יעילות טיפול פסיכולוגי - במה הוא תלוי, ואיך בוחנים אותו
צוות על הספה
על פי מחקרים בפסיכותרפיה, מרבית הפונים לטיפול פסיכולוגי חווים שיפור משמעותי בתסמינים שהביאו אותם אל הקליניקה מלכתחילה. הטיפול אכן עזר להם להתמודד עם קשיים שעליהם התלוננו וגם עם בעיות נוספות שצצו במפגשים.
יעילות טיפול פסיכולוגי
כיצד אפשר לבחון יעילות טיפול פסיכולוגי? האם הצלחה נמדדת על סמך התחושה האישית של המטפל או המטופל בסיום התהליך? ומה קורה כאשר הם חלוקים בדעותיהם? הנה כל מה שצריך לדעת על מבחן האמת של הסשן הפסיכולוגי שלכם.
מגיעים על סף ייאוש ולכן תולים הרים של ציפיות
אנשים פונים לטיפול פסיכולוגי מתוך תקווה, אמונה וגם רצון לייצר שינוי כלהו. הם כנראה ניסו להתמודד לבדם עם רגשות או מכאובים וסבל, חשבו על מספר דרכי מילוט מהמצב ולבסוף הבינו שאין קציר פירות מוצלח מניסיונות כאלה או אחרים.
אפשר לומר בגלוי שאנשים רואים בטיפול הפסיכולוגי כמעין "מוצא אחרון" – מקום שבו אם הטיפול כושל, סימן שהמצב נועד להישאר לתמיד.
ומכיוון שאנשים תולים את תקוותיהם לא פעם בטיפול הפסיכולוגי, אי אפשר שלא לתהות – איך יודעים שהוא בכלל מצליח?
ובכן, נתחיל קודם עם הבשורות הטובות: על פי מחקרים בפסיכותרפיה, מרבית הפונים לטיפול פסיכולוגי חווים שיפור משמעותי בתסמינים שהביאו אותם אל הקליניקה מלכתחילה. הטיפול אכן עזר להם להתמודד עם קשיים שעליהם התלוננו וגם עם בעיות נוספות שצצו במפגשים.
יעילות טיפול פסיכולוגי = איכות הקשר בין מטפל ומטופל
אותם המחקרים הגיעו גם לתובנה חשובה נוספת, אולי החשובה מכולן כשבוחנים את יעילות הטיפול הפסיכולוגי: הכימיה בין מטפל ומטופל.
כאן המידע עצום ורב וכלל המסקנות ממנו חוזרות על עצמן פעם אחר פעם – מטופל שרוקם יחסים טובים, פתוחים, כנים ועשירים בכימיה טובה עם המטפל שלו, צפוי לקצור הצלחה מסחררת מהטיפול.
טיב היחסים הם נקודה קריטית, מה שאומר שעליכם לבחור בקפידה את המטפל המתאים כדי להגביר את סיכויי הצלחת הטיפול.
מה שזה עוד אומר, שלא בהכרח המטפל שגר הכי קרוב אליכם הוא המתאים ביותר וגם לא זה שהכי הרשים אתכם מבחינת שנות הניסיון או מסלול הקריירה. במילים אחרות, אל תתפשרו על הרקע המקצועי, אבל גם לא על האישיות של היושב מולכם.
נקודות וסימנים לזיהוי יעילות טיפול פסיכולוגי
אינטואיציה ותחושת בטן הם כלי עבודה סופר חשובים בכל טיפול פסיכולוגי וחשוב שתקשיבו להם.
האם אתם חשים בנוח? האם המרחב מעניק לכם תחושת ביטחון? האם אתם מגיעים לטיפול ומיד נסגרים או מתכווצים? האם אתם נוטים פעמים רבות שלא להסכים עם הפסיכולוג/ית שלכם?
לא תמיד תהליך הטיפול כה מקסים ונוח ותורם במפגשים הראשונים, אלא להיפך. אם הגעתם הנה אחרי כמה וכמה ניסיונות כושלים לטפל במה שמפריע – כמעט בטוח שתגיעו לכאן עם אגו, מבוכה או קושי עצום להיפתח.
זה עדיין לא אומר שתחושת הבטן שלכם תהיה שלילית בהכרח והדבר הנכון לעשות הוא פשוט להציף כל קושי מול המטפל שלכם.
