דחיקת לשון – למה זה קורה ומה עושים כדי לטפל?
צוות על הספה
דחיקה/דחיפת לשון - מצב בו הלשון, שאמורה להיות באחורי הפה, נשענת על השיניים הקדמיות או נכנסת ברווח שבין השיניים העליונות לתחתונות בעת מנוחה, בליעה ולעיתים גם בזמן דיבור.
במאמר זה נסקור את התופעה, נבין את הגורמים ונבדוק מה אפשר לעשות כדי לטפל.
מהי דחיקת לשון
דחיקה/דחיפת לשון - מצב בו הלשון, שאמורה להיות באחורי הפה, נשענת על השיניים הקדמיות או נכנסת ברווח שבין השיניים העליונות לתחתונות בעת מנוחה, בליעה ולעיתים גם בזמן דיבור.
איך מזהים דחיקת לשון
במצב של דחיקת לשון נראה סימפטומים אופייניים, שיעידו על כך שזה מה שקורה:
* הלשון מבצבצת בין השיניים, גם במצבים שלא נצפה לראותה, כמו במצב של מנוחה, בליעה או דיבור.
* קושי בהגיית צלילים מכתשיים (ת,ד,נ) או בצלילים שורקים, כמו ש,ס,ז,צ.
* מנשך פתוח – מצב בו נוצר מרחק בין השיניים התחתונות לשיניים העליונות כאשר הפה סגור. מנשך פתוח הוא תוצאה של דחיקת לשון ממושכת, אשר דוחפת את השיניים התחתונות קדימה עם הזמן וגורמת למרווח הלא תקין.
* אכילה "מבולגנת", פעולת בליעה לא תקינה ותחושת חוסר נוחות באכילה, שנוצרות בעקבות דחיקת השיניים.
השפעות של דחיקת לשון
הורים רבים שואלים מדוע דחיקת לשון היא בעיה שצריך לטפל בה ולכן חשוב להבין את ההשלכות הפוטנציאליות של דחיקת לשון מתמשכת:
* מצב מתמשך של דחיקת לשון מוביל, כמעט באופן בלתי נמנע, למנשך פתוח – מצב בו השיניים העליונות והתחתונות לא נסגרות בצורה תקינה זו על גבי זו ונוצר ביניהן רווח שיש לו השלכות אסתטיות ובריאותיות.
* כדי להתמודד עם מנשך פתוח – רוב הילדים יצטרכו לעבור בבגרותם טיפול אורתודנטי ארוך, מפרך ויקר, שניתן היה להימנע ממנו בטיפול מוקדם בדחיקת הלשון. יתרה מזאת – גם התוצאות של טיפול אורתודנטי מוצלח ירדו עם הזמן לטמיון במידה ודחיקת הלשון תימשך, מכיוון שהלשון תמשיך לדחוף את השיניים הקדמיות ולאחר מספר שנים עלול להיווצר שוב מנשך פתוח.
* לקות בדיבור שמשפיעה על יכולות הביטוי של הילד ועל בטחונו העצמי.
* פגיעה בשורשי השיניים שעלולה להביא להיחלשותם לאורך השנים.
מדוע נוצר מצב של דחיקת לשון?
הנטייה בציבור הרחב היא "להאשים" במצב את המוצץ ואכן, במרבית המקרים הגורם לדחיקת לשון הוא אכן גורם התנהגותי – שימוש ממושך במוצץ או מציצת אצבע עד גיל מאוחר (אחרי גיל 4).
יחד עם זאת, מומחים מציינים גם מספר גורמים פיזיולוגיים שעלולים לגרום לדחיקת לשון:
* פוליפים (אנדואידים) מוגדלים אשר גורמים לקושי בנשימה דרך האף. במצב כזה הילד מתרגל לנשום רק דרך הפה והלשון נמצאת פרקי זמן ארוכים ליד השיניים ודוחפת אותן עם הזמן.
* אלרגיות המקשות על הנשימה התקינה של הילד לפרקי זמן ממושכים בכל פעם.
* לשון קשורה – מצב מולד בו הלשון מחוברת לרצפת הפה ותנועתה מוגבלת.
* חולשה של שרירי הפה והשפתיים.
* מבנה לא תקין של הגולגולת ו/או של עצמות הפנים.
איך אפשר לטפל בדחיקת לשון?
הכתובת המתאימה לטיפול עומק בבעיה, היא קלינאי/ת תקשורת שיעבדו עם הילד בצורה סדירה ובאמצעות תרגילים שמטרתם לחזק את שרירי הפנים והפה, ללמוד הגייה נכונה, לתרגל בליעה אפקטיבית של נוזלים ומזון ולאמן את הלשון לשהות במקום הרצוי לנו, באחורי הפה.
