הדרכת הורים – גידול תאומים
צוות על הספה
אתם לא צריכים להבין הכל בעצמכם ואין סיבה לא להיעזר בשלל פריטי הידע הזמינים להורי תאומים – מאמרים, כתבות, סיפורים אישיים של הורים אחרים. אל תיקחו מה שלא מתאים לכם, אבל בסבירות גבוהה תוכלו למצוא דברים שידברו אליכם ויעזרו לכם להתכונן לעתיד.
מאפיינים ייחודיים לתאומים – הריון וגידול
1. הריון לתאומים – מטבע הדברים הריון לתאומים הוא הריון מורכב ומסוכן יותר, אשר ידרוש מעקב צמוד יותר אחר מצבה של האם ומצבם של העוברים אשר ברחמה.
בנוסף, אי אפשר לדבר על תאומים, מבלי להתייחס גם לעולם טיפולי הפוריות, שהופכים נפוצים יותר משנה לשנה ומגדילים משמעותית את הסיכוי להריון עם תאומים. אין צורך להכביר במילים על מורכבותו של הריון, אשר מגיע בסיומם של טיפולי פוריים מתישים ומפרכים שהשפיעו באופן דרמטי על שני בני הזוג.
לא בכדי, הורים לתאומים, בעיקר כאלה שנולדו בעזרת טיולי פוריות ממושכים, מועדים יותר מהורים אחרים לדיכאון אחרי לידה, חרדות ואתגרים נפשיים נוספים.
2. הקשר הייחודי בין תאומים - רבות נכתב על הקשר בין תאומים, בעיקר תאומים זהים ויש המאמינים שיש להם יכולת כמעט מיסטית לחוש זה את זה, גם ממרחק.
בין אם אתם מאמינים בקשרים מיסטיים מסוג זה ובין אם לאו – העובדה היא שישנו סיכוי גבוה, שתאומים אשר חלקו רחם במשך תשעה חודשים ונולדו לאותה משפחה, יהיו בעלי קשר חזק ואינטימי יותר לאורך החיים, מאשר אחים "רגילים".
בקשר כזה אין כל רע כמובן, אך עליכם כהורים מוטלת האחריות לוודא שלא נוצרת סימביוזה שפוגעת באחד הילדים או בשניהם.
3. הנה אנחנו שניים – מי שלא נולד כתאום יתקשה להבין את החוויה שבחיים לצד מישהו דומה כל כך, פיזית ולעיתים גם נפשית, מישהו שחייך שזורים בחייו בכל רגע, עוד מלפני שנולדתם. במחקר שנערך על זוגות תאומים רכים נמצא כי הם זיהו את עצמם בתמונה כאחיהם התאום, שאת פניו הם מכירים טוב יותר מאשר את של עצמם. אם חושבים לרגע על החוויה הזו - הצורך ביצירת זהות נפרדת לכל ילד הופך לברור הרבה יותר.
מה התפקיד שלכם כהורים
האתגר העומד בפני הורים לתאומים הוא מורכב: לגדל בו זמנית שני תינוקות ולהצליח לתת לכל אחד מהם את המרחב להתפתח בו באופן אישי וייחודי ולמצוא את הדרך שלו, בנפרד מהאח התאום.
אה, ועוד פרט קטן – את כל הקסם הזה אתם אמורים לעשות כאשר אתם מספקים את צרכיהם הפיזיים הבלתי נגמרים של שני תינוקות ולאחר מכן פעוטות רכים, כאשר בבית יש לעיתים עוד אחים קטנים או גדולים יותר, וכשאתם מתמודדים גם עם סוגיות של עבודה ופרנסה, זוגיות ועם שלל אתגרי החיים הנוספים.
איך בכל זאת עושים את זה נכון? המלצות לגידול תאומים
ידע הוא כוח
אתם לא צריכים להבין הכל בעצמכם ואין סיבה לא להיעזר בשלל פריטי הידע הזמינים להורי תאומים – מאמרים, כתבות, סיפורים אישיים של הורים אחרים. אל תיקחו מה שלא מתאים לכם, אבל בסבירות גבוהה תוכלו למצוא דברים שידברו אליכם ויעזרו לכם להתכונן לעתיד.
אתם לא לבד
הורים רבים לתאומים קורסים כשהם מנסים לעשות הכל בעצמם אבל האמת היא שהורות לשני תינוקות רכים, בעיקר אם יש בבית ילדים נוספים, היא אתגר ממש לא פשוט. כל ילד צריך לאכול בזמנו, להחליף חיתול, לישון, להתקלח ולשחק וחוזר חלילה והכל צריך להיות מנוהל ומאורגן כדי ששום דבר לא יישמט מזיכרונכם. זה הזמן לאפשר לסבים וסבתות, דודים ודודות, שכנים וחברים ולכל מי שיכול – לבוא לעזור, לקחת על עצמו חלק קטן מסדר היום של הקטנים ולשחרר אתכם לנוח מעט.
בחירתה של סופי
כל הורה ליותר מילד אחד מכיר את התחושה הנפשית, שלעיתים מרגישה ממש פיזית, של היקרעות בין הילדים. לכל תאום צרכים שונים ורצונות נפרדים, שפעמים רבות מתקיימים במקביל ואתם צריכים לבחור איפה להיות, למי לעזור קודם, למי להקשיב. הורים לתאומים מתארים קושי ממשי סביב הסוגייה הזו מאחר ופעמים רבות הצרכים של הילדים דומים ומתכנסים לאותה נקודת זמן.
