מציקים לילד בבית הספר – מה אפשר וצריך לעשות?
צוות על הספה
הורים רבים עסוקים בשאלת התגובה הנכונה למצבים בהם הילד שלהם סובל מבריונות בבית הספר. הרצון המיידי והטבעי הוא להגן על הילד בכל מחיר, כולל התעמתות עם הילד הפוגע, עם הוריו ועם הצוות במסגרת החינוכית, אך האם ההתערבות עלולה להחמיר את מצבו החברתי של הילד הנפגע?
הנתונים המדאיגים
החשש שמלווה הורים רבים מפני בריונות בבית הספר מובן לחלוטין, בעיקר בהינתן הנתונים המדאיגים שמגיעים ממערכת החינוך וממחקרים אקדמיים בתחום ומראים על עלייה משמעותית בהיקף התופעה לאורך השנים.
מחקר מקיף שנערך בשנת 2019 העלה תמונת מצב עגומה כאשר 26% מהמורים והמנהלים בבתי הספר דיווחו על מקרי אלימות בין תלמידים, שחלקם הובילו לפגיעה פיזית. הנתונים הללו, יש לציין, גבוהים פי 6 (!) מהיקף התופעה של אלימות בבתי ספר במדינות OECD אחרות.
על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על בריונות או אלימות בבית הספר
בריונות או אלימות של תלמידים כלפי תלמידים אחרים עשויה להתבטא בדרכים רבות, מלבד אלימות פיזית המוכרת לכולנו וסימניה הם הברורים ביותר לאיתור.
• אלימות מילולית – קללות, הקנטות, איומים והשפלות
• אלימות רגשית – השמצות, סחטנות, בידוד חברתי וחרם
• אלימות מינית – הפשטה, הטרדות מיניות, כפיית מגע ואף אונס
• בריונות רשת – חרם וואטסאפ, הפצת תמונות או התכתבויות אינטימיות ועוד
איך מזהים ילד שסובל מבריונות
ילדים שונים יגיבו בצורות שונות לתוקפנות שהם חווים מצד חבריהם ללימודים ולכן, באופן כללי, ההמלצה הטובה ביותר לזיהוי המצוקה היא לנסות ולשים לב לשינויים שניכרים בילד:
• שינויים משמעותיים בדפוסי השינה והאכילה
• עצבנות יתר שאינה מוסברת ואינה אופיינית
• חוסר רצון ללכת לביה"ס שעלול להגיע עד להתקפי בכי בבקרים
• ירידה בהישגים הלימודיים
• תלונות על מיחושי בטן וראש בבקרים או במהלך יום הלימודים
• הצוות החינוכי מדווח על הימנעות של הילד מיציאה להפסקות ו/או היצמדות לצוות בכל הזדמנות כדי לחפש הגנה
מציקים לילד שלי – מה לעשות?
הורים רבים עסוקים בשאלת התגובה הנכונה למצבים בהם הילד שלהם סובל מבריונות בבית הספר. הרצון המיידי והטבעי הוא להגן על הילד בכל מחיר, כולל התעמתות עם הילד הפוגע, עם הוריו ועם הצוות במסגרת החינוכית, אך האם ההתערבות עלולה להחמיר את מצבו החברתי של הילד הנפגע? האם יש דרכים נוספות לסייע לו או לה? ומה בית הספר יכול לעשות?
התערבויות ברמה הבית ספרית
שיפור האקלים הבית ספרי
בבתי ספר רבים נפוצות תוכניות לשיפור האקלים הבית ספרי ותחושת השייכות והמוגנות של כלל התלמידים בו. יש אסטרטגיות מגוונות המסייעות להפחתת התנהגויות אלימות בכיתה ובמרחב הציבורי בבית הספר ולמניעת אלימות ופגיעה בתלמידים.
שיח פתוח ונגיש
ילדים צריכים לדעת שהם יכולים לפנות לצוות בית הספר במקרה שנפגעו מאלימות ושהצוות ידע להכיל את האירוע ולתת לו מענה, תוך שמירה על כבוד כלל הגורמים המעורבים. אסור לפחד לדבר על אלימות והיא לעולם לא פורצת בגלל שמדברים עליה, אפשר וצריך לדבר עם ילדים, בכל גיל, על דרכים לזהות אלימות ובריונות, על כל סוגיה, ועל אסטרטגיות להתמודד איתה.
התערבויות ברמה המשפחתית
ראשית כל, נושמים עמוק
תגובה דרמטית שנעשית ללא מחשבה מקדימה עלולה להגביר את הנזק במקום לסייע ולכן חשוב לקחת רגע, אחרי שהקשבתם לילד שלכם ושאלתם כמה שאלות שיעזרו לכם להבין טוב יותר את המצב. שבו יחד עם ההורה הנוסף או עם חבר/ה טובים על כוס קפה, דברו על הדברים, אפשרו לדמעות לזרום אם צריך ואז, ממקום שקט יותר, חשבו והחליטו מה לעשות הלאה. זכרו: לא כל הצקה בבית הספר משמעה שהילד שלכם נפל קורבן לבריונות מתמשכת ולכן חשוב שתבינו עד הסוף מה בדיוק קורה לפני שאתם פועלים.
משדרים ביטחון
ילדים נוטים להפתיע אותנו ביכולת שלהם להתמודד עם אתגרי החיים, בעיקר כאשר מאמינים בהם וביכולות שלהם. המסר שצריך לעבור אל הילד הנפגע הוא שאתם בטוחים לגמרי ביכולת שלו להתמודד עם המצב, כמובן בעזרתכם ובעזרת חברים לכיתה והצוות החינוכי. כדי שהמסר הזה יעבור כמו שאתם רוצים – עליכם להאמין בו בעצמכם. באמת.
