עם השנים, התפתח בפסיכולוגיה זרם המתמקד בטיפול ביחידה המשפחתית כולה – טיפול משפחתי, שמקורותיו בפסיכולוגיה המערכתית, שרואה את האדם כחלק ממבנה חברתי-משפחתי או אחר.
מהו טיפול משפחתי?
מדובר בטיפול פסיכותרפי המיועד לכלל החברים במשפחה, או לפחות לרובם, שמטרותיו הן שיפור דפוסי התקשורת, פתרון קונפליקטים משמעותיים והפחתה של מוקדי חיכוך הגורמים למצוקה ולפגיעה בתפקוד של היחידה המשפחתית כולה ושל כל אחד מחבריה בנפרד.
מתי צריך טיפול משפחתי
משפחות מגיעות לטיפול מסיבות מגוונות, ברוב המקרים מדובר באחת הסיבות הבאות:
* שינויים משמעותיים במשפחה – לידת ילד חדש, פרידה של ההורים, מעבר למקום מגורים חדש או, חלילה, מוות של אחד מבני המשפחה.
* מתיחות גבוהה בחיי היומיום, המאופיינת בחיכוכים, מריבות ותחושת חוסר שקט וחוסר נוחות.
* מחלה כרונית או קושי של אחד מבני הבית. לא תמיד מדובר במשהו דרמטי, גם אבחנה של אחד הילדים כמתמודד עם לקויות למידה או הפרעות קשב, עשויה לטלטל את הספינה המשפחתית ולגרום למצוקה שכדאי לטפל בה.
* מאבקי כוח בין הורים לילדים או בין האחים במשפחה, שלא ניתן לפתור ללא התערבות חיצונית.
* התמודדויות עם בני נוער במשפחה – הפרעות אכילה, שימוש בסמים ובאלכוהול, מיניות מוחצנת או לא בטוחה, קושי בהצבת גבולות ועוד.
נקודת המוצא התיאורטית
פסיכולוגיה משפחתית מאמינה בחשיבות הגבוהה שיש לתא המשפחתי בתהליכי ההתפתחות האישיים שעובר כל אחד מחבריה והאופן בו מתעצבת אישיותו. היחסים המשפחתיים עשויים להוות מקור של כוח או להיפך, להיות גורם למצוקה וקושי. הטיפול המשפחתי מתמקד במערכות היחסים שבין בני הבית ופועל כדי לשפר את הדינמיקה ביניהם, כך שתוכל לסייע בהתמודדות עם מקורות הקושי, בין אם מדובר בקושי משפחתי או במצוקה הבאה לידי ביטוי רק אצל אחד מחברי המשפחה.
איך נראה טיפול משפחתי?
במהותו, מדובר בטיפול קצר מועד שאורך בדרך כלל 12-18 מפגשים, זאת מאחר והוא ממוקד במטרות קונקרטיות, שהוגדרו על ידי בני המשפחה, ביחד עם המטפל, בתחילת הטיפול.
בשלב הראשון של הטיפול, מבצע המטפל היכרות עם כל אחד מבני המשפחה בנפרד, כדי לשמוע מכל אחד איך הוא רואה את הבעיות המשפחתיות שעל הפרק ולהבין את הרקע לקשיים שחווה המשפחה. בהמשך נבנית תוכנית טיפולית מוגדרת וממוקדת והמפגשים הטיפוליים עצמם עוסקים בהבנת דפוסי החשיבה, ההתנהגות והתקשורת המשפחתיים ובבחינת השפעתם של הדפוסים הללו על האופן בו מתפקדת המשפחה ועל המצב הרגשי של כל אחד מחבריה.
נקודות מבט שונות
אחת הטכניקות המרכזיות בה משתמש מטפל משפחתי היא לאפשר לבני המשפחה לראות את האופן בו מתנהלת המשפחה מנקודת המבט של בני הבית האחרים. האפשרות להתבונן על הדברים מפרספקטיבה שונה, מקדמת את ההבנה כיצד הדינמיקה המשפחתית משפיעה על כל אחד מחבריה והיכן היא עלולה להיות פוגענית ואף הרסנית. אימון באימוץ נקודות מבט שונות הוא כלי משמעותי שרוכשת המשפחה בתהליך הטיפול ובשאיפה, אף מאמצת אותו לאחר סיום הטיפול.
שילוב בין טיפולים
רבים תוהים האם ניתן להשתתף בטיפול משפחתי, גם כאשר אחד מבני המשפחה (או יותר), משתתף בטיפול פרטני באותה העת. ברוב המקרים לא תהיה בכך מניעה, נהפוך הוא – הטיפול המשפחתי עצמו מוכר בזכות הגמישות הרבה שהוא מאפשר, במעבר בין התבוננות על צרכים ומאפיינים של היחיד לבין התמקדות במערכות היחסים המשפחתיות ובחינת השפעתן על כל אחד מבני המשפחה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית MSW (CBT)
התמחות: ליווי באתגרים ושינויים אישיים בבריאות, במשפחה, בלימודים ובעבודה. טיפול באוריינטציה עסקית/מקצועית, מצ
אזור בארץ: מטפלת אונליין בלבד
שפה: עברית,אנגלית
טיפול CBT מותאם אישית שיעזור לך להרגיש טוב יותר, להגיע למטרות ולשפר יחסים. שילוב גישות מתקדמות כ-EMDR להתמודדות עם טראומות, אתגרים
פסיכותרפיסטית CBT
התמחות: חרדה, פוביה, OCD (מחשבות טורדניות), התמודדות עם משברי חיים, התמודדות עם תקיעות, דימוי עצמי נמוך, דיכ
אזור בארץ: טיפול אונליין בכל הארץ, ראשון לציון, נתניה, רמת גן, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית, אנגלית, צרפתית, הולנדית
בטיפולים אני משלבת CBT, פסיכודרמה ומיינדפולנס, וכך הטיפול נעשה ממוקד, מדויק, חוויתי ובדרך כלל קצר מועד. אני מאמינה שהשימוש בהומור
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אז למה כל כך חשוב להתחסן? רון ג'רבי
מאמר זה מוקדש להורים שצצו אצלם שאלות לגבי נושא החיסונים ואינם מגיעים מעולם הביולוגיה, מתוך מטרה להדגיש את חשיבות מתן חיסונים ולתת לכם את הביטחון לחסן את ילדכם.
גלישה בטוחה לילדים באינטרנט אתר זולי הקיפוד
המון דברים כבר נכתבו ונאמרו על גלישה בטוחה עבור הילדים שלנו באינטרנט. אך האם הדברים ניתנים ליישום? האם יש מענה ברשת עבור ילדים קטנים? האם יש תכנים המתאימים לגילאים הצעירים? האם יש אפשרות לא לחשוף אותם לתכנים פוגעים?
ההורים יוצאים לפנסיה שרון האס שופטי גרונטולוגית מומחית לגיל השלישי
רבים מאוד מאיתנו נמצאים בגילאים שבהם אנחנו נדרשים לתשומות לב, מחשבה ואולי גם תמיכה וטיפול בהורינו המזדקנים. מה קורה להוריכם מגיל פרישה ולאורך גיל הזקנה? ממי ניתן לקבל יעוץ בעת הצורך?
ביטחון עצמי צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
"אני לא טובה בכלום", "אני אף פעם לא אצליח", "לא רוצים להיות בחברתי", "אני כישלון"...מזדהים? מתי בפעם האחרונה הרגשתם בטוחים במי שאתם? במאמר הבא נדבר על מהו ביטחון עצמי, מאיפה הוא נובע ואיך אפשר לחזק אותו? המשיכו לקרוא.