מתמודד האדם. פסיכואנליזה קלאסית נמשכת מספר שנים וכוללת פגישות קבועות המתקיימות בין 3-5 פעמים בכל שבוע.
2. טיפול פסיכודינמי – מבוסס על הנחות המוצא של הפסיכואנליזה, אך אינטנסיבי ודורשני הרבה פחות. בין הכלים במרכזיים בהם עושה שימוש המטפל בגישה הפסיכודינמית הם העברה והעברה נגדית והטיפול מתקיים, ברוב המקרים, אחת לשבוע בזמן קבוע.
3. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי – טיפולים קצרי מועד וממוקדים, שמטרתם לסייע למטופל לשכלל את ארגז הכלים ההתנהגותי שלו ולשנות דפוסים חשיבה והתנהגות אוטומטיים שלא מקדמים אותו ופוגעים באיכות חייו. בגישה הזו מושם דגש על חוויות ההווה ותקוות לעתיד, כאשר העבר מקבל מקום משמעותי הרבה פחות מאשר בגישות פסיכותרפיות אחרות.
4. טיפול באומנויות/משחק ועוד – זרם זה של פסיכותרפיה הוא רחב ומגוון במיוחד, כאשר המאפיין המרכזי המשותף לכל הטיפולים הוא שימוש בכלים שאינן וורבליים לצורך הטיפול והישענות על הלא מודע - בעיקר השלכה לא מודעת של תכנים.
כאן נמצא טיפול בעזרת אומנות או מוזיקה, טיפול בתנועה או מחול, טיפול בעזרת ספרות (ביבליותרפיה), טיפול באמצעות דרמה או משחק ועוד.
5. התמחויות שונות – כיום ניתן למצוא פסיכותרפיה ייעודית לילדים או מתבגרים, טיפול פסיכותרפי זוגי או משפחתי, טיפולים קבוצתיים ועוד.
מי יכול לעסוק בפסיכותרפיה?
רק איש מקצוע שעבר הכשרה קלינית ייעודית מורשה לטפל בפסיכותרפיה – פסיכולוג קליני, עו"ס קליני, פסיכיאטר וכד'.
איך נראה טיפול פסיכותרפי?
אחד המושגים המשמעותיים בתחום הוא הסטינג (setting) והתפיסה השלטת היא כי יש משמעות גבוהה לקיום הפגישה הטיפולית במועד שבועי קבוע ובמרחב המאפשר שיח פתוח וחופשי. לכן, רוב הטיפולים הפסיכותרפיים יתקיימו במקום ובזמן קבועים והמטפל יקפיד על הסטינג וייטה לראות בכל ניסיון לשנות אותו, אקט של התנגדות לטיפול, שיש לדבר עליו ולהתמודד איתו. במהלך הטיפול יושבים המטפל והמטופל זה מול זה ומשוחחים.
מתי אנשים פונים לפסיכותרפיה?
ככלל, ניתן לומר כי פסיכותרפיה מתאימה לכל אדם שרוצה ללמוד על עצמו ולהבין מהם המניעים הרגשיים הבסיסיים ביותר שלו, מדוע נוצרו וכיצד ניתן לשלוט בהם ולתעל אותם לחיים טובים יותר.
אנשים פונים לטיפול פסיכותרפי מסיבות שונות:
1. פעמים רבות סיבת הפנייה לטיפול נפשי היא משבר חיים כלשהו – פרידה מאדם קרוב, אובדן עבודה, שינוי במקום המגורים, מחלה קשה לידת ילדים ועוד.
2. מצוקה נפשית מתמשכת שמקורה לא מובן, כמו תחושת תקיעות בעולם האישי והמקצועי, התלבטויות חיים משמעותיות או תחושת חרדה קבועה – מובילות אנשים רבים לטיפול.
3. חלק מהפונים לטיפול עושים זאת בעקבות קשיים ביחסים הבין-אישיים המשמעותיים בחייהם – משפחה, קולגות בעבודה ובני/בנות זוג או בעקבות חרדה חברתית וקושי משמעותי להתנהל בעולם החברתי הסובב אותם.
4. אנשים המתמודדים עם התמכרויות, תוקפנות, פסיביות יתר וקשיים התנהגותיים נוספים - עשויים לפנות לפסיכותרפיה כדי לטפל במקורות הנפשיים העמוקים המובילים להתנהגויות הלא מסתגלות הללו.
5. אצל חלק מהאנשים נמצא ביטוי פיזי לקשיים נפשיים והם יסבלו מתופעות פסיכוסומטיות שונות כמו כאבי ראש כרוניים, בעיות עיכול, כאבי בטן, דפיקות לב מואצות ועוד. פעמים רבות הסימפטומים הללו יהיו המניע לפנייה לטיפול ובמקרים רבים, כאשר המקור הוא באמת פסיכולוגי, הטיפול עשוי לפתור את הבעיה.
