האם טפשת הריון היא דבר אמיתי?
צוות על הספה
ממצאי המחקר תומכים בהשערה שמבנה המוח של נשים בהריון אכן משתנה, כנראה כדי להתאימו לתפקידי האמהות, אך הדבר רחוק מלהסביר את תופעת טפשת ההיריון, מאחר והפחתת החומר האפור לא מקושרת במחקר כפוגעת ביכולות האינטליגנציה האנושית.
רוב האנשים יסכימו – מדובר בטפשת הריון, אבל האם טפשת הריון היא דבר אמיתי? האם היא קשורה להורמונים או שמדובר במשהו אחר לגמרי?
במאמר שלפניכם נביא את כל התשובות.
איך נראית טפשת הריון
על המקרים שתיארנו בשורות שלמעלה, שמענו מנשים אמיתיות, כאשר ביקשנו דוגמאות לטפשת הריון ולא היתה אישה אחת, שלא היו לה סיפורים למכביר.
נשים רבות השתמשו באותן מילים, כדי לתאר את מה שחוו במהלך ההיריון ואחריו: איטיות, ערפול, טשטוש, קושי בתפיסה, שכחה ובלבול.
החוויה, אם כך, אמיתית לחלוטין וחוזרת על עצמה כמעט אצל כל אישה שעוברת הריון.
"כאילו זה לא קשה מספיק גם ככה" – למה נשים חוות טפשת הריון?
חוקרים בתחומי הביולוגיה והפסיכולוגיה עסוקים בשאלות על טפשת הריון והגורמים לה, כבר שנים רבות.
חלק מהחוקרים חשבו שההורמונים הפעילים בהריון משפיעים על פעילות המוח, אחרים חשבו שההורמונים גורמים לשינוי מבני של ממש במוח ומכאן ההשפעה על ההתנהגות.
שינויים במבנה המוח
בשנת 2016 התפרסם מחקר שסקר ממצאי בדיקות MRI שנעשו לנשים בהריון ולנשים בקבוצת ביקורת. מסקנות המחקר היו שיש ירידה בנפח החומר האפור במוחן של הנשים ההרות, בעיקר באזורים הקשורים לתקשורת עם התינוק ולחיבור רגשי איתו.
ממצאי המחקר תומכים בהשערה שמבנה המוח של נשים בהריון אכן משתנה, כנראה כדי להתאימו לתפקידי האמהות, אך הדבר רחוק מלהסביר את תופעת טפשת ההיריון, מאחר והפחתת החומר האפור לא מקושרת במחקר כפוגעת ביכולות האינטליגנציה האנושית.
גורמים פוטנציאליים נוספים לטפשת הריון
אחרי שהבנו שלהריון יש השפעה הורמונלית מרחיקת לכת, עד כדי שינויים במבנה המוח, חשוב שנזכיר עוד כמה סיבות, יום-יומיות יותר, לתחושה המשותפת לנשים הרות רבות, שהן פחות חדות וממוקדות ממה שהיו לפני ההיריון.
* עייפות – רבות מדובר על העייפות ממנה סובלים הורים צעירים, הרבה פחות מדברים על העייפות שהיא מנת חלקה של האישה, כבר במהלך ההיריון.
מרבי הנשים ההרות סובלות מסימפטומים כמו צרבות, צורך תכוף במתן שתן, גודש בחזה, לחץ פתאומי על עצבים בגפיים שגורם לכאב, שינויים במבנה הגוף והעצם – כולם מפריעים לשינה רצופה וגורמים, לאורך זמן, לתשישות שיש בה כדי להסביר תופעות של טפשת הריון כמו שכחה ובלבול.
* לחץ – שום דבר לא יכול להכין אדם לחוויית ההורות וכל מי שציפה לילד מכיר את החששות הטבעיים לאורך ההיריון – האם הכל יישאר תקין? האם הלידה תעבור בשלום? אילו מן הורים נהיה לקטנצ'יק שבדרך? מדובר בחששות טבעיים לגמרי שגורמים לתחושת לחץ מובנת, שגם היא עלול לפגוע ביכולת התפקוד הקוגניטיבית של האם לעתיד.
* מחסור באנרגיה זמינה למוח – אם עוצרים לחשוב לרגע, על האופן בו גוף האישה כולו מגויס לתמיכה בתהליך ההיריון ואת היקף המשאבים שמופנים לצורך זה, נראה ברור והגיוני שלמוח לא נותרת הרבה אנרגיה זמינה כדי לזכור דברים שנתפסים, כנראה בצדק, כחיוניים פחות כרגע.
האם ניתן לטפל בטפשת הריון?
