
סוגיות בטיפול פסיכולוגי למגזר החרדי
צוות על הספה
החברה החרדית בישראל עוברת בשנים האחרונות שינויים רבים, המעידים על התקרבות מסוימת לחברה הכללית. על כך מעידים, בין היתר, העלייה באחוזי הגירושין במגזר, ירידה בהיקף הילודה, נכונות לפנות לאנשי מקצוע מומחים מחוץ לקהילה בתחומים מסוימים ועיסוק ציבורי בנושאים שהיו עד כה סמויים כמו תקיפות מיניות, אלימות במשפחה ועוד.
עם זאת, חשוב לדעת, כי אוכלוסיות רבות בישראל – בעיקר אוכלוסיות מיעוט – נוטות להימנע מטיפול נפשי, גם כאשר יש בו צורך ואחוז האנשים הפונים לקבלת סיוע נפשי קטן בהרבה, ביחס לאוכלוסייה הכללית.
במאמר שלפנינו נציג סוגיות בטיפול פסיכולוגי למגזר החרדי – נבדוק מהם החסמים שעומדים בפני החרדים בדרך לטיפול נפשי ומה ניתן לעשות כדי לשנות את המצב.
מאפייני המגזר החרדי המקשים על קבלת טיפול נפשי
למגזר החרדי מאפיינים ייחודיים רבים, חלקם עשויים לסייע ולשפוך אור על הגורמים שמביאים חרדים רבים להימנע מפניה לטיפול פסיכולוגי.
* איסור על שימוש באמצעי התקשורת הפתוחים, מונע מאנשי המגזר החרדי להיחשף לסיפורים אישיים של טיפול נפשי מוצלח ומעכב את התהליך ההדרגתי של נרמול תחום הטיפול הפסיכולוגי, כפי שקורה באוכלוסייה הרחבה.
* סטיגמה חברתית ביחס לקשיים נפשיים, הנתפסים כנדירים ושליליים ועלולים לפגוע במעמדו החברתי ובסיכויי השידוך של המטופל ושל בני משפחתו.
* קשיים כלכליים ופרנסה דחוקה, מונעים פנייה לטיפול נפשי שעלויותיו גבוהות.
* נורמות המעודדות התמודדות פרטית, של האדם עם עצמו. בחלק מהמקרים מקובלת חשיפה בתוך המשפחה או מול הרב, אך בדרך כלל, לא מקובלת חשיפת הקשיים הנפשיים מול גורם שנתפס כחיצוני לקהילה, כמו איש טיפול.
* במגזר החרדי המשפחות נוטות להיות מרובות ילדים, דבר המקשה על הקשב ועל השקעת המשאבים הדרושה לטיפול נפשי מקצועי באחד מבני המשפחה.
* מסגרות חיצוניות לטיפול נפשי אינן מקובלות מאחר והשהות בהן מפגישה את המטופל עם נורמות הסותרות את דרכי הקהילה החרדית, כמו קבוצות מעורבות מגדר, שיח פתוח על בעיות משפחתיות וקהילתיות ועוד.
מה יכולה הקהילה הטיפולית לעשות כדי לסייע למגזר החרדי לקבל טיפול בעת הצורך?
* מטפלים חרדים – אנשי מקצוע המשתייכים בעצמם למגזר החרדי, מבינים את עולמו של המטופל החרדי ואת נסיבות חייו הייחודיות ויודעים לתת מענה הולם, שאינו עומד בסתירה לאורח החיים הדתי. למטופלים חרדים רבים, הפנייה למטפל חרדי עשויה להיות פשוטה וקלה יותר, מתוך הערכה שהדבר לא יעמיד בסכנה את אורחות חייהם.
* רגישות תרבותית – מטפלים שעובדים עם האוכלוסייה החרדית, צריכים להכיר את המושגים ואת הנורמות המקובלות בעולמו על המטופל ולעשות בהן שימוש לטובת הטיפול. זאת בלי קשר להשתייכותו החברתית של המטפל או לעמדותיו האישיות כלפי הדת.
* מענה לסוגיות הלכתיות אינהרנטיות לטיפול – קשיים מסוימים בטיפול באדם חרדי, ניתן לפתור בקלות, יחסית, כאשר ניתנת על כך הדעת. לדוגמה – איסור על "ייחוד" עלול למנוע שהות של מטפל עם מטופלת חרדית באותו חדר, אך ניתן למנוע אותו באמצעות וידוא נוכחות של אנשים נוספים במרפאה, למשל.
* הימנעות משיפוטיות - אנשי מדע רבים, בכללם גם פסיכולוגים ופסיכיאטרים, נוטים לזלזל בדת ולראות בה שריד ארכאי לעולם שכבר לא רלוונטי. מטפל שמעוניין לעבוד עם המגזר החרדי, חייב לבחון את עמדותיו ולטפל מבעוד מועד בתפיסות אישיות שעלולות להפריע לו לתת את המענה המיטבי למטופליו.