כמה זמן נמשך הטיפול?
כל טיפול הוא ייחודי ותלוי בגורמים רבים כמו הקשר הטיפולי שנוצר בין המטפל למטופל, סיבת הפנייה, מידת המחויבות של המטופל לתהליך ועוד.
ישנם טיפולים קצרים וממוקדים, בעיקר בתחום הקוגניטיבי-התנהגותי וישנם טיפולים ממושכים יותר, שיתקיימו במשך מספר חודשים או שנים.
איך מוצאים את המטפל המתאים?
תהליך איתור מטפל מתאים עשוי לכלול חיפוש באתרים רלוונטיים, קבלת המלצות מהמעגלים הקרובים ובעיקר שיחת היכרות עם המטפל/ת עצמם ומפגש ניסיון במהלכם ניתן לבדוק את האלמנט החשוב ביותר בקשר בין מטפל ומטופל – הכימיה ומידת ההתאמה האישית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית מוסמכת, מטפלת רגשית, MA בייעוץ חינוכי
התמחות: טיפול בחרדות ובדימוי עצמי נמוך, לקויות למידה קשב וריכוז, הדרכת הורים, התמודדות עם משברי חיים, טיפול
אזור בארץ: טבעון, רמת ישי, יוקנעם, עמק יזרעאל, אזור הצפון
שפה: עברית
טיפול בילדים, נוער ומתבגרים , בעלת ניסיון רב בטיפול במשברים, חרדות, דימוי עצמי, מעברים ושינויים, התמודדות עם קשב וריכוז, הדרכת הור

עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: חרדה ודיכאון, קושי ביחסים, משבר, פוביה, עצב, שינויים במעגל החיים (הולדת ילד, אמצע החיים), אובדן,
אזור בארץ: מודיעין, שפלה, שוהם, ראשון לציון, לוד, רחובות, נס ציונה, בית שמש, מטפלת אונליין
שפה: עברית,אנגלית
עובדת סוציאלית קלינית Msw, מזמינה אותך לתהליך מקצועי שיקדם אותך לעבר חיים אותנטיים ובריאים. אני מוסמכת ובעלת ניסיון עשיר בטיפול

עובדת סוציאלית קלינית M.S.W
התמחות: טיפול בחרדה, דיכאון,פוביות,OCD,חרדה חברתית ,התמכרויות ,חרדת מבחנים , התמודדות עם משברי חיים, הדרכת ה
אזור בארץ: שרון,נתניה ועמק חפר
שפה: עברית
עובדת סוציאלית קלינית המתמחה בטיפול במתבגרים ומבוגרים המתמודדים עם חרדות, קשיים רגשיים, דיכאון ומצבי לחץ ומצוקה. הטיפול הינו טיפ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך מתמודדים עם חרדה לקראת הגיוס והשירות הצבאי צוות על הספה
הגיוס לצה"ל מעלה חששות טבעיים מהשינוי הדרמטי הצפוי באורח החיים והחיילים לעתיד שואלים את עצמם האם יצליחו להסתדר בעצמם, רחוק מהסביבה המוכרת, האם ימצאו את מקומם במעגל החברתי החדש ואיך יראו חייהם כחיילים.
האם אני אובססיבי? כל מה שצריך לדעת על מחשבות טורדניות צוות אתר על הספה
אובססיה היא מחשבה טורדנית, המעסיקה את האדם ללא הרף וגורמת לו למצוקה נפשית, מבלי שיוכל להשתחרר ממנה ולתפקד באופן רגיל. מחשבות טורדניות אינן נותנות מנוח לאדם ולא מאפשרות לו להירגע או להתרכז בשום דבר אחר, מלבד העניין או האדם בהם הוא עסוק.
חזרה חלקית לשגרה – או שגרה חדשה? צוות על הספה
השגרה הנה מונח מתעתע. מצד אחד כולנו נוטים להאשים את השגרה בשחיקת הזוגיות והאהבה, ביצירת שיעמום, בבלימת היצירתיות ובהיחלשות ניצוץ החיים. מצד שני, כאשר נשברת השגרה- אנחנו חשים כי נשמטה הקרקע תחת רגלינו, וכי ללא השגרה כבסיס- איננו יכולים לחוש ביטחון לאורך זמן.
הערכה עצמית ופסיכודרמה – סיפור מקרה טל קנב
מסתיים שלב... ואני שואל את הקבוצה...: אנחנו לאחר חג הסליחות, יום כיפור. אך מה עם חג התודות? למי יש לנו תודה בלב, תודה שעוד לא אמרנו? יכול להיות לאנשים קיימים ויכול להיות לכאלה שכבר לא בקשר איתנו או שאינם בחיים עוד.