
מיינדפולנס לילדים – הדברים שכדאי לכם לדעת
צוות על הספה
תרגול מיינדפולנס מאפשר לילדים לרכוש ולחזק יכולות של חמלה ואמפתיה, המתעוררות מתוך הבנה למציאות שחווים ילדים ואנשים אחרים סביבם, לחזק את יכולת הריכוז והקשב שלהם ולחזק את היכולת שלהם לקבל את עצמם ואת העולם, כפי שהוא.
כולם יודעים שיש כלים מעולמות הטיפול של מבוגרים, המתאימים גם לילדים. אך האם ידעתם שהורים וילדים רבים מתרגלים ביחד מיינדפולנס?
במאמר שלפניכם נתאר בקצרה את עקרונות השיטה ונציע 5 כלים מעשיים שאפשר לתרגל ביחד, כל המשפחה, כדי להנחיל לילדים כלים לקשיבות מודעת.
לפני הכל – מה המשמעות של מיינדפולנס?
מיינדפולנס הוא מהלך רגשי של הפניית קשב ומודעות להווה, תוך הימנעות משיפוטיות, במטרה לשפר את ההתמודדות עם מצבי לחץ ודחק.
מיינדפולנס, או קשיבות, כוללת תרגול מנטלי של כלים המאפשרים לאדם לבחון את החוויה שלו ואת תחושותיו ורגשותיו לגביה, להיות במודעות ומתוכה להגיב בצורה מיטבית לסיטואציה.
איך זה קשור לילדים?
ילדים בכל גיל, כולל תינוקות רכים, חווים קושי ומצוקה בעקבות גורמים שונים – אישיים, משפחתיים, לימודיים וחברתיים וזקוקים לכלים שיסייעו להם להתמודד עם הקושי בצורה הטובה ביותר שרק אפשר.
גיל הילדות, בו המוח מתפתח במהירות מואצת ואתגרי ההתפתחות מגוונים ורבים, מהווה חלון הזדמנויות מצוין לרכישת הרגלים, כלים וטכניקות שיוכלו לסייע לילד במהלך ההתפתחות ובחייו כאדם בוגר.
למה כדאי ללמד מיינדפולנס לילדים
רכישת כלים מעולם המיינדפולנס תסייע לילדיכם להיות מודעים יותר לעצמם ולסביבתם, תגביר את הביטחון העצמי ואת האמונה שלהם ביכולת להתמודד עם כל מה שתביא איתה המציאות הלא צפויה.
תרגול מיינדפולנס מאפשר לילדים לרכוש ולחזק יכולות של חמלה ואמפתיה, המתעוררות מתוך הבנה למציאות שחווים ילדים ואנשים אחרים סביבם, לחזק את יכולת הריכוז והקשב שלהם ולחזק את היכולת שלהם לקבל את עצמם ואת העולם, כפי שהוא.
איך עושים את זה נכון?
* נותנים דוגמה אישית – כפי שאנחנו רואים כמעט בכל תחומי החיים, דוגמה אישית היא הדרך הטובה ביותר ללמד ילדים. אם אתם מתרגלים מיינדפולנס ועושים שימוש יומיומי בכלי השיטה, יהיה לכם פשוט יותר להעביר את זה הלאה, לילדים.
* מתרגלים בשמחה, לא מתוך תחושת חובה וכורח, אלא מתוך הבנה שאתם מנחילים לילדים ידע וכלים שיעזרו להם לחיות טוב יותר.
* מתמידים בתרגולים, כדי להפוך את הכלים שנרכשו לזמינים ולאפשר שימוש טבעי בהם.
כלי מיינדפולנס לילדים
ריכזנו עבורכם מספר כלים תרגילים פשוטים שעשויים לסייע לכם להנחיל כלי מיינדפולנס לילדים:
1. נשימה מודעת – אולי הכלי החשוב ביותר במיינדפולנס והדבר שכולנו שוכחים לעשות על בסיס קבוע, בעיקר אל מול עומס ולחץ, מלמדים את הילד לקחת כמה שניות כדי לנשום.
לא להגיב, לא לעשות, לא לפתור את הבעיה – פשוט לנשום רגע.
אחת הדרכים האפקטיביות ביותר ללמד את כלי הנשימה הוא לחבק את הילד הנסער במשך כמה שניות ולבקש ממנו לנשום ביחד איתנו, 3-4 נשימות שיאפשרו להתבונן מחדש על המצב ולהבין איך נרצה להתמודד איתו.
בונוס – החיבוק והנשימה המשותפת מאפשרים גם לכם להירגע, כך שכולם מרוויחים.
2. הליכה מודעת – בוחרים במקום מסוים, רצוי בחוץ, על מצע נעים של חול או דשא ופשוט הולכים לאט, בצעדים קטנים, תוך מודעות לכל תנועה שלוקחת חלק בהליכה. המודעות לצעדים מאפשרת שני דברים מרכזיים: החזרת הקשיבות לכאן ולעכשיו וחיזוק תחושת היציבות, כאשר הרגליים עומדות, פיזית, יציבות על הקרקע.
3. אכילה מודעת – בוחרים מאכל אחד (רצוי בצורתו הגולמית כמו פרי, אגוז, ירק) ומתבוננים בו ארוכות. שמים לב לצורת האוכל, לריח שלו, למשקל ולטקסטורה שלו ולאחר מכן טועמים ממנו ומתרכזים בכל נגיסה ובכל בליעה.