* מענה הלכתי כחלק מטיפול נפשי - בחלק מהמקרים, בעיקר כאשר הקושי הנפשי קשור בקיום מצוות, הטיפול יכול לכלול גם מענה הלכתי, שירגיע את האדם. לדוגמה: במקרים של OCD קשה סביב קיום מצוות (מספר החזרות על תפילה, מספר נטילות הידיים), מטפלים נעזרו ברבנים שנתנו מענה הלכתי למטופל, סייעו לו להבין מה דורשת המצווה ואף ידעו לתת פטור זמני מהצורך לקיימה, כאשר הדבר היה בבחינת פיקוח נפש.
* דת כחלק ממערך הכוחות הפנימיים של המטופל – מטפלים צריכים לזכור, שהדת נותנת לאדם משמעות ועשויה להוות גורם חיובי בתהליכי ההחלמה. הדת מספקת לאדם החרדי תקווה, מהווה מכשול בפני אובדנות, נותנת תחושת מטרה ומהווה תמריץ להחלמה.
החברה החרדית בישראל עוברת בשנים האחרונות שינויים רבים, המעידים על התקרבות מסוימת לחברה הכללית. על כך מעידים, בין היתר, העלייה באחוזי הגירושין במגזר, ירידה בהיקף הילודה, נכונות לפנות לאנשי מקצוע מומחים מחוץ לקהילה בתחומים מסוימים ועיסוק ציבורי בנושאים שהיו עד כה סמויים כמו תקיפות מיניות, אלימות במשפחה ועוד.
השינויים הללו מעידים על נכונותם של אנשי המגזר החרדי להתקרב לציבור הרחב ועל נכונותו של הציבור הרחב לאמץ לקרבו אוכלוסיות בעלות תפיסות עולם שונות ומגוונות.
יש לקוות שתהליך זה ימשיך לבוא לידי ביטוי, גם בתחום בריאות הנפש ושמענים טיפוליים יהיו נגישים לאדם החרדי, כמו לכל אדם אחר ויסייעו לתת לו מזור בעת הצורך.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת קלינית מוסמכת
התמחות: חרדה, דיכאון ,התמודדות עם משברי חיים ושינויים בחיים, מציאת זוגיות, העלאת ביטחון עצמי ודימוי עצמי, הת
אזור בארץ: פתח תקווה,ראש העין, בקעת אונו ואזור השומרון
שפה: עברית
אני מסייעת לנשים להפוך ממרצות לרוצות באמצעות שיחות אישיות, הומור, קלפים טיפוליים, עבודה על הרצונות ופרדה מ"מה יגידו".

פסיכולוג קליני ומאמן בגישת Coaching Psychology
התמחות: טיפול פסיכולוגי, Coaching Psychology, חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, התמודדות עם משברי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית, צרפתית
אני מאמין בטיפול ממוקד מוגבל בזמן עם התאמת טכניקות פסיכותרפיה לסיטואציה הטיפולית. אם יש צורך אני משלב טיפול פסיכולוגי ואימון להעצמ

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות במיניות וזהות מינית,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,זיכרון יעקב/בינימינה
שפה: עברית,אנגלית
טיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים. בשיחה, משחק, יצירה וחלומות. עזרה בהתמודדות עם משברים, חרדה, דיכאון, תקיעות, קשיים חברתיים, בעיות ז
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך מתמודדים עם חרדה במרחב המוגן? צוות אתר על הספה
אזרחי ישראל מתמודדים בשנה האחרונה עם איומים מוגברים ונאלצים להיכנס למרחבים מוגנים בתדירות גבוהה, המשכות המלחמה מותירה את חותמה על הבריאות הנפשית של רבים – ילדים ומבוגרים גם יחד, במצב הנוכחי, בלא מעט בתים בישראל מתמודדים, בעת האזעקות, עם חרדה ניכרת של חלק מבני הבית
זיהוי מחוננות, עבור הורות מותאמת רותם פוקס פסיכולוג חינוכי
לאחרונה הגיעו אלי לקליניקה, זוג הורים ולהם שני ילדים, האחד בכיתה א' ובת צעירה בגן טרום חובה. הזוג, אקדמיים ובעלי משרות מכובדות, האב סיפר לי בענייניות כי בשבועות האחרונים הם מתקשים לגרום לבתם הצעירה להקשיב להם...
התמודדות עם לחץ חריף – גירוי העצב התועה ד"ר ליאת יכניץ
במצבי לחץ קיצוניים הגוף שלנו מתגייס למצב של סכנה ומשדר לנו שעלינו להילחם על ההישרדות שלנו. מלחמה על הישרדות לא מאפשרת קיום של שגרה רגילה – עבודה, ענייני בית, שינה רציפה ועוד, באופן פרדוקסלי, דווקא שמירה על השיגרה היא זו שעוזרת לנו להתמודד עם לחץ בצורה מיטבית
שיטת EMDR צוות על הספה
EMDR נחשבת לשיטה ממוקדת לטיפול באירועי חיים קשים ברמות שונות. במאמר זה נכיר מקרוב את השיטה, במה היא שונה מטיפול פסיכולוגי, מה נעשה בטיפול עצמו ומי רשאי לטפל בה?