החלטות לשנה החדשה – למה כל כך קשה לעמוד בהן?
צוות על הספה
אין סוף מחקרים שנערכו בנושא, הראו כולם עד כמה נמוך הסיכוי להצליח בתהליכי שינוי, כאשר המוטיבציה איננה פנימית ואותנטית.
בין אם אתם נמנים עם הנושמים לרווחה לאחר סיומה של שנת 2021 ובין אם השנה החולפת הייתה טובה עבורכם, אתם כנראה חושבים עכשיו על השנה החדשה ומבטיחים לעצמכם מיני הבטחות לדברים שתעשו אחרת.
למה השנה החדשה כל כך משמעותית לנו?
יהיה מי שישאל, ובצדק, מה העניין הגדול? הרי מדובר בציון מועד בלוח השנה ותו לא.
איש לא באמת מרגיש אחרת או משתנה באופן מהותי, רק בעקבות העברת דף בלוח, נכון?
הסיבה האמיתית למשמעות שאנו מייחסים לתאריכים מסוימים, כמו יום הולדת או שנה חדשה, היא שאנחנו בני אדם, וככאלה קשה לנו מאוד לעשות שינוי משמעותי בחיינו, בכל תחום.
זו הסיבה שאנו משתמשים בעזרים חיצוניים, כמו תאריך סמלי, כדי לנסות ולתת משנה תוקף להחלטות שקיבלנו ולשינויים שאנו מעוניינים לעשות בחיינו – יהיו אשר יהיו.
מה אנשים מחליטים לקראת שנה חדשה?
התשובה הנכונה תהיה – מה לא?
החלטות שאנשים מקבלים לקראת תאריך סימבולי כמו שנה חדשה, מבטאות את המקומות בהם הם מעוניינים לבצע שינוי משמעותי באורחות החיים:
* אצל חלק מהאנשים מדובר ביחסים במשפחה (החלטה להתגרש או לעבוד על הקשר הזוגי, החלטה להיות סבלניים יותר עם הילדים ועוד).
* החלטות מקצועיות הנוגעות לעולם העבודה – לעזוב מקום עבודה, לבקש העלאה בשכר, לשנות פוזיציה בחברה ועוד.
* החלטות הנוגעות לשיפור עצמי – ירידה במשקל, אימון גופני קבוע, שליטה טובה יותר בתקציב המשפחתי, הפסקת עישון ועוד.
האם החלטות לשנה החדשה אכן מבוצעות?
לצערנו, התשובה היא בדרך כלל לא.
כפי שכבר ציינו- כולנו בני אדם, וככאלה מתקשים לשנות את דרכינו, גם כאשר ברור לנו הצורך בכך.
מחקרים מראים כי רק פחות מ-20% מהאנשים, יצליחו לבצע את השינוי בו הם מעוניינים ולהחזיק בו, גם שנתיים אחרי שקיבלו את ההחלטה. הרוב המכריע לא יצליח ויוותר על השינוי, בטווח שבין שבוע לשלושה חודשים לאחר קבלת ההחלטה.
מה מונע מאתנו להצליח לעמוד בהחלטות לשנה החדשה?
הסיבות לכך רבות ומגוונות, אך ברוב המקרים מדובר באחת מהסיבות הבאות:
1. יעד לא מדיד – הרבה מהמטרות שלנו מנוסחות באופן כללי מדי, המקשה על הביצוע. תמיד עדיף לקבוע יעד ממוקד כמו לצאת להליכה 3 פעמים בשבוע או לצאת לדייט זוגי פעם בשבוע, מאשר יעד אמורפי כמו לבלות יותר עם הילדים או לעמוד יותר על שלנו בעבודה.
2. קושי בניהול עצמי – קשה להפריז בתיאור הקושי של בני אדם להגדיר מטרה ולחתור אליה באופן עקבי וממוקד. העולם מלא בהפרעות והפתעות (מי אמר קורונה?) שמתעקשות לעמוד בדרכנו אל השינוי הנכסף ומעטים הם האנשים שיכולים לעמוד בפיתויים ובקשיים ולהישאר ממוקדים במטרה.
מה אפשר לעשות כדי לשפר את הסיכוי לעמוד בהחלטות לשנה החדשה?