אין כאן פתרונות פלא, אבל ויתור על תחושת האשמה התמידית יכול להיות נקודה טובה להתחיל ממנה.. זכרו שאתם רק בני אדם וכשאתם אחראים על יותר מילד אחד, הצורך לבחור בכל רגע עם מי להיות הוא אינהרנטי.
נפרדות – נפרדות - נפרדות
כולם מדברים ללא הרף על הצורך לאפשר לכל ילד להתפתח בדרכו וליצור נפרדות פיזית ופסיכולוגית מאחיו התאום, אבל איך עושים את זה נכון?
* ותרו על הבגדים הזהים, מתוקים ככל שיהיו, ושדרו לילדים מגיל אפס שהם שני אנשים נפרדים, בעלי מראה ייחודי ואופי שונה.
* הקפידו על יצירת נפרדות פיזית בבית – חדרים נפרדים, ציוד אישי לכל ילד, ארון פרטי. אל תתפתו לנוחות שבחיבור חפצי הילדים ועמדו על הצורך בהפרדה, גם אם הילדים מבקשים אחרת.
* שפה יוצאת מציאות – אל תדברו אל הילדים ועליהם כעל יחידה אחת. הם לא "הבנים", "התאומים" וכו', הם שני ילדים שונים ונפרדים זה מזה.
* זמן איכות – מצאו זמן של כל אחד מההורים עם כל אחד מהילדים והתמקדו רק בילד שאתם אחראים עליו באותו זמן.
* מענה לצורך ולא על פי תור – פעמים רבות הורים לתאומים נוטים לשמור על חלוקה מקודשת של זמן ומשאבים לכל אחד מהילדים. זה נכון שחשוב לשים לב שאנחנו לא עושים תמיד את אותה פעילות עם ילד מסוים ובכך משדרים משהו לילד השני, אבל בסופו של דבר – יחסי משפחה תקינים מבוססים על מענה לצרכים הפיזיים והפסיכולוגיים של כל החברים בה והדבר הזה חשוב יותר מלשמור בכל הכוח על שוויון מלאכותי בין הילדים.
* הימנעו מהשוואות – השתדלו לא לשים על הילדים תוויות שמאפיינות אותם, למרות הפיתוי לחלק את העולם לאמיצים ופחדנים, שקולים ואימפולסיביים, טובים ורעים.
הילדים שלכם, כמו של כולנו, יהיו בדרך כלל גם וגם. וגם.
רוצים לדעת עוד על התפתחות הילד? כל מה שצריך לדעת על התפתחות הילד
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים , מתאמת הורית, בעיות במיניו
אזור בארץ: בקעת אונו, פתח תקווה, רמת גן, גבעתיים, טיפול אונליין
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות, הורים למתבגרים אשר מרגישים קשיים בשלב בחיים בו הם נמצאים. כמו כן , אני עוסקת במקרים של זוגות המצוי
פסיכותרפיסטית ועובדת סוציאלית MSW
התמחות: בריאות הנפש, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, חרדה, זהות מינית ומגדרית, התמודדות עם משברי חיים, קשיי
אזור בארץ: תל אביב, באר שבע, מטפלת אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסטית דינאמית , מתמחה בטיפול במבוגרים הסובלים מפוסט טראומה, דיכאון, חרדה, ניסיון רב בסוגיות הקשורות לנטייה מינית ומגדרית,
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך מתמודדים עם החרדה בעקבות המצב הבטחוני? צוות על הספה
מאורעות הימים האחרונים הותירו את כולנו מזועזעים, כואבים וזועמים. התובנה האיומה, שאויבי ישראל יכולים לחדור לבתים ולפגוע בנו בצורה כה אנושה, מעוררת תחושה בלתי נסבלת של חרדה קיומית אצל אנשים רבים.
אכילה בררנית אצל ילדים צוות על הספה
ארוחת בוקר בגן ילדים סטנדרטי, נראית היום כמו תשבץ הגיון מורכב במיוחד – חלק מהילדים לא יכולים לשבת בשולחן שיש בו ירקות, אחרים מוכנים לאכול רק פיתה בלי כלום, ואפילו הפירות שהגננת מחלקת גורמים לכמה ילדים לעקם את הפרצוף בגועל.
עקרון השייכות מתפיסה ליישום- מאמר המשך רועי אזולאי
במאמר זה אפרט כיצד מסייעים לילד לחוש שייך ולבסס את נחיצותו ומשמעותו בביתו, בסביבתו וכך לגבש תפיסה חיובית באשר למקומו ולתרומתו לזולת ולחברה.
טיפול אינטגרטיבי בהורות למי מתאים ומדוע? שגית נורדהאוזן בצלאל - פסיכותרפיסטית CBT
טיפול אינטגרטיבי מתמקד בבעיות הילדים ובקשיים ביחסי הורה – ילד, יחסים שבין הורה - ילד מתייחסים לעולמו הפנימי של ההורה, חווית ההורה, ההורות שלו, לפיכך, מטרת הטיפול לעבור מאין "מסע פנימי" בעולמו הרגשי של ההורה ולראות את הקשר לביסוס היחסים שבין ההורה ילד