ניקח לדוגמה את ד' – מטופל בן 36, נשוי ואב לשלושה, שפטירת אמו לפני כשנתיים גרמה לו למשבר אמון בסיסי מול העולם. כעת הוא מגיע לטיפול שיסייע לו לעבד את התחושות והרגשות, אך הוא ממילא נמצא במקום שבו הוא מתקשה לסמוך על המטפל ואולי גם על עצמו.
אם הוא ישכיל להבהיר זאת למטפל ולהצביע על מקרים נקודתיים שבהם הוא מרגיש באובדן האמון, זו תהיה תפנית מוצלחת. כעת יהיה אפשר להתאים לו תהליך טיפולי אולי שונה מזה שנקבע בהתחלה ולנהל אותו בצורה שגם תביא ליצירת אמון במטפל ובטיפול עצמם.
יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם שיחה כנה שבה נציף תחושות או רגשות שליליים מהטיפול דווקא תביא אותנו להבין שאין את החיבור המתאים להמשך הדרך המשותפת עם המטפל. במקרה כזה, צריך להיפרד מהמטפל הקיים אך לא מהטיפול ותרומתו.
המשיכו לחפש מטפל אחר, ייתכן שבגישה או טכניקה שונות, בעל תפיסת חיים מסוימת או פשוט אדם עם תכונה שתאפשר לכם להתחבר אליו טוב יותר. כידוע לכולנו, דרושים מספר ניסיונות בכל דבר חדש בחיים כדי לפתח ולשכלל את הקריטריונים המסייעים להגיע להתאמה הטובה ביותר.
למה הטיפול שלי "תקוע"?
יש הרבה גורמים אפשריים לחוסר התקדמות של טיפול פסיכולוגי או תחושת התקיעות בתהליך והאכזבה מכך. זה יכול להיות קשור לשיטת הטיפול, למטפל ולפעמים גם למטופל עצמו ולאיכות הקשר בין השנים.
מכיוון שהגורמים הפוטנציאליים שונים ולא תמיד קל לשים את האצבע על הגורם התוקע, חשוב להעלות את הדברים הללו מול המטפל, לשתף, לחלוק, לפרוק, גם אם מדובר במחשבות או תובנות שאינן נעימות.
תבהירו שאינכם מסופקים מאיכות הטיפול או הקצב וההתקדמות ותנו למטפל להמשיך להעמיק את הבירור בתחושות שלכם, כדי שיהיה אפשר להניח את האצבע על הגורם התוקע.
במקרים מסוימים פעולה כזו דווקא תביא לפתרונות שיעודדו ויחזקו את הקשר – המטפל מבין מה מפריע לכם ומוצא את הדרכים להתגבר על כך.
במקרים אחרים תתרחש ההבנה שצריך לסיים את היחסים, בעקבות מסקנה שדרושה לכם גישה טיפולית שאותו פסיכולוג אינו בקיא בה, עקב התובנות שהתגבשו לגבי חוסר כימיה משותפת, ראיית עולם שונה שאיננה מתיישבת עם דעות וגישות ועוד.
מגדירים ציפיות ומדדי הצלחה מבראשית
כל טיפול נפשי – פסיכולוגי, פסיכיאטרי, טיפול זוגי, משפחתי, הדרכות הורים ועוד, נועד כדי לסייע למטופלים ולקדם אותם. לטיפול עצמו יש אינספור מטרות אפשריות, כל אחד ונסיבותיו ולכן כדי לממש אותן בצורה טובה, חשוב להגדיר עוד במפגש הראשון את כל היעדים הטיפוליים הרצויים.
הסימנים להצלחת הטיפול הפסיכולוגי יופיעו כעבור כמה פגישות בדרך כלל וכאשר נוצרת תחושה שיש מאמץ משותף, שיחות כנות וקשר טיפולי טוב.
אם בשלב של מספר פגישות לתוך התהליך המטופל חש שהמטפל שלו לא מספיק רגיש או קשוב אליו, לא מקבל את תפיסותיו וכתוצאה מכך נשקלת הפסקת התהליך, יש להציף זאת מול המטפל גם אם מדובר בשיחה פחות נעימה.