חשוב מאוד לציין שאם נמצאה בעיה פיזיולוגית שגורמת לדחיקת השיניים – חיוני לטפל בה לפני או במקביל לפנייה לקלינאי/ת התקשורת, על מנת שהעבודה על חיזוק השרירים ושינוי ההרגלים תהיה אפקטיבית.
גורמים נוספים המעורבים בטיפול יהיו בדרך כלל רופאי אף-אוזן-גרון שיטפלו בבעיות הפיזיולוגיות שגרמו למצב וכמובן אורתודנט, שיסייע בטיפול במנשך הפתוח ובקושי האסתטי שהוא גורם.
בחלק מהמקרים ישתמש האורתודנט במתקן שנקרא גדר לשון – tongue crib, אשר מותקן בגג הפה של הילד ויסייע בטיפול בבעיית המנשך הפתוח.
מתי כדאי להתחיל בטיפול
טיפול אצל קלינאית תקשורת ניתן להתחיל כבר סביב גיל 5-6, אז יתמקד הטיפול בהגייה נכונה של צלילים. בגילאים מאוחרים יותר ניתן יהיה למקד את הטיפול בתיקון מנח הלשון הקבוע ובתרגול טכניקות בליעה.
דחיקת לשון מופיעה גם בקרב מבוגרים – לעיתים בגלל שהדחיקה הופיעה כבר בילדות ולא טופלה כראוי ולעיתים בעקבות פגיעה פיזית בגילאי הבגרות.
גם מבוגרים יכולים לקבל טיפול אורתודנטי, בשילוב עבודה עם קלינאי תקשורת, כדי לשפר את המצב.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית ועו״ס קלינית MSW
התמחות: פוסט טראומה, מצבי אבל ושכול, חרדה, דיכאון, מצבי משבר, טיפול לקהילה הגאה, טיפול נפשי, טיפול פסיכודינ
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסטית בעלת ניסיון רב בטיפול נמבוגרים ונוער בתחומים- חרדה, דכאון, טראומה, פגיעה מינית, קשיים ביצירת זוגיות, זהות ונטיה מיני
פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: משברי וקשיי חיים שונים: בדידות, עצב, דיכאון וחרדות. משברי גיל ההתבגרות, חרדה חברתית, חרדת מבחנים, ה
אזור בארץ: פתח תקווה, בקעת אונו ,חולון, אזור המרכז
שפה: עברית, אנגלית
בעלת ניסיון בטיפול במשברי חיים שונים, גיל ההתבגרות ובעיות רגשיות של מתבגרים ומבוגרים. משלבת גישות טיפול שונות - שיטות מתוך CBT לה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כל מה שצריך לדעת על טיפול לילדים להורים גרושים צוות על הספה
גירושים הם חוויה מטלטלת רגשית לכל המעורבים. ההורים מתמודדים עם תחושת אבל על פירוק הבית, אשמה כלפי הילדים ותחושה קשה של חוסר ודאות. הילדים מתמודדים עם אתגרים אחרים, מורכבים לא פחות ומנסים להסתגל לטייטל ילדים להורים גרושים
התקפי זעם אצל ילדים צוות על הספה
כשאתם מסתובבים בסופר ורואים ילד משתטח על הרצפה ומתפתל בזעקות שבר לצד ההורה הנבוך, כשאתם רואים הורה מנסה, לשווא, לשכנע ילד שנאחז בכל כוחו במתקנים לעזוב את גן השעשועים, אל תהיו מודאגים. אתם פשוט עדים להתקף זעם, להבין ביחד מדוע זה קורה ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם התופעה המתסכלת.
ללכת לקניות עם הילדים Tikitime - להפוך ידע ועצות מקצועיים לכלים שימושיים
דמינו את עצמכם הולכים לקניות עם הילדים. רובכם תזעקו "לא תודה" ותריצו לנגד עיניכם תמונות זוועה של ילדים צועקים, בוכים, רצים בין המעברים ונוגעים בכל דבר, וסל קניות מלא במוצרים מיותרים. "אין מצב"
הילד שלכם מתבייש בכם? אתם לא לבד צוות על הספה
גיל ההתבגרות מביא איתו לא מעט אתגרים – למתבגרים ולהוריהם גם יחד. אחת ההפתעות הפחות נעימות שמחכה להורים של מתבגרים צעירים היא העובדה שהם מתחילים להתבייש בנו, ועושים זאת באופן מוצהר ובלי לנסות להסתיר או לייפות את העניין.