מה עושים כשבן או בת הזוג מסרבים ללכת לטיפול זוגי?
צוות על הספה
מטפלים ומטופלים טוענים כבר שנים, כי העובדה שאחד מבני הזוג הולך לטיפול, מספיקה בדרך כלל, כדי להניע תהליכי שינוי בדינמיקה הזוגית והמשפחתית כולה.
בני זוג ומטפלים בכל העולם מתמודדים עם הסוגייה הזו הלכה למעשה, כאשר אחד מבני הזוג מסרב להתחיל בטיפול זוגי, שעל פניו נראה נחוץ, או מתעקש לעזוב טיפול זוגי שכבר החל.
למה בני זוג מתנגדים ללכת לטיפול זוגי?
מקרים בהם אחד מבני הזוג מסרב ללכת לטיפול זוגי, נפוצים הרבה יותר מהנהוג לחשוב ומתרחשים מסיבות שונות:
1. חוסר רצון להודות בבעיה – פנייה לטיפול זוגי משמעה הכרה בכך שבקשר הזוגי יש בעיות וקשיים, שפוגעים באיכות חיי הזוג והמשפחה. ההכרה הזו אינה פשוטה עבור חלק גדול מהאנשים, גברים ונשים גם יחד, ורבים מעדיפים לנקוט באסטרטגיה של הימנעות, במחשבה שאולי הקשיים יחלפו מעצמם.
2. התנגדות להיעזרות באיש מקצוע – אנשים רבים נוטים לחשוב שבעיות בזוגיות ניתן לפתור בעזרת שיחות עם בני זוג אחרים (חברים או בני משפחה) ומתנגדים לעצם הפנייה לאיש מקצוע שנתפס כגורם מרוחק ש"לא באמת מכיר אותנו", "מקשיב לנו רק בשביל הכסף" ולא יוכל לעזור.
3. עלבון או מאבקי כוח – פעמים רבות בן הזוג יהיה סבור, כמוכם, שטיפול זוגי הוא חשוב ונדרש, אך יסרב ללכת אליו, במסגרת מאבקי כוח שמאפיינים זוגיות במשבר, או שיחוש עלבון מהעובדה שאתם הצעתם את הרעיון ומובילים את התהליך.
4. חשש משיפוטיות – אנשים רבים חוששים מכך שהטיפול הזוגי יהפוך למעין "מלחמת האשמות" בין בני הזוג כאשר המטפל תופס צד. מי שרואה טיפול זוגי באופן הזה – יחשוש להתחיל את התהליך.
5. ייאוש – צריך לומר גם את זה, לעיתים בן הזוג מסרב ללכת לטיפול זוגי כי בתוך תוכו הוא חש ייאוש וחוסר תוחלת ביחס לקשר הזוגי ולא מאמין ביכולת של בני הזוג לשנות את הדברים בצורה מהותית ולרפא את הקשר.
השפעות הסירוב לטיפול הזוגי
תהה אשר תהה סיבת ההתנגדות, התוצאה בדרך כלל דומה – בן הזוג שמעוניין ללכת לטיפול נפגע ומרגיש שבן הזוג המתנגד לא מחויב מספיק לשיקום הקשר.
כתוצאה מהרגשות הללו, תחושת הבדידות מחריפה ופוטנציאל המשבר גדל.
מה אפשר לעשות כשבן הזוג מתנגד לטיפול זוגי?
1. לנסות לשלוט בתחושת הפגיעה - ההמלצה הראשונה והחשובה ביותר, היא לנסות ולהימנע מתגובה רגשית ספונטנית של פגיעה, אותה תיארנו בפסקה הקודמת.
בני זוג אינם זהים זה לזה וטבעי שיחושו דברים באופן שונה, בכלל זה הרצון ללכת לטיפול.
במקום להיפגע, כדאי לנשום עמוק ולנסות לברר מה מקור ההתנגדות. בשיחה פתוחה וכנה כזו, יתכן שתגלו שהמניע להתנגדות שונה ממה שחשבתם, ושיש דרכים פשוטות להגיע אל עמק השווה.
2. להיות מוכנים להצעות חלופיות – יתכן שבן הזוג המסרב לטיפול הזוגי חושב שיש אלטרנטיבה לטיפול ומעוניין שתנסו משהו אחר לפני, כמו הליכות זוגיות יומיות, הירשמות משותפת לחוג ציור או כל דבר אחר שלדעתו עשוי לסייע. יתכן שתגלו שהמצב באמת השתפר בעקבות היענות שלכם להצעה וגם אם לא – לפחות תוכלו להרגיש שניסיתם דרך אחרת וכעת ניתן לפנות לטיפול זוגי.