גם בתרגיל הזה יש בונוס – מעבר להחזרת הקשיבות לזמן ההווה, ניתן גם להבין דברים על אכילה רגשית שאינה תלויה ברעב, להתייחס למהירות בה אנו אוכלים בדרך כלל מבלי לתת כבוד למזון או לגוף שלנו ולדבר על הנטייה של ילדים (ומבוגרים) רבים לאכול מתוך שעמום.
4. התבוננות מודעת – לוקחים ליד חפץ כלשהו ומתבוננים בו היטב, מנסים להבחין בכל פרט ולשים לב לאופן שבו החלקים השונים בחפץ עובדים יחד, או אולי מפריעים זה לזה.
מומלץ לבצע את התרגיל עם כדור שלג ולהדגים לילדים כיצד הראייה שלנו עשויה להיות ברורה וצלולה, כאשר לא מנערים את הכדור. ולעומת זאת – כיצד הראייה שלנו נעכרת כאשר אנחנו נותנים לכל מיני חלקיקים קטנים להסתיר את האובייקט שבכדור, בדיוק כפי שאנחנו מאפשרים לרסיסי דאגות, פחדים ומחשבות טורדניות להסתיר לנו את המציאות הנקייה.
5. הכרת הטוב – התרבות הצרכנית המודרנית מקשה על ילדים רבים להבחין בשפע שיש סביבם וגורמת להם להתמקד במה שאין.
נסו לתרגל עם הילדים כמה דקות יומיות, המוקדשות לסקירת הדברים הרבים שיש ברשותם. הכוונה היא גם לדברים פיזיים כמו חדר לעצמם, גג מגן מפני הגשם ואוכל במקרר, אבל בעיקר לדברים לא גשמיים כמו משפחה אוהבת, כישרונות, חברים טובים ועוד.
אפשר להציב בבית קערה ולידה פתקים עם מגוון דברים שאפשר לחוש הכרת טובה בגינם. כל אחד מבני המשפחה שחוזר הביתה, צריך להניח בקערה פתק אחד לפחות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש, דיכאון, חרדה, בעיות משפחתיות וזוגיות, אבל ואובדן, הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה כי לכל אדם צרכים וקצב ייחודיים משלו. עובדת בגישה דינמית, גישת טיפול מעמיקה, הנותנת מקום ומרחב לנפש לבוא לידי ביטוי.

פסיכולוג קליני מומחה, מדריך
התמחות: חרדה,משברי חיים,דיכאון,פוסט טראומה,בעיות משפחתיות וזוגיות,טיפול במתבגרים,הדרכת הורים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,בקעת אונו, טיפול און ליין
שפה: עברית,אנגלית
התמקצעות בטיפול במבוגרים סביב אתגרי קריירה ובניית זוגיות, טיפול בגובה העיניים המשלב גישה פסיכודינמית עם גישות פרקטיות (CBT) תוך הת

עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: הפרעות אכילה,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן
שפה: עברית,אנגלית
בעלת ניסיון עשיר בטיפול רגשי וטיפול -CBT בילדים, נוער ומבוגרים. מאמינה כי בכוחו של קשר טיפולי להוביל לשינוי משמעותי ולמימוש עצמי.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הילדים בחופשה צוות אתר על הספה
החופשות הארוכות הנגזרות עלינו ממשרד החינוך תוקפות אותנו ארבע פעמים בשנה. כאשר מגיע הראשון ביולי, או חופשת פסח, הימצאותם של הילדים בבית ביום שישי בבוקר תופסים אותנו לא מוכנים בעליל.
פוביה ממחטים אצל ילדים: מה הסיבות ואיך לטפל בילד שפוחד להתחסן? נכתב על ידי שוקי קדוש, פסיכולוג בהתמחות קלינית, Experts ייעוץ פסיכולוגי והדרכת הורים אונליין.
מגיפת הקורונה שממאנת לעזוב, יחד עם זני השפעת החדשים שצצים מידי שנה, מצריכים את הילדים ובני הנוער להתחסן. הורים רבים מוצאים עצמם מתמודדים עם ילדים שמפחדים ממחטים ומסרבים להתחסן.
רגישות יתר אצל ילדים צוות על הספה
אם הילד או הילדה שלכם מתכווצים ומוטרדים למשמע רעש חזק ופתאומי, אם הם מסרבים לאכול מאכלים מסוימים כי יש להם ריח ייחודי או מרקם יוצא דופן, אם הם מסרבים ללבוש בגד מסוים כי יש בו כפתורים או כי התווית שבתוך הבגד גדולה מדי – יתכן שהם מתמודדים עם רגישות יתר.
המדריך לאבחונים לילד צוות על הספה
אין ספור הורים פונים לעל הספה בבקשה לקבל הסבר מפורט ומרוכז על שלל האבחונים המוצעים לילדים, במטרה להבחין ביניהם ולהבין מהו האבחון הנדרש לילד שלהם. המאמר הבא סוקר את סוגי האבחונים השונים הקיימים בשוק, ומנסה להכווין אתכם ההורים, איזה אבחון נחוץ לילד שלכם?