מסקירת הספרות עולה כי ככל הנראה מדובר בשילוב של כל הגורמים המתוארים לעיל, אשר מביא לשלל התופעות שאנו מכירים בשם 'טפשת הריון' ונשאלת השאלה – מה עושים עם זה, אם בכלל.
לטפשת הריון אין תרופה או פתרון קסם, אך בכל זאת קיבצנו עבורכם, ובעיקר עבורכן, מספר המלצות שעשויות לעזור:
* תזונה עשירה – ניתן לנסות לעזור לגוף להתמודד באפקטיביות עם השינויים שחלים בו בעת הריון באמצעות תזונה מותאמת, עשירה במינרלים ובאומגה 3, שמסייעים לתפקוד המוח. לשם כך כדאי לצרוך בקביעות דגים, ירקות, בשר עוף, בקר וביצים.
* חמלה עצמית – לגדל אדם זעיר בתוך הגוף היא משימה הדורשת את כל המשאבים והכוחות שיש ברשותך, זה בסדר אם את מתקשה לזכור איפה השארת את האוטו או לבצע תרגיל במתמטיקה.
* פירגון עצמי – בהמשך לנקודה הקודמת, מותר לך להוריד הילוך ולקחת על עצמך קצת פחות בתקופת ההיריון, בעיקר אם מדובר בהיריון ראשון וכולם מסביב רוצים לפנק אותך. אם לא עכשיו, אז אימתי?
* מיקור חוץ – לגדל את התינוק שבבטן שלך, רק את יכולה. בתחומים בהם אנשים אחרים יכולים לקחת אחריות, מומלץ לקחת את האפשרות בשתי ידיים.
* זה עובר – ההמלצה הכי חשובה שלנו, היא לזכור שההיריון יסתיים מתישהו, ואם לשפוט על פי עדויות של אינספור נשים - בשלב כלשהו תרגישי שחזרת להיות עצמך, לפחות עד ההיריון הבא...
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מדריך ויועץ ארגוני
התמחות: טיפול פסיכולוגי במבוגרים, טיפול בילדים ומתבגרים, הדרכת הורים, אבחונים פסיכודיאגנוסטיים, הדרכת מטפלים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מדריך, בעל נסיון מקצועי רב בעבודה עם מבוגרים, ילדים ומתבגרים המתמודדים עם סוגיות בתחום הרגשי והבינאישי, עבודה עם צו
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות זוגיות ומשפחתיות, קושי ביצירת אינטימיות, בגידה, פרק ב, שכול וטראומה, מעברי חיים, הפרעת קשב,הדר
אזור בארץ: כפר סבא,הוד השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, בעלת נסיון רב בעבודה עם זוגות משפחות. משלבת בין גישות מגוונות בהתאם לצרכי המטופל. באווירה נעימה המאפש
עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: טיפול במתבגרים ומבוגרים, חרדה, פגיעות מיניות, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חי
אזור בארץ: גבעת עדה / בנימינה / זיכרון יעקב
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת מזה כ-20 שנה בגישה הפסיכודינאמית עם שימוש בכלים של CBT. מאמינה בכוחו של המפגש הטיפולי לקדם שינוי וצמיחה, ולסייע בהתמודדויות
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה הורים יכולים לעשות למען חיזוק הביטחון העצמי של ילדם? הילה שבורון
בטחון עצמי הוא מונח מתעתע. אנשים רבים המפגינים בטחון עצמי מופרז, אלה שתמיד נראים חזקים ובטוחים ובלתי ניתנים לערעור- פעמים רבות הם דווקא אלו המנסים לכסות ולהסתיר תחושות נחיתות או חוסר ביטחון.
מבצע צוק איתן- איך לדבר עם הילדים צוות על הספה
במציאות הישראלית בה לעיתים כה קרובות קורים אסונות, חשוב שנדע לתווך לילדים את התכנים המציפים את התקשורת.
ריבים בין אחים – מתי צריך טיפול משפחתי? צוות על הספה
אין אחים שלא רבים ולמעשה, כפי שתראו מיד, למריבות הללו יש תפקיד התפתחותי חשוב. יחד עם זאת, לעיתים תדירות הריבים או עוצמתם חורגות מהנורמה ופוגעות במרקם החיים בבית. במקרים הללו כדאי לגשת לטיפול משפחתי.
נר לי נר לי, נר לי דקיק,בחנוכה נרי אדליק ? אסנת זיו גזית
אני רוצה להדליק את נרות החנוכה לבד! חנוכה מתקרב, ואיתו מתקרבות הלביבות, הסביבונים והסופגניות. וגם הנרות. וכשכל משפחה מתכנסת סביב החנוכייה ושרה "מעוז צור" ו"נר לי דקיק", מבקש הקטן, רק בן חמש להחזיק את השמש ולהדליק נרות לבד.