מחזקים את הכוחות
זה בדיוק הזמן לתת לילד שלכם אוטונומיה רבה יותר בתוך הבית ומחוצה לו, לחזק את תחושת העצמאות והיכולת, את תחושת השליטה והבחירה וכמובן את הביטחון העצמי.
פונים לעזרה
במקרים בהם הילד נפגע מאלימות פיזית או מינית, מומלץ לשקול פנייה לגורמים המתאימים בבית הספר – מחנכת, יועצת או מנהלת. רצוי לפנות לדמות שיש לה סמכות לפעול בנושא, שהילד מרגיש קרוב אליה ושלא תפעל בפזיזות או באופן שעלול להביך או לסכן את הילד.
פגיעה פיזית, נפשית או מינית בבית הספר עלולה לפגוע משמעותית באיכות החיים של הילד ולהותיר חותם שישפיע על יחסיו העתידיים עם העולם, עד כדי פיתוח הפרעות חרדה והתנהגות. לכן, אם אתם מרגישים שאתם או הילד חווים מצוקה נפשית, תחושת חוסר אונים וייאוש – כדאי מאוד לגשת לטיפול אצל איש מקצוע המתמחה בעבודה עם ילדים ונוער. מטפל כזה יוכל לתת מענה למצוקה הנפשית המיידית וכן לבנות עם הילד אסטרטגיות שימנעו ממנו להיות קורבן לאלימות בעתיד.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית ומומחית לטיפול בחרדות ומשברי חיים
התמחות: חרדות, חרדה חברתית, משברי חיים, מעברים ושינויים, דימוי עצמי, קשיי קשב וריכוז, טיפול בטראומות, בריאות
אזור בארץ: רעננה, הוד השרון, הרצליה, כפר סבא, השרון
שפה: עברית
טיפול רגשי וטיפול cbt במבוגרים, מתבגרים וילדים במצבי משבר וחרדות - הבנה של הקושי עמו מתמודדים הכוונה, ייעוץ, ליווי וטיפול נפשי. מ
פסיכולוגית מומחית, פסיכותרפיה אישית וזוגית, הדרכת הורים, מטפ
התמחות: טיפול פרטני וזוגי. התמודדות עם חרדה, סטרס, דיכאון ומצבי משבר, קשיים בזוגיות, התמודדות עם לחץ מתמשך,
אזור בארץ: פתח תקווה,בקעת אונו, אפשרות למפגש מקוון בזום/סקייפ
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית מומחית בטיפול פרטני וזוגי. טיפול במצבי חיים כמו טראומה, חרדה סטרס ו דיכאון סיוע בהבנה וקבלת כלים לתקשורת בינאישית מיטבי
פסיכולוגית רפואית מומחית
התמחות: מצבי חולי, פציעות, בעיות גופניות הפוגעות באיכות החיים (כאב/תפקוד) אתגרים ייחודיים בבריאות האישה, חרד
אזור בארץ: חיפה, טבעון, יקנעם, רמת ישי, מטפלת אונליין
שפה: עברית,אנגלית
אני פסיכולוגית רפואית מומחית המשלבת חשיבה פסיכו-דינמית עם כלים קוגניטיביים-התנהגותיים, מיינדפולנס ופילוסופיות מזרחיות. אני כאן כדי
פסיכודרמטיסטית פסיכותרפיסטית
התמחות: טיפול בצעירים המתמודדים עם משבר.
קשיים רגשיים, חרדה, לחץ.
טיפול דיאדי פעוטות, טיפול באוטיזם ASD ה
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,חדרה
שפה: עברית,אנגלית
הטיפול מיועד לכל אחד שחש שיש לו רצון לשנות את חיוו. מי שחש שקיימים בחייו קשיים החוזרים שוב ושוב. התמחותי הנה בעבודה צמודה עם הו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
גירושין, ילדים וכל מה שביניהם.... פנינה סטילקול
גירושין כידוע הם אירוע מכונן, משמעותי וכואב בעל משמעויות ארוכות טווח, משמעויות שצובעות את היחסים ו"מציצות" במערכות שונות במישורי החיים בכלל ובפרט ביחסי הורים ילדים.
לטפל ללא מילים דפנה ממן, עו"ס, מטפלת בשיטות CBT
אנשים רבים מהססים לפנות לטיפול רגשי כי הם חושבים ואולי בצדק, שכדי לטפל בבעיה צריך לדבר עליה. שמעתי מכמה מטופלים שהפסיקו להגיע לפגישות טיפוליות אצל קולגות כי התעייפו מלדבר על הבעיות שלהם.
עשרת ההתמכרויות הכי שכיחות בקרב ישראלים ואיך ניתן לטפל בהן צוות על הספה
התמכרות היא שימוש מופרז, הולך וגובר, בחומר מסוים או עיסוק כפייתי בהתנהגות מסוימת, אשר גורמת לאדם הנאה, עד למצב שבו ניסיון למנוע את השימוש, יוצר מצוקה המניעה אותו להמשיך בשימוש.
הדרכה להורים לילדים עם בעיות קשב וריכוז צוות על הספה
המודעות לבעיות קשב וריכוז בקרב ילדים ומתבגרים הולכת וגוברת בשנים האחרונות ויחד איתה גדל גם מספר הילדים המאובחנים עם בעיות אלו.ההורות לילדים עם בעיות קשב וריכוז מאתגרת במובנים רבים ואחד הפתרונות המעשיים האפקטיביים ביותר לסיוע בהתמודדות זו הוא הדרכת הורים ייעודית.