הילד מתגייס – מה מדאיג אותו ומה אתם יכולים לעשות כדי לעזור?
צוות על הספה
החוויות האישיות שלכם בצבא יכולות להיות משמעותיות עבור הצעיר המתגייס, אך לעיתים הורים וסבים נוטים לבצע השוואות עם האופן בו נראה הצבא בתקופתם, כאשר המסר המרכזי לצעיר הוא שפעם היה קשה יותר ואין לו סיבה לחשוש. אמירות כאלה, גם כשהן מגיעות מתוך רצון לסייע, עלולות להיות מתסכלות מאוד עבור הצעיר שכעת מתמודד לא רק עם הפחדים שלו מפני השירות, אלא גם עם ביקורת סביבתית.
השינוי שעוברים צעירים עם גיוסם לצה"ל הוא דרמטי ומהיר.
בן לילה הם נדרשים לזנוח את אורחות החיים הקודמים ולהסתגל לסדר יום שונה מאוד ממה שהכירו בעבר. הם מאבדים פרטיות, נדרשים לוותר על הזכות לבחור ולהחליט עבור עצמם והופכים לחיילים שצריכים למלא כל פקודה שניתנה להם.
הדור הצעיר הנוכחי, המורגל בחיי נוחות הכוללים חלל פרטי משלהם וחופש לעשות כרצונם, בעיקר לאחר סיום הלימודים בתיכון, מתקשה אף יותר להסתגל לפער בין החיים שלפני הצבא והחיים שלאחר הגיוס.
ממה חוששים החיילים לעתיד?
נתחיל דווקא בסיכום – כל צעיר או צעירה העומדים לפני גיוס חוששים מהעתיד והחששות שלהם לגיטימיים ומותאמים לעובדה שחייהם עומדים להשתנות לבלי הכר.
החששות המרכזיים שמביעים צעירים וצעירות לפני גיוס ובתקופה הראשונה שלאחריו מתחלקים, כמו כל דבר בצבא, לשלושה סוגים מרכזיים:
1. הבית שנשאר מאחור – חיילים צעירים מתקשים להתמודד עם המרחק מהבית המוכר ומחיי היומיום בחיק המשפחה. הם סובלים מגעגועים עזים להורים, לחברים ולבן או בת הזוג, מתקשים להסתגל לעובדה שאין להם מרחב פרטי ושהזכות לקבל החלטות עצמאיות נלקחת מהם בפתאומיות.
2. שייכות חברתית – הצעירים, שזה עתה יצאו ממערכת חברתית הדוקה המאפיינת את גיל התיכון, עומדים לפתע בפני הצורך לבנות הכל מחדש – להכיר חברים, ליצור לעצמם את התדמית הרצויה ולטפח קשרים חברתיים משמעותיים לעתיד. מדובר במשימה מורכבת מאוד לביצוע, בעיקר כאשר היא מתקיימת לצד אתגרים רבים נוספים שמזמן השירות הצבאי.
3. התפקוד הצבאי – איך מצליחים לקום בבוקר ולהתארגן בזמן שנראה לא הגיוני? איך מסתדרים עם המדים ועם כל הציוד? מה עושים עם הנשק המוזר הזה שצמוד לגוף פתאום והאם הגוף יעמוד בכל מה שמצופה ממנו לעשות? מה יקרה לאחר הטירונות והקורס? איזה מין חייל או חיילת אהיה? האם אצליח בתפקיד שיוטל עלי? מעבר לאתגרים החברתיים והאישיים שתיארנו מעלה – עומדות בפני החייל הצעיר גם שאלות מקצועיות רבות, הנוגעות לעתידו.
מה אתם כהורים יכולים לעשות?
1. להיות מודעים לקושי ולנסות לצפות אותו מראש
כל הורה מכיר את ילדיו ואם אתם חושבים שלילד שלכם עלול להיות קשה במיוחד – יתכן שאתם לא טועים. צעירים המגיעים מבתים מגוננים במיוחד עם תלות גבוהה בהוריהם וצעירים שהפגינו קשיי הסתגלות במשך החיים יהיו בסיכון גבוה יותר לפתח חרדה סביב הגיוס ועשויים להיתרם במיוחד מתהליך הכנה מתאים.
2. הכנה מוקדמת
בהמשך לסעיף הקודם, הכנה מוקדמת לשירות הצבאי עשויה לסייע לצעיר להתמודד עם החששות. חפשו קבוצות הכנה לצה"ל שיתרמו להכנה פיזית, מנטלית ורגשית של הצעיר לשירות, עודדו את הצעיר לדבר עם אחרים על חוויות הצבא שלהם, לקבל טיפים ובעיקר להבין שהכל עובר.
אפשר למצוא מידע רב נוסף ולהתייעץ עם הורים אחרים ועם אנשי מקצוע מומחים בפורום שירות צבאי של 'על הספה'.