1. רצון אותנטי בשינוי – אין סוף מחקרים שנערכו בנושא, הראו כולם עד כמה נמוך הסיכוי להצליח בתהליכי שינוי, כאשר המוטיבציה איננה פנימית ואותנטית.
לחץ סביבתי ומשפחתי תחושה שכך "אמור" להיות, אינם מהווים מניע חזק מספיק, שיאפשר לאדם להתמודד עם הקשיים בדרך לשינוי. כמו שאמרו חכמים – הצעד הראשון לבצע שינוי הוא פשוט... להחליט.
2. אחד אחד – לא כדאי לקבל יותר מדי החלטות לשנה החדשה או בכלל. נסו להבין מה הכי דחוף לכם והתחייבו לשינוי בתחום אחד בלבד. לאחר מכן תוכלו להוסיף מטרות ויעדים נוספים ולדייק את עצמכם.
3. להתחיל לזוז – מומלץ לא לחכות יותר מדי, כי הרי ידוע שהמושלם נוטה לעמוד בדרך אל הטוב מאוד. החלטתם להתחיל לעשות ספורט? קומו וצאו להליכה ראשונה ורק אח"כ חפשו בגדים מתאימים, אוזניות ספורט ומדריך מקצועי.
4. שינוי הסביבה המיידית, כך שתתמוך בתהליך השינוי – כל מי שניסה אי פעם לעשות דיאטה יודע עד כמה קשה להימנע מהשוקולד שקורא מהארון בשעת לילה מאוחרת. לעומת זאת, כאשר אין שוקולד בבית, יהיה לנו קל הרבה יותר להימנע ממנו. הסרת פיתויים סביבתיים וחברתיים מסייעת רבות לעמידה בהחלטות שקיבלנו.
5. התחייבות לסביבה – אנשים רבים שהתקשו בעמידה בהחלטות שונות שקיבלנו, כמו תחילת תהליך דיאטה, מצאו שהסיכוי להצלחה עולה, כאשר משתפים את הסביבה ביעד הנכסף ולמעשה "מתחייבים" בפני הסביבה הקרובה לעמוד ככל יכולתנו בתהליך השינוי הרצוי לנו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: משברי וקשיי חיים שונים: בדידות, עצב, דיכאון וחרדות. משברי גיל ההתבגרות, חרדה חברתית, חרדת מבחנים, ה
אזור בארץ: פתח תקווה, בקעת אונו ,חולון, אזור המרכז
שפה: עברית, אנגלית
בעלת ניסיון בטיפול במשברי חיים שונים, גיל ההתבגרות ובעיות רגשיות של מתבגרים ומבוגרים. משלבת גישות טיפול שונות - שיטות מתוך CBT לה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
על פסיכולוגיה ובינה מלאכותית AI צוות על הספה
כלים מעולמות הבינה המלאכותית זמינים לנו היום, יותר מאי פעם, ומאפשרים חסכון בזמן ונגישות גבוהה למידע וליכולות, שבעבר לא היו זמינות לאדם הפרטי. במאמר זה ננסה לבחון את מכוון הדרכים בהן בינה מלאכותית יכולה לסייע בתחום הטיפול הנפשי – החל בשלב האבחון וכלה בשלב המענה הטיפולי.
ילדים וחשיפה לאלימות צוות אתר על הספה
הורים שבעת שגרה, מנסים באופן אקטיבי למנוע חשיפה של ילדיהם לאלימות באמצעי התקשורת או במשחקים, מתקשים לעשות זאת מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל ב 7/10. במאמר זה ננסה להבין מהן ההשלכות הפוטנציאליות של חשיפת ילדים למראות של אלימות קשה.
צמיחה והתחדשות צוות אתר על הספה
הורה היה רוצה שילדו ידע לקום אחרי שנופל, לברך על מה שיש לו ולא רק לרצות את מה שיש לאחרים. כהורים יש בנו תפילה מתמדת שלילד שלנו יהיה כוח להתמודד עם כל משבר שלא יבוא.
מה קרה לאמא שחיפשה טיפול לבנה? אמא
חייבת לשתף אתכם, בחוויה של חיפוש טיפול לבן שלי. בעודי כותבת הייתי מאוד רוצה להאמין שהחוויה הזו היא אישית שלי, מקרה בודד אולי חוסר מזל אבל לצערי אני יודעת מרבים אחרים שהמקרה שלי לא כל כך נדיר.