באופן טבעי, שיתוף ופריקה אינם דברים מובנים מאליהם ולכן חשוב להציף גם את מה שמתייחס למטפל עצמו. זהו חלק אינטגרלי מהמאמץ והעבודה האישית של המטופל על מנת לשפר את מצבו ולכן הביאו בחשבון ששיחה על הדברים שמפריעים לכם כמטופלים היא חלק מהתהליך השלם.
התהליך הסתיים: האם תולשים את הפלסטר?
אתם נמצאים בטיפול כבר תקופה ומרגישים שכל המטרות הושגו. האם צריך להמשיך את הטיפול הפסיכולוגי? לפעמים יעילות הטיפול נמדדת גם ברמת התחזוקה, אחרי שבוצע תיקון או שיפור ושהמטופל חיי חיים מוצלחים ואיכותיים ביחס לעבר.
יחד עם זאת, צריך להבין מתי הטיפול "מתחזק ומחזק" נקודות קטנות של קושי או התלבטות ומתי הוא הופך להתמכרות, לצורך או תלות בלתי בריאים.
עקרונית, פסיכותרפיה (טיפול פסיכולוגי בשמו המקצועי) היא גישה שנעה בין רפואת הנפש לאיכות חיים ולכן מגדירה ומזהה בעיות, מגדירה את הדרכים והמדדים לפתרונן ומתאימה את התהליך האפקטיבי ביותר למטופל.
זהו תהליך שבו נוצרים דפוסי חשיבה, כלים והרגלים חדשים וחיוביים להתמודדות עם שפע מצבים ונסיבות ובסיומו אמור האדם ליטול אחריות על חייו ובריאותו ולשאוף להמשיך לשפר את התפקוד האישי שלו.
ולכן ישנם מקרים שבהם כל עוד לא בוצעו שינויים משמעותיים ורצופים באורח החיים, הבעיה המקורית תחזור להופיע ולכן חשוב להמשיך את הטיפול, אולי במתכונת פחות תכופה אך עדיין תחת מסגרת והשגחה מצד המטפל.
אך אם הושג שינוי לאורך זמן, זוהתה יעילות הטיפול הפסיכולוגי והמטופל מצליח להיות אחראי ובשליטה על איכות חייו מכאן והלאה, הוא יוכל לסיים את התהליך הטיפולי ולשוב אליו במידת הצורך בעתיד, מכל סיבה שהיא.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,תחושות דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות,התמודדות עם משברי חיים, אבל, טראומות
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת במבוגרים, ניסיון רב בטיפול סביב אתגרי קריירה, זוגיות, חרדות, דימוי עצמי והתנהלות במערכות יחסים. גישה אקטיבית ויצירתית המשלבת
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מרגישים שהטיפול הפסיכולוגי תקוע? מה כדאי לעשות? צוות על הספה
בדומה לכל מערכת יחסים, גם מערכת היחסים הטיפולית עשויה לעבור שלבים בהם יש תחושת תקיעות ונדמה שהדברים לא מתקדמים. מדובר במצב ידוע ומוכר בפרקטיקה הקלינית, שמתרחש בחלק גדולים מהתהליכים הטיפוליים, גם בטובים ובמיטיבים ביניהם.
עקרון השייכות מתפיסה ליישום- מאמר המשך רועי אזולאי
במאמר זה אפרט כיצד מסייעים לילד לחוש שייך ולבסס את נחיצותו ומשמעותו בביתו, בסביבתו וכך לגבש תפיסה חיובית באשר למקומו ולתרומתו לזולת ולחברה.
מהי הגשמה עצמית ואיך ניתן להגיע אליה? צוות אתר על הספה
במאמר זה ננסה לפרק את המושג החמקמק 'הגשמה עצמית' ולפרוט אותו לפרטים בהירים ומובנים יותר, שיעזרו לנו להבין מדוע הוא מהווה את מטרת העל המרכזית של חלקים נרחבים באוכלוסיית העולם המערבי המודרני.
על הקשר בין דיכאון למיניות צוות על הספה
בתקופה הנוכחית, שבה נדמה כאילו האנושות כולה נמצאת בדכדוך ובחוסר אנרגיה כתוצאה ממשבר הקורונה והסגרים המתמשכים, חשוב לנו במיוחד לשפוך אור על מושג הדיכאון ולדבר על אחת ההשפעות הפחות מדוברות שלו – פגיעה בחשק ובתפקוד המיני.