3. להבטיח שזה רק ניסיון – אם תצליחו להיות באמת קשובים לחששות שמביעים בן או בת הזוג המסרבים לטיפול, תוכלו לנסות להרגיע את החששות הללו באמצעות הסכמה שמדובר בניסיון בלבד והתחייבות שלכם לסיים את הטיפול, אם אחרי 3-4 פגישות בן הזוג עדיין מרגיש שאין
בו תוחלת.
4. לשנות את ההגדרה – פעמים רבות, כאשר הטיפול מוצג כמהלך שמטרתו לסייע למצבו הנפשי של בן הזוג המעוניין בו, או למען שיפור היכולת ההורית של בני הזוג (עבור הילדים), יהיה לבן הזוג המתנגד קל יותר לשתף פעולה.
5. ללכת לבד – זה אולי נשמע לכם מנוגד למהות הטיפול הזוגי ואולי תופתעו לשמוע זאת – אבל טיפולים זוגיים רבים מתקיימים כאשר רק אחד מבני הזוג נוכח בחדר.
מטפלים ומטופלים טוענים כבר שנים, כי העובדה שאחד מבני הזוג הולך לטיפול, מספיקה בדרך כלל, כדי להניע תהליכי שינוי בדינמיקה הזוגית והמשפחתית כולה.
כשחושבים על זה רגע במונחים של גלגלי שיניים במכונה – זה נהיה הגיוני וברור: ברגע שגלגל שיניים אחד מתחיל לזוז, כל שאר הגלגלים במכונה מוכרחים לנוע גם הם.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: קשיים: רגשיים, חברתיים ( דחיה בידוד), התנהגותיים התפרצויות זעם, הפרעות חרדה, OCD,קשב וריכוז,הדרכת הו
אזור בארץ: שרון,כפר סבא,הוד השרון,פתח תקווה
שפה: עברית
מאמינה בהתאמת השיטה הטיפולית ואורך הטיפול קצר וממוקד או ארוך לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטרותיו תוך שימוש בגישות טיפוליות שונות
פסיכולוגית מומחית, מדריכה
מורשית לטיפול בהיפנוזה רפואית
התמחות: טיפול ומניעת PTSD, מצבי לחץ ומשבר, חרדה ופוביה, דכאון, אבל ואובדן, הדרכת הורים וצוותים, טיפול ברשת
אזור בארץ: בית יצחק, עמק חפר, איזור השרון, נתניה.
קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית, מומחית ומנוסה בטיפול במצבי לחץ, משבר, טראומה וכל השלכותיהן, ביניהן PTSD, חרדה, דכאון והפרעות אכילה ושינה. התמחות מיו
פסיכולוג קליני בהתמחות
התמחות: הפרעות שינה, העצמה אישית ודימוי עצמי, קבלת החלטות, פירוש חלומות, הדרכת הורים, חרדה ודיכאון, אבל ושכו
אזור בארץ: רעננה, כפר סבא, הוד השרון, הרצליה, אזור השרון
שפה: עברית
פסיכולוג קליני בהתמחות. מטפל במתבגרים ומבוגרים. מאמין שאפשר לשנות ולחיות חיים חופשיים יותר תוך התמודדות עם מורכבות החיים. בעל ניסי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך מנהלים את החופש הגדול? צוות אתר על הספה
אוירת סוף השנה כבר ממש כאן ואיתה מתחילות השאלות והתכניות לחופש הגדול. הנה כמה טיפים לשמירה על הסמכות ההורית ועל ניהול הבית בימי חופשה ארוכים.
מה הורים יכולים לעשות למען חיזוק הביטחון העצמי של ילדם? הילה שבורון
בטחון עצמי הוא מונח מתעתע. אנשים רבים המפגינים בטחון עצמי מופרז, אלה שתמיד נראים חזקים ובטוחים ובלתי ניתנים לערעור- פעמים רבות הם דווקא אלו המנסים לכסות ולהסתיר תחושות נחיתות או חוסר ביטחון.
הגורמים המרכזיים לקשיים בזוגיות בצל המלחמה צוות אתר על הספה
אנשים רבים מרגישים שהמלחמה גובה מחיר מהזוגיות שלהם ומספרים על תחושת מתח בין בני הזוג, חוסר סבלנות וקשיי תקשורת. במאמר זה נסביר את הסיבות הפסיכולוגיות לכך ונציע לכם פתרונות שעשויים לסייע
ייעוץ זוגי אונליין צוות על הספה
הגעתם למסקנה שעליכם להיעזר בגורם מקצועי אך אין לכם אפשרות להגיע לטיפול פיזית? קיימת האפשרות לקבל ייעוץ זוגי אונליין ולייצר התקדמות מבלי שהנגישות או היכולות הפיזיות יעמיקו את הפער. אז למי זה מתאים ומה ההבדל בין זום לספת הטיפול המקובלת? כל התשובות ממש כאן.