3. הימנעות משיפוטיות ומהשוואות לאחרים
החוויות האישיות שלכם בצבא יכולות להיות משמעותיות עבור הצעיר המתגייס, אך לעיתים הורים וסבים נוטים לבצע השוואות עם האופן בו נראה הצבא בתקופתם, כאשר המסר המרכזי לצעיר הוא שפעם היה קשה יותר ואין לו סיבה לחשוש. אמירות כאלה, גם כשהן מגיעות מתוך רצון לסייע, עלולות להיות מתסכלות מאוד עבור הצעיר שכעת מתמודד לא רק עם הפחדים שלו מפני השירות, אלא גם עם ביקורת סביבתית.
4. עידוד מהיציע
האמינו בצעירים שגידלתם ושדרו את הביטחון שלכם ביכולתם להתמודד עם אתגרי השירות ואף לצמוח ולהתפתח כתוצאה מההתמודדות הצפויה להם. מה שלא יקרה – אל תיכנסו ביחד איתם לבהלה המובילה לשיתוק, הם מסתכלים עליכם ולומדים כיצד להתמודד.
5. כל אחד מגיב אחרת
הילד או הילדה שלכם אינם דומים לילדים אחרים והם זקוקים לאישור שלכם להתמודד בדרכם. לא תמיד תסכימו עם האסטרטגיות שבוחרים הצעירים ופעמים רבות תרגישו שאתם יודעים טוב יותר מה כדאי לעשות, אך זהו תפקידכם לאפשר להם לבחור כיצד להתמודד עם הקושי. זכרו כי ליכולת הבחירה עצמה יש משמעות עצומה בשלב בו הם מצויים.
6. היו ערניים לסימני מצוקה
רוב הצעירים יצלחו את תקופת המעבר מהאזרחות בכוחות עצמם ובתמיכת חברים ומשפחה, אך חלקם יתקשו לעשות זאת ללא עזרה מקצועית. שימו לב לסימני מצוקה כמו שינויים בדפוסי השינה והאכילה, עצבנות יתר וירידה בתפקוד ופנו לטיפול אצל אנשי מקצוע מתאימים במידת הצורך.
יש לכם שאלות נוספות לגבי גיוס לצה"ל? מוזמנים לפורום שירות צבאי בניהול טל גרגי, להעלות כל שאלה הקשורה לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי,
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית
התמחות: משברים נפשיים, חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, הפרעות אכילה, טיפול במתבגרים, מבוגרים וייעוץ להורים.
אזור בארץ: קליניקה בזיכרון יעקב, קליניקה נוספת בחיפה
שפה: עברית
מאמינה שטיפול הוא מסע, בו הפסיכולוג מלווה את המטופל בהקשבה עמוקה ובניסיון להבין אותו ואיתו. הדברים מקבלים מקום ובהדרגה מתחילים להש
עובד סוציאלי קליני,מטפל רגשי
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון, קשיים בתקשורת בין-אישית, בעיות במיניות ,בעיות משפחתיות וזוגיות,התמודדות עם משברי
אזור בארץ: חיפה,צפון,אונליין
שפה: עברית,רוסית
עובד סוציאלי קליני, ניסיון בטיפול במתבגרים, מבוגרים וגיל הזהב, מטפל בחרדות, דיכאון, משברי חיים מגוונים, קשיי תקשורת בין אישית ועוד
המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: קרית טבעון, חיפה, קריות, טירת הכרמל, ישובי חוף הכרמל, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
האם הורים יכולים למנוע מילדיהם המתבגרים לעשן או לשתות אלכוהול? צוות על הספה
כל מי שגידל ילד יודע ששום דבר אינו קבוע, וגם מנהגים והרגלים שנראה שיהיו איתנו לנצח (לטוב או לרע) – עתידים להשתנות ולחלוף, אך כשהילד המתוק שלנו מגיע לגיל ההתבגרות ומשתנה לנו דרמטית מול העיניים – זה לפעמים נעים הרבה פחות.
איך לעבור את החופש הגדול בשלום? צוות על הספה
החופש הגדול, משאת נפשם של הילדים, כבר כאן ועבור הורים רבים, מדובר בתקופה של חרדות וחששות. הורים דואגים לשלומם של הילדים שמסתובבים בחוץ, מבקשים לשמור על מסגרת כלשהי שתאפשר חיי משפחה סבירים וכמובן מוטרדים מהעלות הכלכלית של חודשי הקיץ.
רגישות יתר אצל ילדים צוות על הספה
אם הילד או הילדה שלכם מתכווצים ומוטרדים למשמע רעש חזק ופתאומי, אם הם מסרבים לאכול מאכלים מסוימים כי יש להם ריח ייחודי או מרקם יוצא דופן, אם הם מסרבים ללבוש בגד מסוים כי יש בו כפתורים או כי התווית שבתוך הבגד גדולה מדי – יתכן שהם מתמודדים עם רגישות יתר.
איך לבחור תחפושת לפורים? צוות אתר על הספה
ילדים נוטים לבחור הרבה אביזרים נלווים, מה שמתברר לא כל כך נוח כאשר הולכים לגן או לבית הספר עם משלוח מנות, חרב, כובע, משקפים, מסיכה, וכו וכו.... אל תשתגעו איתם ברגע הקנייה וחשבו במה באמת יוכל הילד להשתמש.